Skip to Content

CT hals (CT Collum)

CT av halsen brukes vanligvis ved mistanke om kuler eller andre lesjoner under nivå med tungebenet. For å kartlegge mulige lesjoner over nivå med tungebenet brukes som regel MR. CT gir en svært detaljert fremstilling av bløtvevet som vanlig røntgen ikke kan gi.

Hvorfor CT hals?

Har du en definert kul på halsen, er ofte første undersøkelse ultralyd, men ofte bruker vi CT eller MR for å kartlegge kulen nærmere. Man får en god kartlegging av en lesjon på denne måten, men noen spesifikk vevsdiagnose er imidlertid ikke mulig uten at det tas vevsprøve.

 

Vanlige indikasjoner for CT hals

 • Utrede kul på halsen
 • Påvise eller utelukke steiner (konkrement) i spyttkjertlene
 • Fremstille hovne lymfeknuter på halsen
 • Påvise og utrede sykdom i svelget

 

CT hals er også nyttig ved:

 • Betennelse i ørespyttkjertelen (parotitt)
 • Væskefylt pose under tungen (ranula)
 • Svulster (tumor) i spyttkjertlene, strupehodet (larynx) og svelget
 • Hevelse i halsen forårsaket av forstørrelse av skjoldbruskkjertelen (struma)
 • Lammelse i stemmebåndet
 • Svulst eller forsnevring (stenose) i nesesvelget (epifarynks)
 • Infeksjon/byller (abscess) i delen av svelget som grenser til munnhulen (orofaryngeal)

 

Hva er hovne lymfeknuter?

Lymfecellene er en viktig del av vårt immunsystem. De forsvarer oss mot infeksjoner og skader.

Kroppen har om lag 600 lymfeknuter (kjertler), som er ansamlinger av lymfeceller. Et stort antall lymfeknuter er beliggende på halsen. En eller flere grupper med lymfeknuter kan hovne og bli betente av infeksjon forårsaket av virus eller bakterier. Som de aller fleste har erfart, skjer dette skjer svært hyppig i halsregionen og er en helt normal respons fra kroppens immunforsvar. Slike forandringer vil gå over etter en tid, og krever ingen spesiell bildemessig utredning.

Hvis slike forandringene varer over lengre tid enn antatt ved infeksjon, og/eller legen din er usikker på årsakssammenheng, kan CT hals være en nyttig undersøkelse for eventuelt å påvise andre årsaker enn en ordinær infeksjon til hovne lymfekjertler. En sjelden gang kan hovne lymfekjertler bety svulstvev, og her er det som alltid viktig med klinisk vurdering og oppfølging.

 

Hvordan utføres CT av halsen?

Selve undersøkelsen utføres i en CT-maskin. Maskinen fremstiller detaljerte bilder av halsregionen ved hjelp av røntgenstråler. Hele undersøkelsen tar mellom 5-10 minutter fra start til slutt.

Undersøkelsen gjøres vanligvis med intravenøs kontrastmiddel for å kunne fremstille bløtdelene bedre. Det avgjøres av røntgenlege i hvert tilfelle.

Dersom man ser etter steiner i spyttkjertlene, er det vanlig å utføre CT uten kontrast.

 

Forberedelser til CT hals

Ved CT hals med kontrast tilrådes du vanligvis å faste fire timer før undersøkelsen. Dette gjøres for å dempe eventuelt ubehag fra innsprøytingen av kontrastvæsken. Du kan ellers være trygg på at vi i Aleris gir deg alt du trenger av informasjon om forberedelser til CT hals dersom du skal utføre undersøkelsen hos oss.CT-undersøkelse

CT-undersøkelse

CT-undersøkelse er et viktig hjelpemiddel for å oppdage sykdommer eller fysiske endringer i kroppen.

Les mer >

Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Pris CT

Listen viser pris per undersøkelse for selvbetalende pasienter. Listen er oppdatert og gjeldende fra 01.02.2019.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

CT Colon forberedelser

CT er en moderne, enkel og god metode for å avdekke tykktarmskreft. CT-undersøkelser av tykktarmen er pasientvennlig og gir meget gode bilder.

Les mer >


Back to top