Skip to Content

Endetarmsprolaps

Det finnes to typer av endetarmsprolaps; analprolaps og rektumprolaps. Ved en analprolaps vil hud og slimhinne fra den nederste delen av endetarmen komme ut gjennom analåpningen, som oftest ikke mer enn et par cm. En rektumprolaps innebærer at en større del av endetarmen, opptil 10 cm, vrenges ut.

Årsaken til disse tilstandene er en svakhet i tarmveggen kombinert med høyt trykk i endetarmen. Mange av de som får slike prolapser har slitt mye med forstoppelse, og gjerne også hemoroider. Andre faktorer som kan medvirke til prolapser er vaginale fødsler og rifter i forbindelse med disse, tidligere kirurgi i bekkenområdet, kronisk diare og dårlig bekkenbunnsmuskulatur.

Symptomer på rektumprolaps er at man merker at noe av tarmen vrenger seg ut når man er på do eller ved situasjoner der trykket i magen øker, slik som ved hosting eller huksitting. Ubehag, mindre blødninger, væsking og lekkasje av avføring er vanlige symptomer, samt sårhet og kløe. Diagnosen stilles ved å inspisere endetarmsåpningen når pasienten står eller sitter på huk. Ved behov for operasjon kan det bli aktuelt med flere undersøkelser, slik som røntgen, endoskopi, MR etc.

Ta kontakt hvis du mistenker at du har prolaps i endetarmen, så vil du få kyndig hjelp av våre dyktige gastroenterologer.

Jeg ønsker time hos mage-/tarmspesialist


Finn din nærmeste avdeling


Hjörtur Gislason

Hjörtur Gislason

Gastrokirurg

Oslo

Bent Johnny Nergård

Bent Johnny Nergård

Gastrokirurg

Oslo

Ebrahim Aghajani

Ebrahim Aghajani

Gastrokirurg

Oslo

Tommy Bernhard Johnsen

Tommy Bernhard Johnsen

Gastrokirurg

Ålesund

Carl Fredrik Schou

Carl Fredrik Schou

Gastrokirurg

Oslo

Asad Ali

Asad Ali

Gastroenterolog

OsloBack to top