Skip to Content

Ultralydveiledet biopsi av skjoldbruskkjertelen (thyroidea)

Ultralydveiledet celleprøve, også kalt finnålsaspirasjonscytologi (FNAC), er i mange tilfeller den mest presise diagnostiske metoden for utredning av svulster i skjoldbruskkjertelen (thyroidea).

Utredning av svulst i skjolbruskkjertelen

Med ultralydveiledt finnålscytologi kan vi med nokså høy sikkerhet avklare ordinære knuter eller kuler i skjoldbruskkjertelen. 

Kreft i skjoldbruskkjertelen starter som regel som en knute i en av kjertlenes lapper. De fleste slike knuter er godartede, men enkelte krefttyper forekommer, og celleprøve vil vanligvis kunne avgjøre om knuten er godartet, ondartet eller om den krever annen utredning eller behandling.

Celleprøve tas ved hjelp av en tynn nål som stikkes inn i kulen og trekker ut celler. Celleprøvene undersøkes så i mikroskop for å avgjøre om det er kreftceller.

 

Tett samarbeid mellom sykehus og røntgen

Hos oss kan du som pasient få en komplett utredning og behandling da vi har et tett samarbeid mellom røntgen og sykehus.

 

Kul i skjoldbruskkjertelen

Kul i skjoldbruskkjertelen gir oftest ingen symptomer, og kulen blir ofte funnet av en lege i forbindelse med en rutineundersøkelse.

De fleste kulene er godartede svulster. Om kulen likevel skulle vise seg å være en kreftkul, kan de fleste bli friske. Noen pasienter må ta hormontabletter for å få kulen til å krympe hvis det ikke er kreft. Andre kan bli anbefalt å se det an, kulen kan forsvinne av seg selv. I så fall er det viktig at du blir kontrollert regelmessig, hyppigheten av kontrollene kan variere fra hvert halvår til hvert andre år. Hvis man finner at kulen skyldes kreft, eller den vokser på tross av hormonbehandling, kan det bli nødvendig å operere bort kulen. Ved Aleris Frogner kan du få operert bort kuler i skjoldbruskkjertelen.

 

Kreft i skjoldbruskkjertelen

Ultralydveiledet biopsi av thyroidea blir anbefales ved mistanke om kreft i skjoldbruskkjertelen. Les mer om skjoldbruskkjertelkreft her

 

Symptomer på skjoldbruskkjertelkreft kan være:

  • Kul i skjoldbruskkjertelen eller i nærliggende lymfekjertler på halsen
  • Hoste og heshet
  • Vanskeligheter med å svelge
  • Vanskeligheter med å puste
  • Smerter i halsen
  • Stemmeforandring

Symptomene behøver nødvendigvis ikke å være kreft. Kreftforeningens råd er at dersom symptomene varer i over 3 uker, bør du ta kontakt med en lege.

 

Hva er skjoldbruskkjertel?

Skjoldbruskkjertelen også kalt thyroidea er en hormonproduserende kjertel som ligger foran på halsen, nedenfor strupehodet. Kjertelen produserer hormonene tyroksin og trijodtyroksin, som regulerer stoffskiftet, og kalsitonin, som bidrar til å regulere blodets innhold av kalsium.

 

Operasjon av skjoldbruskkjertel

Hemithyreoidektomi er en operasjon, der halve skjoldbruskkjertelen fjernes. Indikasjonen kan være symptomgivende knuter på kjertelen eller mistanke om kreft. Les mer her

 
Back to top