Skip to Content

MR hånd og håndledd

MR brukes stadig mer innenfor diagnostikk, utredning og oppfølging av ulike tilstander i muskel- og skjelettsystemet. Metoden blir brukt til alt fra undersøkelser av nakke og rygg til utredninger av slitasjegikt og betennelse i ledd.

MR av hånd og håndledd kan være en nyttig undersøkelse ved mistanke om brudd på båtbeinet (scafoid/os naviculare), eller ved utredning av leddbetennelse (artritt) og slitasjegikt (artrose) i håndroten (carpus).

Hvorfor ta MR av hånd og håndledd?

MR er som regel ikke den første undersøkelsen ved utredning av smerter i hånd og håndledd. Vanligvis undersøker man først med røntgen og i noen tilfeller CT. Dersom det er mistanke om brudd, uten at vanlig røntgen har funnet noe, vil MR kunne bidra til å gi en sikker diagnose.

MR vil kunne på en enkel måte påvise f.eks brudd i båtbeinet som ofte i tidlig fase ikke er synlig på vanlige røntgenbilder.

Det er viktig å oppdage brudd i båtbeinet i tide. En forsinket diagnose kan forårsake manglende sammenvoksning av bruddet, svekket gripestyrke, nedsatt bevegelighet og utvikling av slitasjegikt i tommelen.

MR er også nyttig ved utredning av skader på bløtdelene i håndleddsregionen, for eksempel av sideligamenter og sener, noe som ikke er mulig med vanlig røntgen. MR vil i tillegg kunne påvise slitasjegikt og betennelsetilstander i håndleddet tidligere enn ved vanlig røntgen.

 

Vanlige symptomer på håndleddsbrudd

  • Smerter, varme og hevelse i håndleddet
  • Ømhet når man kjenner på håndleddet
  • Blødning i huden ved håndleddet
  • Feilstilling (håndleddet kan få en unormal vinkel som følge av bruddet)
  • Nedsatt funksjon i hånden og håndleddet

 

Håndleddet er kroppsdelen det er vanligst å få brudd i, og det er ofte forårsaket av fall på utstrakt hånd. Den vanligste typen (ca. 90 prosent) er Colles brudd, der spolebeinet brekkes og det ytterste bruddstykket er skjøvet opp mot håndryggssiden. Brudd i båtbeinet gir ofte vedvarende smerter på innsiden av håndroten, men ellers lite lokalsymptomer.

 

Hvordan utføres MR av hånd og håndledd?

MR av hånd og håndledd kan utføres med kontrast. Det avgjøres av røntgenlegen i hvert tilfelle.

MR-maskiner ser litt ut som store vaskemaskiner som er åpne i begge ender. De er godt opplyste, og du vil under hele undersøkelse ha kontakt med helsepersonell gjennom et høyttalersystem.

Når du ligger inne i maskinen, tar den detaljerte bilder av kroppen din ved hjelp av kraftige magnetfelt og radiobølger. Deretter måler den radiobølgene som blir utsendt fra atomkjernene i kroppen din.

Den bruker altså ikke røntgenstråler, og det er ikke påvist skader av å gjennomgå en MR.

Selv våre moderne MR-maskiner lager en del støy og «banking» under undersøkelsen, som skyldes vekselvirkning mellom små og store magneter. Dersom du skulle ønske det, har alle våre avdelinger øreklokker du kan låne.

 

Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av hånd og håndledd?

MR-undersøkelse av hånd og håndledd tar vanligvis mellom 15-30 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lengre tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

 

MR av hånd og håndledd og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Aleris. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.


Her får du utført denne tjenesten:


Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

Spørsmål og svar fra Aleris Røntgen

Spørsmål og svar om røntgen

15 spørsmål som ofte blir stilt av våre pasienter.

Les mer >

Har du klaustrofobi, og gruer deg til å ta MR?

Har du klaustrofobi, og gruer deg til å ta MR?

– Det er helt normalt og absolutt ikke noe flaut å være engstelig. Vi har veldig flinke radiografer hos oss, som ivaretar pasientene på en god måte.

Les mer >


Back to top