Skip to Content

MR lever

MR lever er en svært god undersøkelse for å utelukke eller påvise og klassifisere svulster og andre forandringer i leveren.

MR lever, som ofte utføres med intravenøs kontrastvæske, kan med stor grad av nøyaktighet avklare hva forandringene trolig representerer.

Hvorfor ta MR av lever?

MR lever er sjelden den innledende bildeundersøkelsen man tar ved utredning av sykdom i leveren. Ofte vil ultralyd lever eller CT abdomen avklare om det kan finnes svulster, fettlever eller andre sykdommer i leveren.

I noen tilfeller vil imidlertid MR lever være av stor verdi for videre utredning og mer nøyaktig klassifisering av tilstanden.

 

Vanlige indikasjoner for MR lever

De vanligste, påviste forandringene i leveren er små cyster i form av små væskesekker. Slike cyster i leveren er helt godartede, og de aller fleste trenger ingen videre oppfølging. Den vanligste svulsten man finner i leveren er hemangiom som er en godartet tilstand. MR vil ofte være den undersøkelsen man velger for å sikre diagnosen.

De fleste ondartede svulster man finner i leveren er kreft som har spredd seg fra andre organer. Samtidig kan kreft oppstå i leveren, og ved dette finner man svulster som kalles HCC.

Oppsummert er disse de viktigste indikasjonene for å utføre en MR-undersøkelse av leveren:

  • Nærmere avklaring av forandringer påvist ved ultralyd eller CT
  • Påvise eller utelukke forandringer i lever
  • Oppfølgning av kjente forandringer i leveren
  • Oppfølgning av skrumplever og av HCC

 

MR av lever og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Aleris. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.


Her får du utført denne tjenesten:


Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Hos Aleris får du mulighet til å se bildene fra dine radiologiske undersøkelser online på en en trygg og brukervennlig portal. Du kan også gi tilgang til henviser eller annen behandler.

Les mer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

Spørsmål og svar fra Aleris Røntgen

Spørsmål og svar om røntgen

15 spørsmål som ofte blir stilt av våre pasienter.

Les mer >


Back to top