Allergisk eller intolerant - matoverfølsomhet

allergi_intolerant_1008.jpg

Hva er matallergi?

Teoretisk sett er det en tydelig forskjell på allergi og intoleranse, men i praksis er det ikke alltid like enkelt å vite hva som er forskjellen. Matallergi gir gjennomgående akutte og raskt oppståtte plager. Matvareintoleranse (ikke-allergisk matoverfølsomhet) gir derimot gradvis og mindre dramatisk utvikling av reaksjoner.

Matallergi er en reaksjon som oppstår når immunforsvaret oppfatter proteiner fra ulike matvarer som fremmede. Selv små mengder kan være nok til å utløse en allergisk reaksjon. I de mest alvorlige tilfellene utløser kroppen et allergisk sjokk, som i verste fall kan være livstruende. 

Vanlige symptomer ved matallergi er:

  • Kløe i munn
  • Diarè
  • Magesmerter
  • Oppblåsthet
  • Oppblussing av eksem eller elveblest
  • I verste fall pustebesvær

Allergiske matreaksjoner er vanligere hos barn enn blant voksne. Det er mulig å reagere på alle typer proteiner, selv om det er noen få matvarer som står for de fleste reaksjonene. 

De vanligste matvarene folk reagerer på er kumelk, egg, fisk, skalldyr, trenøtter, peanøtter, hvete og soya. Om du er plaget av pollenallergi er kan det i tillegg oppstå kryssreaksjoner ved inntak av steinfrukt, rå epler- og gulrøtter. Dette gir gjerne kløe og hevelse i munn og svelg.

Hva er matintoleranse?

I motsetning til matallergi, er matintoleranse kroppens måte å si ifra om at den ikke tåler et bestemt stoff i maten vi spiser. Det kan også skyldes lav aktivitet av enzymer som skal bryte ned komponenter i maten. Symptomene på intoleranse er som oftest knyttet til hud eller mage-tarmkanalen. Som regel må det til større mengder av matvaren for å utløse en reaksjon. Matintoleranse involverer ikke immunforsvaret.

Behandling

Er du i tvil om du lider av matallergi eller intoleranse er det viktig å bli utredet hos lege, slik at man får stilt riktig diagnose. Hvis du foretar deg endringer i kostholdet på egenhånd kan det resultere i at du får i deg for lite av de næringsstoffene du trenger. I verste fall kan man overse annen, mer alvorlig sykdom.