Skip to Content

Brokk

Brokk er en utposning av bukhinnen gjennom en svekkelse eller en åpning i bukveggen, såkalt bukveggsdefekt. Brokket fremstår som en kul når en står i oppreist stilling, hoster eller presser ut buken.

Aleris har offentlig avtale på brokk.

Lyskebrokk og navlebrokk i Trondheim
Lyskebrokk i Stavanger

Det finnes flere ulike typer brokk

  1. Lyskebrokk – i lysken
  2. Navlebrokk – i eller nær navlen
  3. Arrbrokk – brokk i gammelt operasjonsarr
  4. Lårbrokk – i overgangen til låret
  5. Epigastrisk brokk – midtlinjen mellom navle og mellomgulv

 

Symptomer på brokk

Noen ganger kan det oppleves som smerte eller ubehag i lysken en tid før selve brokket tydelig fremtrer. Det er ikke alltid man har plager av et lite brokk, men over tid kan brokket bli større og gi økende plager spesielt ved fysisk aktivitet og i arbeidssituasjoner der det for eksempel kreves tunge løft eller aktiv bruk av bukpressen. Det er oftest da plagene er av en slik karakter at kirurgisk behandling er aktuelt.

En sjelden gang kan brokket bli inneklemt, dvs. at det ikke går tilbake når man legger seg ned og prøver å klemme det tilbake. Oftest inneholder et slikt brokk fett fra bukhulen og det er da ikke nødvendigvis farlig. Men dersom man får mye smerter i magen, stopp i tarmfunksjonen eller påfallende farge på huden, kan det være inneklemt tarm i brokket. Da kreves det som regel akuttinnleggelse på sykehus og evt. akutt operasjon av brokket. Det store flertall av brokk behandles imidlertid ved planlagt kirurgi og i dag oftest som dagkirurgi.

 

Årsaken til brokk

Lyskebrokk er vanligst hos menn og guttebarn og har sammenheng med ufullstendig eller dårlig lukking av lyskekanalen i fosterstadiet etter at testikkelen har vandret fra buken, gjennom lyskekanalen og ned i pungen. Hos godt voksne og eldre menn er lyskebrokk også vanlig og skyldes her tilstander med økt trykk i buken som ved vannlatingsbesvær forårsaket av prostatisme, forstoppelse og ved tunge løft. Røyking, overvekt og graviditet gir også økt risiko for å utvikle brokk.

 

Behandling av brokk

Brokk hos barn skal alltid opereres. Hos voksne behøver man ikke å operere et brokk som ikke gir symptomer. Men hvis man er fysisk aktiv, vil som regel et brokk i hvert fall på sikt gi lokale symptomer og plager og da er det grunnlag for å behandle dette. Behandlingen i dag er operativ og i de fleste tilfelle dreier det seg om forsterking av bukveggen med en type nett. I påvente av operasjon kan man behandle med brokkbind og i enkelte tilfelle der man ikke tør utføre operasjon, kan brokkbind være permanent behandling.

Jeg ønsker time hos mage-/tarmspesialist
Offentlig avtale innen fordøyelsessystemet

Offentlig avtale innen fordøyelsessystemet

Ved flere av våre sykehus har vi offentlig avtale innen fordøyelsessystemet.

Les mer >

Fjerne føflekk

Fjerne føflekk

Hudlegen gjør en generell vurdering av antall føflekker, størrelse, konfigurasjon og grad av solskade på huden. Deretter foretas en sjekk fra topp til tå ved hjelp av dermatoskop, det vil si et spesielt forstørrelsesglass med sterk lampe inni.

Lær mer her >

Priser sykehus

Priser sykehus

Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Vondt i magen: Vet du hva som kan gi mage- og tarmsmerter?

Vondt i magen: Vet du hva som kan gi mage- og tarmsmerter?

Alle har vondt i magen fra tid til annen. Det mange ikke vet er at tarmene kan påvirkes av mange eksterne faktorer.

Les mer >

Synes du det er pinlig å snakke om hemoroider?

Synes du det er pinlig å snakke om hemoroider?

De færreste oppsøker lege, selv om de er plaget med hemoroider. Mange synes det er pinlig å snakke om hemoroider, andre er redd for ytterligere smerter.

Les mer >

Private helsetjenester øker i popularitet

Private helsetjenester øker i popularitet

En ny undersøkelse viser at flere har en positiv innstilling til private helsetjenester enn først antatt.

Les mer >


Hjörtur Gislason

Gastrokirurg

Oslo

Tore Tholfsen

Gastrokirurg

Stavanger

Christian Erichsen

Gastrokirurg

Bergen

Bent Johnny Nergård

Gastrokirurg

Oslo

Ebrahim Aghajani

Gastrokirurg

Oslo

Tommy Bernhard Johnsen

Gastrokirurg

Ålesund


Back to top