Skip to Content

Ultralyd

Ultralyd er en rask, smertefri og ufarlig undersøkelse. Det sendes lydbølger som vi ikke kan høre inn i kroppen. Ekkoet som sendes tilbake blir omdannet til bilder. Ultralyd kan blant annet avdekke om hovedpulsåren har utvidet seg, eller om det er steiner i galleblæren eller nyrene. Forandringer i skjoldbruskkjertel og lymfekjertlene kan kartlegges.

 

booking-rontgen-2.jpg   Endre og avbestille time   

For ultralydundersøkelser kreves henvisning

 

 

 


Om ultralyd

Hos Aleris bruker vi ultralyd til undersøkelser som raskt og pålitelig kan gi svar på om en pasient har en sykdom eller ikke. Ofte bidrar undersøkelsen til at diagnosen stilles raskt.

 

Hvor lang tid tar en ultralyd-undersøkelse?

Ved ultralyd-undersøkelser sendes høyfrekvente lydbølger inn i kroppen. Ekkoet som disse sender tilbake når de møter ulike organer, omskapes til bilder som legene kan se på en skjerm. Som regel vil en undersøkelse være over i løpet av fem minutter, og legen har da fått svar på det man skulle finne ut av.

 

Forberedelser til ultralyd

Informasjon om forberedelser oppgis ved innkalling.

 

Lydbølger avslører sykdom

Ultralyd fungerer på samme måte som fiskernes ekkolodd: Lydbølger som vi ikke kan høre, sendes inn i kroppen. Ekkoet som sendes tilbake blir omdannet til bilder som gir legene svarene de trenger.

 

Ultralyd kan blant annet vise følgende:

  • Om det foreligger svulst
  • Om hovedpulsåren har utvidet seg
  • Om det er steiner i galleblæren eller nyrene
  • Om det er sykdom/skade i muskulatur eller forandringer i senene
  • Om det er tegn til sykdom i lymfekjertlene i halsen, eller om det er svulster i skjoldbruskkjertel eller spyttkjertler.


Spesialundersøkelser

Ved Oslo City tilbyr vi spesialundersøkelsen halskar med doppler, og på Frogner og Lillestrøm tilbyr vi ultralydveiledet biopsi av skjoldbruskkjertelen. 


Hvordan foregår undersøkelsen?

Pasienten ligger på en benk og får en gelé på den kroppsdel som skal undersøkes, og radiologen (røntgenlegen) fører et lydhode over det området som skal undersøkes. Undersøkelsen varer sjelden mer enn fem minutter. Pasienten må kle av seg i det aktuelle området. Når mageregionen skal undersøkes må pasienten ta av seg alt tøy på overkroppen, men bh-en kan som oftest sitte på.Back to top