Skip to Content

MR ankel og fot

En MR-undersøkelse gir den beste fremstillingen av bløtdelene i ankel og fot, slik som senefester, leddkapsel og slimposer. Undersøkelsen gir også en god fremstilling av benstrukturer og brusk.

Hvorfor ta MR av ankel og fot?

MR er undersøkelsen som gir mest informasjon ved smerter i ankel og fot. Vanlig legeundersøkelse og røntgen er som regel nok til å stille en sikker diagnose, men dersom det fortsatt er tvil, er MR svært nyttig, både ved akutte og kroniske smerter.

MR er også den sikreste metoden for å påvise tretthetsbrudd.

 

Vanlige årsaker til smerter i ankel og fot:

 • Betennelse i akillessenen (akillestendinitt)
 • Akutt skade i ankelen eller foten
 • Bruskskader i ankelen
 • Slitasjegikt (artrose)
 • Leddgikt
 • Nerveskade
 • Mortons nevrom
 • Plantar fascitt
 • Hammertå
 • Hallux valgus (skjev stortå)
 • Tretthetsbrudd

 

Hvordan utføres MR av ankel og fot?

MR-maskiner ser litt ut som store vaskemaskiner som er åpne i begge ender. De er godt opplyste, og du vil under hele undersøkelse ha kontakt med helsepersonell gjennom et høyttalersystem.

Ofte velger man å gjøre MR av ankel og fot med kontrast. Det avgjøres av røntgenlegen i hvert tilfelle.

Når du ligger inne i maskinen, tar den detaljerte bilder av kroppen din ved hjelp av kraftige magnetfelt og radiobølger. Deretter måler den radiobølgene som blir utsendt fra atomkjernene i kroppen din.

Den bruker altså ikke røntgenstråler, og det er ikke påvist skader av å gjennomgå en MR.

Selv våre moderne MR-maskiner lager en del støy og «banking» under undersøkelsen, som skyldes vekselvirkning mellom små og store magneter. Dersom du skulle ønske det, har alle våre avdelinger øreklokker du kan låne.

 

Hvor lang tid tar MR-undersøkelse av ankel og fot?

MR-undersøkelse av ankel/fot tar vanligvis mellom 15-30 minutter fra start til slutt. Det tar sjelden lengre tid enn fem minutter for hvert bildeopptak.

 

MR av ankel og fot og klaustrofobi

Er du engstelig for å ligge i MR-maskinen, kan du være helt trygg på at du vil bli godt ivaretatt hos Aleris. Ta gjerne kontakt med oss dersom du har bekymringer eller spørsmål.

Dersom du har klaustrofobi anbefaler vi at du tar kontakt med din fastlege i forkant av MR-undersøkelsen, slik at du eventuelt kan få utskrevet et beroligende medikament. Du har også muligheten til å få med deg en ledsager inn under MR-undersøkelsen mens du ligger i maskinen.


Her får du utført denne tjenesten:


Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

Spørsmål og svar fra Aleris Røntgen

Spørsmål og svar om røntgen

15 spørsmål som ofte blir stilt av våre pasienter.

Les mer >

Har du klaustrofobi, og gruer deg til å ta MR?

Har du klaustrofobi, og gruer deg til å ta MR?

– Det er helt normalt og absolutt ikke noe flaut å være engstelig. Vi har veldig flinke radiografer hos oss, som ivaretar pasientene på en god måte.

Les mer >


Back to top