Skip to Content

Ultralydveiledet biopsi av thyroidea

Ultralydveiledet celleprøve, også kalt finnålsaspirasjonscytologi (FNAC), er i mange tilfeller den mest presise diagnostiske metoden for utredning av svulster i skjoldbruskkjertelen.

Utredning av svulst i skjolbruskkjertelen

Med ultralydveiledt finnålscytologi kan vi med nokså høy sikkerhet avklare ordinære knuter eller kuler i skjoldbruskkjertelen. 

Kreft i skjoldbruskkjertelen starter som regel som en knute i en av kjertlenes lapper. De fleste slike knuter er godartede, men enkelte krefttyper forekommer, og celleprøve vil vanligvis kunne avgjøre om knuten er godartet, ondartet eller om den krever annen utredning eller behandling.

Celleprøve tas ved hjelp av en tynn nål som stikkes inn i kulen og trekker ut celler. Celleprøvene undersøkes så i mikroskop for å avgjøre om det er kreftceller.

 

Kul i skjoldbruskkjertelen

Kul i skjoldbruskkjertelen gir oftest ingen symptomer, og kulen blir ofte funnet av en lege i forbindelse med en rutineundersøkelse.

De fleste kulene er godartede svulster. Om kulen likevel skulle vise seg å være en kreftkul, kan de fleste bli friske. Noen pasienter må ta hormontabletter for å få kulen til å krympe hvis det ikke er kreft. Andre kan bli anbefalt å se det an, kulen kan forsvinne av seg selv. I så fall er det viktig at du blir kontrollert regelmessig, hyppigheten av kontrollene kan variere fra hvert halvår til hvert andre år. Hvis man finner at kulen skyldes kreft, eller den vokser på tross av hormonbehandling, kan det bli nødvendig å operere bort kulen. Ved Aleris Frogner kan du få operert bort kuler i skjoldbruskkjertelen.

 

Kreft i skjoldbruskkjertelen

Ultralydveiledet biopsi av thyroidea blir anbefales ved mistanke om kreft i skjoldbruskkjertelen. 

 

Symptomer på skjoldbruskkjertelkreft kan være:

  • Kul i skjoldbruskkjertelen eller i nærliggende lymfekjertler på halsen
  • Hoste og heshet
  • Vanskeligheter med å svelge
  • Vanskeligheter med å puste
  • Smerter i halsen
  • Stemmeforandring

Symptomene behøver nødvendigvis ikke å være kreft. Kreftforeningens råd er at dersom symptomene varer i over 3 uker, bør du ta kontakt med en lege.

 

Hva er skjoldbruskkjertel?

Skjoldbruskkjertelen ligger på forsiden av halsen like nedenfor strupehodet.Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Aktuelle sykdomsområder for PET/CT-scan

PET/CT

Aleris er det eneste private sykehuset i Norges som tilbyr PET/CT. Les mer om aktuelle sykdomsområder for PET/CT-scan her.

Les mer >

Pakkeforløp for kreft

Kreftutredning ved Aleris

Aleris tilbyr komplette utredningsforløp for de fleste kreftformer i tråd med pakkeforløpene ved de offentlige sykehusene. Vi har kort eller ingen ventetid.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

Spørsmål og svar fra Aleris Røntgen

Spørsmål og svar om røntgen

15 spørsmål som ofte blir stilt av våre pasienter.

Les mer >


Back to top