Skip to Content

MR hjerte

MR hjerte gir en svært god og detaljert fremstilling av hjertemuskulaturen, hjertesekken (perikard) og hovedpulsåren som går ut fra hjertet (aorta).

Av alle de bildediagnostiske metodene er MR hjerte den som gir den mest omfattende informasjonen.

Hvorfor ta MR hjerte?

MR er blitt stadig vanligere innen utredning av pasienter med mistenkte eller påviste hjertesykdommer som hjerteinfarkt. Undersøkelsen kan blant annet fremstille arrvev etter infarkt, som gir viktig informasjon om hjertets tilstand.

MR hjerte kan påvise betennelse (myokarditt). En MR-undersøkelse av hjerte er på samme tid nyttig for å oppdage komplekse utvidelser (aneurismer) av hovedpulsåren (aorta) og rifter i hovedpulsåren (aorta disseksjon).

MR hjerte brukes også til å påvise sykdom i hjertesekken eller perikard, som kan rammes av betennelse, infeksjon og bindevevsdannelse.

Dersom du har medfødte hjertesykdommer, koronarsykdom, svekkelse av hjertemuskelen, klaffefeil, sykdommer i hjertehinnen (perikardsykdom) og svulst i og rundt hjertet kan en MR-undersøkelse være et godt valg for å kontrollere hjertet samt utrede videre.

 

Hva undersøker MR hjerte?

En MR-undersøkelse av hjertet kan blant annet fremstille:

  • Hvor godt hjertet trekker seg sammen
  • Hvor godt hjerteklaffene fungerer
  • Hvor godt hjertet pumper blodet ut i kretsløpene
  • Hvor fritt og raskt blodet strømmer gjennom hjertet
  • Hvor god blodforsyningen er til selve hjertemuskelen (myokard) i hvile og under stress
  • Om det er tegn til skader på hjertemuskelen
  • Om hjertet er forstørret grunnet fortykkelse av hjerteveggen eller svekkelse av hjertet

 

Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av hjerte?

MR-undersøkelse av hjerte tar vanligvis mellom 30-45 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lengre tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

 

MR av hjerte og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Aleris. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Hos Aleris får du mulighet til å se bildene fra dine radiologiske undersøkelser online på en en trygg og brukervennlig portal. Du kan også gi tilgang til henviser eller annen behandler.

Les mer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

Spørsmål og svar fra Aleris Røntgen

Spørsmål og svar om røntgen

15 spørsmål som ofte blir stilt av våre pasienter.

Les mer >


Back to top