Skip to Content

MR kne

Sliter du med en kneskade, er det ofte lurt å ta røntgen eller MR for å finne ut hva som er galt.

Å ta en MR-undersøkelse er helt trygt, og gir et svært godt bilde av kneleddet. MR-undersøkelsen viser om kneet ditt har en skade, slitasje eller betennelse, og er den beste metoden for å fremstille brusk, korsbånd, leddbånd og meniskene i kneleddet.

Ved MR-undersøkelse utsettes du heller ikke for røntgenstråling.

Når tas MR av kneet?

Dersom du har smerter eller problemer med kneet, bør du oppsøke fastlege eller annet helsepersonell, som fysioterapeut. I mange tilfeller vil de anbefale deg å ta bilde av kneet ditt og gi deg henvisning til MR.

Nedenfor finner du noen av de vanligste årsakene til å utføre en MR-undersøkelse av kne:

 • Mistanke om meniskskade
 • Mistanke om skade på korsbånd
 • Mistanke om skader på sener og ligamenter
 • Utrede knesmerter som ikke lar seg forklare ved vanlig røntgen
 • Osteokondritis dissicans
 • Infeksjon/irritasjonstilstander i kneleddet
 • Utredning av smerter i et kne som allerede er operert
 • Svulster i kneregionen(svært sjelden)
 • Bakers Cyste
 • Schlatters
 • Jumpers knee (hoppekne)
 • Slimposebetennelse (bursitt)
 • Avaskulær nekrose
 • Tretthetsbrudd

 

Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av kneet?

Undersøkelsen tar vanligvis mellom 15-30 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lenger tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

 

Hvordan utføres MR av kne?

En MR-maskin ser litt ut som en stor vaskemaskin som er åpen i begge ender. Den er godt opplyst, og du vil under hele undersøkelse ha kontakt med helsepersonell gjennom et høyttalersystem. Når du ligger inne i maskinen, tar den detaljerte bilder av kroppen din ved hjelp av kraftige magnetfelt og radiobølger. MR-maskinen bruker altså ikke røntgenstråler, og det er ikke påvist skader av å gjennomgå en MR. 

Selv våre moderne MR-maskiner lager en del støy og «banking» under undersøkelsen, noe som skyldes vekselvirkning mellom små og store magneter. Dersom du skulle ønske det, har alle våre avdelinger øreklokker du kan låne.

 

MR og klær

Det anbefales at du har på løse klær under undersøkelsen. Dette kan for eksempel være en stor genser og en joggebukse. Alt av metall må fjernes fra kroppen før undersøkelsen, da dette skaper forstyrrelser i bildene. Dette gjelder for eksempel alt av smykker.

 

MR av kne og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Aleris. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.


Her får du utført denne tjenesten:


Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

Spørsmål og svar fra Aleris Røntgen

Spørsmål og svar om røntgen

15 spørsmål som ofte blir stilt av våre pasienter.

Les mer >

Har du klaustrofobi, og gruer deg til å ta MR?

Har du klaustrofobi, og gruer deg til å ta MR?

– Det er helt normalt og absolutt ikke noe flaut å være engstelig. Vi har veldig flinke radiografer hos oss, som ivaretar pasientene på en god måte.

Les mer >


Back to top