Skip to Content

CT urinveier

CT urografi gir en god fremstilling av nyrer, nyrebekken, urinledere og urinblæren. Sammen med ultralyd er CT den vanligste bildeundersøkelsen ved mistanke om sykdom i urinveiene.

CT urinveier kan påvise nyrestein og kreft i nyrer, nyrebekken og urinleder samt urinblære. Undersøkelsen gir en meget detaljert anatomisk beskrivelse av hvordan organene ser ut, og den kan gjøres med eller uten kontrastvæske i blodet avhengig av problemstilling.

Hvis det er mistanke primært om nyrestein, utføres undersøkelsen uten intravenøs kontrast og med svært liten stråledose.

Hvis det dreier seg om en utredning av blod i urinenen eller uklare symptom som kan være relatert til urinveiene, gjøres undersøkelsen etter intravenøs kontrast i flere bolker.

 

Vanlige indikasjoner for CT urinveier

  • Blod i urinen
  • Mistanke om nyrestein
  • Mistanke om nyrekreft
  • Mistanke om kreft i urinledere
  • Kartlegging av påvist kreft i urinveiene

 

Forberedelser til CT urinveier

Du kan på forhånd bli bedt om å drikke vann eller fortynnet kontrastvæske opptil to timer før undersøkelsen. Væsken gjør det lettere å skille tarmene fra vevet rundt. Kontrast brukes i alle CT-undersøkelser av urinveiene, med unntak av når man leter etter nyrestein.

Kontrastvæsken kan gi noen midlertidige bivirkninger. Disse er stort sett lette og går raskt over uten behandling. En svært sjelden gang kan bivirkningene være mer alvorlige, og det finnes egne prosedyrer for å behandle disse.

Skal du ta kontrastvæske, blir du vanligvis rådet til å faste fire timer før undersøkelsen. Dersom du må forberede deg til en CT-undersøkelse, kan du alltid være trygg på å få beskjed av oss om hva du må gjøre.

En CT-undersøkelse gjøres alltid med lavest mulig stråledose for å spare pasienten for stråling. En teoretisk negativ effekt av stråling overgås helt klart av den diagnostiske nytteverdi av undersøkelsen. Indikasjon og berettigelse for undersøkelsen, og eventuelle tilleggs-undersøkelser vil alltid bli vurdert av våre røntgenleger.


Her får du utført denne tjenesten:


CT-undersøkelse

CT-undersøkelse

CT-undersøkelse er et viktig hjelpemiddel for å oppdage sykdommer eller fysiske endringer i kroppen.

Les mer >

Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Pris CT

Listen viser pris per undersøkelse for selvbetalende pasienter. Listen er oppdatert og gjeldende fra 01.02.2019.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

CT Colon forberedelser

CT er en moderne, enkel og god metode for å avdekke tykktarmskreft. CT-undersøkelser av tykktarmen er pasientvennlig og gir meget gode bilder.

Les mer >


Back to top