Skip to Content

MR bekken og hofter

MR benyttes i økende grad i diagnostikk, utredning og oppfølging, og blir brukt til alt i fra undersøkelser av nakke og rygg til utredninger av slitasjegikt og betennelse i ledd.

MR av bekken og hofter er som regel den beste metoden for å påvise og kartlegge sykdomsprosesser i hofteledd og bekkenledd, samt i tilhørende muskulatur, nerver og bløtdeler forøvrig.

Hvorfor ta MR av bekkenet?

MR-undersøkelse gir et svært godt bilde av musklene og skjelettsystemet i bekkenet. Dersom du har smerter eller skader i bekken eller hofte, kan det være aktuelt å ta en MR-undersøkelse. Dette gjelder spesielt dersom smertene har vedvart over tid.

MR av bekken og hofter vil ofte kunne finne årsaken til plagene, selv der diagnosen fortsatt er usikker etter vanlig røntgen eller CT.

 

Vanlige årsaker til smerter i bekken og hofteledd

  • Slitasjegikt i hoftene (coxartrose)
  • Betennelsetilstander i hofteleddene og i bekkenleddene
  • Stressreaksjon og andre forandringer  i benmarg
  • Senebetennelser
  • Slimposebetennelse i hofteregionene 

 

MR av bekken og coxartrose

Coxartrose eller hofteartrose er den vanligste formen for slitasjegikt. Artrose eller slitasjegikt er en sykdomstilstand hvor brusken i leddene, den glatte hinnen på overflaten av knoklene som sikrer bevegelighet i leddene, gradvis blir brutt ned.

Vanlige symptomer er smerter i lysken og lår som oppstår ved aktivitet, for eksempel når du går. Ved utpreget slitasje kan man også oppleve smerter i hofteledd om natten.

Med en MR-undersøkelse vil vi kunne påvise slitasjegikten tidlig.

 

MR av bekken og endometriose

Endometriose er en tilstand der vev av samme type som slimhinnen i livmoren finnes utenfor livmoren. Endometriose gir ofte symptomer som sterke menstruasjonssmerter, kraftige blødninger, samt smerter ved eggløsning og før menstruasjon.

Etter en gynekologisk undersøkelse, kan det være aktuelt å ta ulike bildeundersøkelser som MR, for å påvise eller utelukke endometriosevev. En MR-undersøkelse kan påvise endometrioseknuter fra 3-5 mm størrelse.

 

Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av bekken og hofter?

MR-undersøkelse av bekken / hofte tar vanligvis mellom 15-30 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lenger tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

 

MR av bekken og hofte og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Aleris. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.


Her får du utført denne tjenesten:


Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

Spørsmål og svar fra Aleris Røntgen

Spørsmål og svar om røntgen

15 spørsmål som ofte blir stilt av våre pasienter.

Les mer >

Har du klaustrofobi, og gruer deg til å ta MR?

Har du klaustrofobi, og gruer deg til å ta MR?

– Det er helt normalt og absolutt ikke noe flaut å være engstelig. Vi har veldig flinke radiografer hos oss, som ivaretar pasientene på en god måte.

Les mer >


Back to top