Skip to Content

CT angiografi

Undersøkelsen er svært nyttig for å påvise og utrede trange og tette partier i blodårene. Det gjelder særlig i blodårene som går gjennom halsen og opp til hodet, samt blodårene i beina.

Hvorfor CT angiografi?

CT angiografi påviser forsnevringer eller utposinger av åreveggen. Forstyrrelser som åreforkalkninger (aterosklerose) og kolesterolavleiringer i blodårene er vanlig etter hvert som man blir eldre. Slike trange partier kalles stenose, og kan føre til skade på organer og infarkt.

Åreforkalkninger er også en vanlig årsak til hjerneslag og blodpropp i hjernen. I tillegg kan åreforkalkningen i beina forårsake «røykebein». Det vil si dårlig sirkulasjon som fører til smerter i beina når man går.

CT angiografi kan undersøke flere blodårer i kroppen:

  • CT lungearterier
  • CT hovedpulsåren (aorta)
  • CT halspulsårer
  • CT av arteriene som forsyner beina

 

Vanlige indikasjoner for CT angiografi hos oss er:

  • Mistanke om utvidelse av hovedpulsåren (aorta aneurisme)
  • Mistanke om trange partier i halspulsårene
  • Påvisning av aneurisme i pulsårene på hjernens underflate.
  • Påvise eventuelle trange partier i nyrearteriene
  • Påvise røykebein

 

CT angiografi brukes også i utredning av pasienter med mistenkt blodpropp i lungekretsløpet (lungeemboli). Pasienter hvor denne diagnosen mistenkes skal imidlertid undersøkes og utredes på sykehus. Samme gjelder for pasienter med mistenkt rift i hovedpulsåre veggen (aorta disseksjon)

 

CT koronar angiografi (CT hjerte)

Blant undersøkelsene av blodårer, er CT koronar angiografi en av de vanligste. Denne fremstiller kransarteriene (også kalt koronararteriene), som er pulsåren som fører oksygenrikt blod fra hjertet. Les mer om CT koronar angiografi her.

 

Hvordan utføres CT av blodårene?

Selve undersøkelsen utføres i en CT-maskin. Maskinen fremstiller detaljerte snittbilder av blodåren ved hjelp av røntgenstråler. Hele undersøkelsen tar gjerne mellom 15-20 minutter fra start til slutt.

Undersøkelsen gjøres med kontrastmiddel for å kunne skille blodårene bedre fra resten av kroppen. Væsken gis intravenøst gjennom en sprøyte i armen.

Ved CT kontrast får du vanligvis beskjed om å faste fire timer før undersøkelsen. Dette gjøres for å dempe eventuelt ubehag fra innsprøytingen av kontrastvæsken.

Du kan ellers være trygg på at vi i Aleris gir deg alt du trenger av informasjon om forberedelser til CT angiografi dersom du skal utføre undersøkelsen hos oss.


Her får du utført denne tjenesten:


CT-undersøkelse

CT-undersøkelse

CT-undersøkelse er et viktig hjelpemiddel for å oppdage sykdommer eller fysiske endringer i kroppen.

Les mer >

Radiolog hos Aleris

Offentlig avtale innen radiologi

Vi har refusjonsavtale med det offentlige på en rekke undersøkelser. Det betyr at du kan bestille time hos oss, og kun betale vanlig offentlig egenandel på 250 kr. Henvisninger blir alltid vurdert ut ifra medisinsk alvorlighetsgrad og kliniske opplysninger fra din lege.

Oversikt over ventetider på offentlige timer >

Prosessen hos Aleris Røntgen

Nyttig informasjon for deg som skal til røntgen

Strålevernsforskriften krever henvisning for alle radiologiske undersøkelser. Denne får du fra din lege eller annen henviser (kiropraktor eller manuellterapeut). Du får enten med deg en henvisning på papir med beskjed om å bestille time, eller så sender legen henvisningen elektronisk.

Les mer >

Pris CT

Listen viser pris per undersøkelse for selvbetalende pasienter. Listen er oppdatert og gjeldende fra 01.02.2019.

Les mer >

Resepsjonen hos Aleris Røntgen

Fullmaktskjema

Trenger du kopi av røntgenbildene dine, men har ikke anledning til å hente dem selv?

Les mer >

CT Colon forberedelser

CT er en moderne, enkel og god metode for å avdekke tykktarmskreft. CT-undersøkelser av tykktarmen er pasientvennlig og gir meget gode bilder.

Les mer >


Back to top