Skip to Content

CT-undersøkelse av hjertet

CT hjerte (CT koronarangiografi) er en røntgenundersøkelse med kontrastvæske som fremstiller hjertekransårene (koronararteriene).

Hjertekransårene forsyner hjertemuskelen med oksygenrikt blod. Kalk- og fettavleiringer i hjertekransårene kan gi brystsmerter og tungpust ved aktivitet. Hjerteinfarkt kan oppstå når en hjertekransåre går tett.

Det er viktig med en hjertesjekk i forkant av en CT hjerte. Bestill konsultasjon hos en av våre hjertespesialister her

 

Hva undersøkes ved CT hjerte?

CT hjerte er nyttig for å påvise eller utelukke kalk- og fettavleiringer, samt trange partier i hjertekransårene.

En normal CT koronarangiografi utelukker med høy sannsynlighet trange hjertekransårer og er forbundet med god prognose. CT koronarangiografi er svært nyttig i risikovurderingen av pasienter med brystsmerter.

CT hjerte utføres ved de fleste Aleris Røntgen-avdelingene.

 

Når er CT hjerte aktuelt?

Brystsmerter og/eller tungpust ved aktivitet kan være symptomer på trange hjertekransårer, men disse symptomene forekommer også ved andre sykdommer, som ikke skyldes trange hjertekransårer. Fastlegen eller hjertespesialist bør vurdere indikasjon for CT hjerte.

CT hjerte utføres av Aleris på pasienter med moderat risiko for hjerte-karsykdom. Faktorer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, diabetes, overvekt, røyk og hjerte-karsykdom i familien øker risikoen for hjerte-karsykdom.

Hos pasienter med lav risiko for hjerte-karsykdom er det vanskelig å forsvare bruken av CT hjerte, da nytteverdien er lav.

Hos personer med høy risiko og høy alder er det ofte mye kalk i hjertekransårene, som gjør undersøkelsen vanskelig å tolke. Det samme gjelder pasienter med stenter i årene, på grunn av metall i stentene.

CT hjerte bør ikke brukes som screening hos pasienter som ikke har plager eller risikofaktorer for å utvikle hjerte-karsykdom.

 

CT hjerte og kontrast

CT hjerte gjøres med kontrast i blodårene (intravenøs kontrast) for å fremstille kransårene best mulig. 

 

Er CT hjerte alltid tilstrekkelig?

Fordelen med CT hjerte er at det er en «non-invasiv» undersøkelse. Det betyr at hjertekransårene kan undersøkes, uten at medisinsk utstyr føres inn via blodårene og inn til hjertet, som ved hjertekateterisering. Ved hjertekateterisering kan det settes inn stenter i trange hjertekransårer.

Dersom det påvises trange hjertekransårer på CT kan pasienten henvises videre til hjertekateterisering.

Ved stor mistanke om trange hjertekransårer, kan pasienter henvises direkte til hjertekateterisering og ikke til CT hjerte.

 

Forberedelser til CT hjerte

Du vil alltid få grundig informasjon om CT-undersøkelsen når du blir kalt inn, eller når du avtaler timen ved Aleris.

Er du gravid må du varsle om dette før CT-undersøkelsen, da man er tilbakeholden med å gjøre CT under svangerskapet. Både henvisende lege og røntgenavdelingen ved Aleris vil vurdere hvor nødvendig undersøkelsen er.

Metallgjenstander som knapper, glidelås, belter, smykker, etc. må fjernes fra undersøkelsesområdet før undersøkelsen for å sikre best mulig kvalitet på CT-bildene.

 

Pris CT hjerte

Du kan se en fullstendig prisliste for de ulike CT-undersøkelsene ved Aleris her.

Du kan også lese mer om CT, CT-maskinen, CT-undersøkelse herOffentlig avtale innen kardiologi

Offentlig avtale innen kardiologi

I Bodø har vi offentlig avtale innen kardiologi.

Les mer >

Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

CT-undersøkelse

CT-undersøkelse

CT-undersøkelse er et viktig hjelpemiddel for å oppdage sykdommer eller fysiske endringer i kroppen.

Les mer >

Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Timebestilling hos hjertespesialist

Timebestilling hos hjertespesialist

Ønsker du å bestille til hjertespesialist, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Slik får du tilgang til dine røntgenbilder

Hos Aleris får du mulighet til å se bildene fra dine radiologiske undersøkelser online på en en trygg og brukervennlig portal. Du kan også gi tilgang til henviser eller annen behandler.

Les mer >Back to top