Skip to Content

Hemoroider

Svært mange har hemoroider i en eller annen grad. Vi tilbyr effektiv behandling av tilstanden.

Hemoroider er utposninger av blodårer i analregionen. Svært mange mennesker har hemoroider i en eller annen grad, i tillegg er det mange som har utvidete blodårer rundt endetarmsåpningen uten å merke noe til dette. Man regner med at rundt 1/3 av befolkningen har plager fra sine hemoroider.

Årsak til hemoroider

Årsaken til hemoroider er oftest ukjent, men enkelte faktorer kan gjøre deg mer utsatt:

  • Økt trykk i bukhulen vil kunne føre til økt venetrykk i endetarmen, noe som kan forårsake hemoroider. Eksempler på tilstander som kan forårsake det økte trykket kan for eksempel være kraftig press ved tømming, forstoppelse, graviditet, langvarig ståing og tungt kroppsarbeid.
  • Unntaksvis oppstår hemoroider som følge av skrumplever, forstørret prostata eller svulster i magen eller endetarmen.

Symptomer på hemoroider

Typiske symptomer er blødning, smerte og synlig utposning i endetarmsåpningen.

 Du kan ha både ytre (på utsiden av endetarmsåpningen) og indre hemorroider, og disse klassifiseres fra 1- 4 etter størrelse og beliggenhet. De indre hemorroidene kan være meget plagsomme, i forhold til smerter og blødning i forbindelse med avføring. Operasjon kan derfor være en god løsning.

Forundersøkelse

Før beslutningen tas, kommer du til konsultasjon hos en kirurg. Du blir undersøkt av kirurgen og får grundig informasjon om operasjonsmetode og behandlingsforløp. Valg av operasjonsmetode gjøres ut fra en klinisk vurdering. Det informeres om mulige bivirkninger og komplikasjoner. 

Operasjonsmetoder

Det er i utgangspunktet flere operasjonsmetoder for hemoroider, men de vanligste er Milligan-Morgan, HAL-RAR, strikkbehandling eller Longo (stiftet hemoridopexi).

Milligan-Morgan er en kirurgisk fjerning av hemoroider og har vært den mest benyttede operasjonsmetoden ved ytre hemorroider og ved grad 3-4 ved indre hemorroider. Operasjonen innebærer at hemorroiden skjæres bort opp til blodtilførende årer, hvor man setter et sting.

HAL-RAR er en metode som er både effektiv og skånsom for pasienten. Operasjonsmetoden kan benyttes til grad 2-3 hemoroider. Ved hjelp av ultralyd finner man blodårene som forsørger hemoroidene og knytter disse igjen. På denne måten vil hemoroidene skrumpe inn til normal størrelse i løpet av noen uker.

Strikkbehandling er en metode hvor en hemoroide blir tatt tak i med pinsett eller en sugeinnretning. En gummistrikk blir så plassert i senter av hemoroideområdet. Dette kutter blodtilførselen til hemoroiden som så ”dør” og faller av etter noen dager.

Longoplastikk (staplet hemoroid-ectomi) er en metode der vevet over hemoroidene blir fjernet med en stiftenhet. Den kutter blodtilførselen og løfter hemoroidene tilbake inn i anus. En mindre smertefull teknikk enn konvensjonell kirurgisk behandling

Inngrepene utføres vanligvis i narkose og tar 20- 45 minutter. Operasjonen utføres dagkirurgisk, det vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2 timer etter at operasjonen er ferdig. På grunn av lokalbedøvelsen som settes under operasjonen, har man sjeldent smerter rett etter operasjonen. Det er imidlertid meget viktig at du tar smertestillende, så snart du føler ubehag i operasjonsområdet.

Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnumre til Aleris og kirurgen som opererte deg, slik at du enkelt kan komme i kontakt med oss hvis du ønsker det.

Jeg ønsker time hos gastrokirurg


Finn din nærmeste avdeling

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf. Sykehus 22 54 10 00

Tlf. Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus og Røntgen Ålesund

Sundgata 12
6003 Ålesund

Tlf. Sykehus 70 10 00 10

Tlf. Røntgen 22 43 43 43


Hjörtur Gislason Gastrokirurg

Oslo

Les mer
Tommy Bernhard Johnsen Gastrokirurg

Ålesund

Les mer
Asad Ali Gastroenterolog

Oslo

Les mer
Bent Johnny Nergård Gastrokirurg

Oslo

Les mer
Ebrahim Aghajani Gastrokirurg

Oslo

Les mer
Carl Fredrik Schou Gastrokirurg

Oslo

Les mer


Mage- og tarmspesialist

Gastroenterolog

Mage- eller tarmproblemer? Våre erfarne spesialister i fordøyelsessykdommer tilbyr grundig utredning.

Gastrokirurg

Inngrep i buken

Vi har svært erfarne spesialister innen gastrokirurgi og tilbyr det meste av gastrokirurgiske inngrep.

CT Colon

Røntgenundersøkelse av tykktarmen

CT Colon er en røntgenundersøkelse av tykktarmen som kan avdekke eller utelukke sykdomstilstander i tarmen.

Brokk

Utposning av bukhinnen

Brokk er en utposning av bukhinnen, og kan noen ganger oppleves som smerte eller ubehag i lysken før det fremtrer tydelig.

Laparoskopi

Kikkhullskirurgi

Laparoskopi er en kirurgisk operasjonsmetode som foregår ved at man fører instrumenter inn i bukhulen via smale rør.

Kolonreseksjon

Fjerne deler av tykktarmen

Ved lidelser i tykktarmen kan det være grunnlag for reseksjon(kirurgisk fjerning) av deler av tykktarmen din.

Back to top