Skip to Content

MR nakke

MR nakke (Cervicalcolumna) er den beste bildeundersøkelsen for å utrede de fleste tilstander i nakken.

Bortsett fra akutt skade (traume) i nakken, hvor CT eller røntgen er de foretrukne metodene, er MR den beste undersøkelsen for å fremstille strukturene i nakken.

MR-scanning av nakke kan påvise sykdom i nakkevirvlene, sykdom i mellomvirvelskivene som prolaps, samt tilstander i ryggmargen som multippel sklerose (ms).

Når tas MR av nakke?

Smerter eller stivhet i nakken har ofte en sammensatt årsak. De vanligste årsakene til smerter i nakken er degenerative forandringer (naturlig slitasje) i ledd og skiver, samt øm muskulatur. MR av nakken tas ofte når man mistenker utvikling av prolaps i nakken.

Samtidig tas også MR av nakken ved mistanke om beinmargskreft (myelomatose) og ved mistanke om multippel sklerose (ms), selv om dette er langt mer sjeldent.

 

Vanlige indikasjoner for MR av nakke

  • Nakkesmerter med utstråling til skulder etc. som varer over flere uker.
  • Smerter i nakken som vedvarer, gjerne noen måneder
  • Nakkesmerter hos pasient med benskjørhet
  • Nakkesmerter hos pasient med kreftdiagnose
  • Nakkesmerter ved endret følsomhet eller styrke i armer eller bein
  • Nakkesmerter med samtidig mistanke om infeksjon
  • Nakkesmerter og reumatiske tilstander som påvirker allmenntilstanden

 

MR nakke og prolaps 

Prolaps i nakken kan ha ulike årsaker, og kan blant annet skyldes degenerative forandringer (slitasje) i ryggen eller en ugunstig og fremoverlent arbeidsstilling.

Over tid blir ryggskivene utsatt for mye belastning, noe som kan føre til at skivene blir slitt. Prolaps innebærer at en slik “slitt” mellomvirvelskive i ryggsøylen bøyes bakover mot både ryggmargen og mot nerverøttene.  Denne skivebukningen – eller prolapset – skaper en betennelsesreaksjon som irriterer nerven den bøyer bakover mot, og dette kan igjen gi lokale nakkesmerter. Ved prolaps vil smertene ofte stråle utover mot skulderen og armen, tilsvarende den delen av kroppen som den irriterte nerven forsyner.

 

Hvor lang tid tar MR av nakke?

MR-undersøkelse av nakke tar mellom 15-20 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lenger tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

 

MR av nakke og klaustrofobi

Er du engstelig for å ta MR av nakken og ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Aleris. Du kan alltid ta kontakt med oss for eventuelle spørsmål eller bekymringer du måtte ha.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen av nakken, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.


Her får du utført denne tjenesten:


Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

Spørsmål og svar fra Aleris Røntgen

Spørsmål og svar om røntgen

15 spørsmål som ofte blir stilt av våre pasienter.

Les mer >

Har du klaustrofobi, og gruer deg til å ta MR?

Har du klaustrofobi, og gruer deg til å ta MR?

– Det er helt normalt og absolutt ikke noe flaut å være engstelig. Vi har veldig flinke radiografer hos oss, som ivaretar pasientene på en god måte.

Les mer >


Back to top