Skip to Content

Laparoskopi

Laparoskopi er et kirurgisk inngrep som foregår ved at man fører instrumenter inn i bukhulen via smale rør.

Fordelen med denne metoden er at sårene blir mye mindre enn ved en konvensjonell operasjon, noe som gir mindre smerter for pasienter etter operasjonen, og raskere rekonvalesens. Metoden kalles også kikkhullskirurgi.

Operasjonen

Inngrepet utføres i full narkose. Det legges et lite snitt i navlen, og buken fylles som regel med gass, slik at magen spilles ut. Laparoskopet, et ganske langt, tynt rør vi benytter til å se gjennom, føres inn gjennom snittet i navlen, for å undersøke mulige årsaker til plagene. Når man skal utføre mindre operasjoner laparoskopisk, trenger man som regel flere innganger. Man legger da to-tre små snitt nederst på magen til bruk for hjelpeinstrumenter. I blant kan det være vanskelig å få utføre operasjonen laparoskopisk, det vil da være nødvendig med en vanlig operasjon.

Tiden man må vente før samleie og fysisk aktivitet avhenger av inngrepets art. Sykemeldingstiden varierer fra to til 14 dager, avhengig av yrket ditt.

Komplikasjoner

En sjelden gang kan det ved laparoskopi inntreffe skade på andre organer(urinleder, blære, tarm) eller blodårer. Sjansene for komplikasjoner øker ved overvekt eller sammenvoksinger. Det kan da bli nødvendig å utføre et utvidet inngrep i samme narkose, og du blir liggende flere dager på sykehuset. Blodpropp kan også oppstå, selv om det er gitt forebyggende medisin.

Jeg ønsker time hos mage-/tarmspesialist


Finn din nærmeste avdeling


Hjörtur Gislason

Hjörtur Gislason

Gastrokirurg

Oslo

Bent Johnny Nergård

Bent Johnny Nergård

Gastrokirurg

Oslo

Ebrahim Aghajani

Ebrahim Aghajani

Gastrokirurg

Oslo

Carl Fredrik Schou

Carl Fredrik Schou

Gastrokirurg

Oslo

Tommy Bernhard Johnsen

Tommy Bernhard Johnsen

Gastrokirurg

Ålesund

Asad Ali

Asad Ali

Gastroenterolog

OsloBack to top