Skip to Content

Gastroskopi

Gastroskopi er en undersøkelse av spiserør, magesekk og tolvfingertarmen, og foretas hvis man har symptomer som gir legen mistanke om sykdommer i disse organene.

Gastroskopi er aktuelt ved:

• Sure oppstøt (halsbrann og brystbrann)
• Kvalme
• Oppkast
• Følelse av at maten setter seg fast
• Måltidsrelaterte magesmerter/oppblåsthet
• Slapphet
• Lav blodprosent
• Vekttap
• Utredning av cøliaki
• Utredning for kreft i magesekk

Gjennom gastroskopet kan man også ta vevsprøver fra f.eks. svulster, sår, polypper osv.

Hvordan foregår en gastroskopi?

En gastroskopi foregår ved at legen fører et < 1 cm tykt rør (gastroskop) ned i halsen til pasienten. Pasienten må faste i minimum 6 timer før undersøkelsen. 

Pasienten får lokal bedøvelse, og ligger på venstre side mens undersøkelsen pågår. Slangen føres bak i svelget ned til spiserøret, deretter magesekken og videre til tolvfingertarmen. Selve undersøkelsen med gastroskopet varer 3-5 min.

Noen ønsker å få noe beroligende før undersøkelsen, da er det viktig å være klar over at man da må vente 24 timer med å kjøre bil.

Jeg ønsker time hos mage-/tarmspesialist


Finn din nærmeste avdeling


Hjörtur Gislason

Hjörtur Gislason

Gastrokirurg

Oslo

Asad Ali

Asad Ali

Gastroenterolog

Oslo

Bent Johnny Nergård

Bent Johnny Nergård

Gastrokirurg

Oslo

Ebrahim Aghajani

Ebrahim Aghajani

Gastrokirurg

Oslo

Tommy Bernhard Johnsen

Tommy Bernhard Johnsen

Gastrokirurg

Ålesund

Carl Fredrik Schou

Carl Fredrik Schou

Gastrokirurg

Oslo



Back to top