Skip to Content

Mammografi, vevsprøve

Legen kan som regel kun avgjøre om en kul er godartet eller ondartet ved å undersøke kulen i et mikroskop. Ved mistanke om brystkreft vil legen derfor ta en vevsprøve fra brystet og sende denne til analyse.

Det finnes to måter å ta en vevsprøve på. Ved en finnålsprøve (cytologi) stikker legen en tynn nål inn i kulen og suger ut noen celler, som deretter undersøkes i et mikroskop. Ved en grovnålsprøve (histologi) bruker legen en tykkere nål og får dermed en større vevsbit til undersøkelsen. I noen få tilfeller kan det være nødvendig å få fjernet hele kulen for at legen skal få undersøkt vevet nærmere.

Behovet for undersøkelser av eventuell spredning av brystkreften blir fastslått ut ifra primærsvulstens egenskaper, status for lymfeknuten i armhulen og symptomer som pasienten har. En CT av kroppen og scintigrafi er viktig for å undersøke om kreften har spredd seg til lymfeknuter.


Finn din nærmeste avdeling


Gunnar Kullmann

Gunnar Kullmann

Radiolog

Oslo

Marius Normann

Marius Normann

Onkolog

Oslo

Ulrika Ekseth

Ulrika Ekseth

Radiolog

Oslo

Geir R. Ulimoen

Geir R. Ulimoen

Radiolog

Oslo

Joanna Majak Gundersen

Joanna Majak Gundersen

Spesialist i bryst- og endokrinkirurgi

Oslo


Sjekk brystene dine jevnlig!

Sjekk brystene dine jevnlig!

-Alle som kommer til meg er redd de har brystkreft, sier vår nye radiolog Trine Holmen ved Aleris Røntgen Trondheim. -Min oppgave er å finne selv de minste forandringene i brystene. De fleste går heldigvis lettet ut igjen.

Les mer >


Back to top