Åreknuter

Åreknuter er vener som har svulmet opp fordi blodet ikke strømmer gjennom dem som det skal. Åreknuter kalles på fagspråk for varicer, og er utvidete, slyngede blodårer like under hudoverflaten. De er svært vanlig blant den voksne befolkningen.

Åreknuter ser ut som lokale blålige hevelser på leggen eller låret. De kan stå ut fra huden, og både se og kjennes klumpete ut. Bena kan kjennes vonde eller pulserende, eller føles tunge. Noen ganger klør det. Åreknutene kan bli større dersom du står oppreist lenge eller i varmt vær. 

Hvorfor får noen åreknuter?

Hjertet pumper blod gjennom kroppen din, og blodet går i arterier med oksygen til cellene. Når cellene har mottatt oksygenet de trenger, returnerer blodet tilbake til hjertet gjennom venene. Veneblod fra beina ledes oppover, og derfor har venene klaffer som hindrer blodet i å strømme bakover. Åreknuter oppstår når klaffene i noen av venene i beina ikke fungerer. Da øker trykket i venene slik at de utvides. Åreknuter oppstår ofte på baksiden eller innsiden av leggene, noen ganger går de oppover låret. Det er lettere å få åreknuter hvis du er gravid eller overvektig.

Vi har gratis og uforpliktende vurdering av dine åreknuter. Bestill time her.

 

Plages du av åreknuter?

Mange opplever spreng, tyngdefølelse og hevelse i bena utover dagen og i varmt vær. Jobb eller fritidsaktiviteter oppleves som stadig mer slitsomt. Ofte skyldes dette feilfunksjon (klaffesvikt) i de overfladiske samleårene i bena. Noen har få synlige åreknuter (varicer), mens andre kan ha kosmetisk skjemmende åreknuter, men lite symptomer.

 

Hvordan behandle åreknuter?

Åreknute-behandling kan fjerne tyngdefølelse, spreng, smerte og hevelse i bena. For noen vil behandlingen hindre utvikling av hudkomplikasjoner med eksem og venesår. Kosmetisk skjemmende åreknuter kan også fjernes. Ved en første, uforpliktende undersøkelse, kartlegges omfang og utbredelse av åreknutene med ultralyd (fargeduplex). Den behandlingen som er best egnet for deg, blir forklart nøye. Ofte blir det best resultat ved å bruke en kombinasjon av flere behandlingsmetoder.

De mest moderne metodene, steam (damp), laser eller skum er meget skånsomme og kan utføres i lokalbedøvelse med lite ubehag og få dager borte fra vanlig aktivitet. Alle behandlinger gjøres med lokalbedøvelse. Mange er aktive fra første dag.

Kort fortalt er det en åre med feilfunksjon og lekkasje som lukkes, det vil si tettes igjen – i stedet for å fjernes. Dermed vil du spares for gammeldags stripping, narkose og uker med smerter og sykemelding. Du kan selv velge om du vil følge med på behandlingen, helt våken, eller få en innsovningstablett med kort virketid. Du skal likevel kunne stå opp selv og spasere fra behandlingsbordet. Ved alle åreknuteinngrep reiser du hjem samme dag.

 

Steam eller laser

Steam (Steam-ablasjon eller ”Steam Vein Sclerosis” er en teknikk hvor en åre med feilfunksjon – lukkes innenifra, altså tettes igjen - ved hjelp av varmen som frigis når damp blir til vann igjen. Damp har et større anvendelsesområde enn laser, fordi det også kan brukes i sidegrener på lår og legg, noe som sparer antall stikkhull eller små-snitt. Katetertuppen er bare 1,2 mm tykk.

”Grønn teknikk”. Faktisk forbrukes bare 0,08 ml vann til hver damp-puls. Dampen blir til rent vann igjen i løpet av 0,2 sekunder. Derfor er bare 2-3 ml rent vann nødvendig for å behandle en lang vene. Uten bruk av kjemiske virkestoffer er risikoen for allergiske reaksjoner meget lav.

Damp-ablasjon ble utviklet til bruk for pasienter i 2007. Etter en innledende studie i Nederland i 2009, startet man en multisenter-studie i Frankrike i 2008–2009. Grad av smerte etter behandling var 0,75 på en skala til 10. Damp viste seg å lukke større sidegrener med mindre inflammasjons-reaksjon og pigmentering enn ren skum-sklerosering. Dampeffekten skjer meget raskt, og reduserer risiko for overoppheting rundt åren. Hos 98,5% var behandlingen vellykket og metoden beskrives som trygg og sikker.

Laser inne i åren (”endovenøst”) lager varme. Lys med bølgelengde 1470 nm tas opp i vannmolekyler. Det danner seg damp-bobler og varmen virker i åreveggen, slik at den lukkes. Steam og laser er derfor to sider av samme sak, men laser virker ved en høyere temperatur. Fortynnet lokalbedøvelse settes rikelig, rundt åren, oppover på låret eller nedover på leggen. Bedøvelsen hemmer varmesmerte, og vann-volumet klemmer åreveggen mot steam- eller laser-kateteret. Dette er svært viktig for at varmen skal virke gjennom åreveggen og få den til å lukke seg varig. Bedøvelses-væsken tar også opp overskuddsvarme. Det vil beskytte vevet rundt mot varmeskade.  

 

Fjerning av åreknuter med "heklenålsteknikk"

Noen åreknuter passer ikke for innvendig varmebehandling med laser eller damp. Disse kan fjernes gjennom små stikkhull med heklenål eller en tynn pinsett. For å hindre siving av væske, kan det evt. settes et sting. Etter nærmere seks måneder er det, hos de fleste, knapt synlige merker i huden.

 

Skum-sklerosering

Alternativt kan åreknuter og enkelte venestammer behandles med skleroserende skum. Et medikament som blandes med luft, settes inn og lukker åren kjemisk.

Etter noen uker omdannes den sammenklebede åren til en streng. Hvis skum settes inn med en tynn nål i spindelvevsårer, kalles det mikrosklerosering.

 

Oppfølging etter behandling av åreknuter

Åreknuter har et arvelig og individuelt svært variabelt forløp. Denne disposisjonen opphører ikke etter behandling. Nye åreknuter kan utvikle seg.

Målet med behandlingen er både bedring av symptomene, et kosmetisk godt resultat og å hindre utvikling av nye åreknuter i størst mulig grad. Oppfølging og tilbud om kontroll er inkludert det første året etter behandling.

 

Ønsker du gratis vurdering av dine åreknuter?

Send inn dette skjeamet så tar vi kontakt.

Jeg ønsker gratis vurdering av mine åreknuter