Sjekk brystene dine jevnlig!

sjekk_bryst.jpg

-Alle som kommer til meg er redd de har brystkreft, sier vår nye radiolog Trine Holmen ved Aleris Røntgen Trondheim. -Min oppgave er å finne selv de minste forandringene i brystene. De fleste går heldigvis lettet ut igjen.

Trine Holmen er en beskjeden dame fra Trondheim. Hun er dyktig i sitt fag, men sier at det er en tilfeldighet at hun ble akkurat mammo-radiolog.  -Jeg liker å ha direkte pasientkontakt, og som mammo-radiolog møter jeg mange hyggelig kvinner. Det var en tidligere kollega som anbefalte meg å søke mot røntgen da han visste at pasientkontakt var viktig for meg. Jeg har opptil 20 undersøkelser om dagen, sier Trine.

Hvis det foreligger mistanke om brystkreft, kan det være nødvendig å utføre tre typer undersøkelser: klinisk undersøkelse, bildeundersøkelse og en vevsprøve. – Mange gruer seg til å ta vevsprøven, men svært få opplever dette som ubehagelig, fortsetter Trine. Kombinasjonen av disse tre undersøkelsene kaller man gjerne trippeldiagnostikk. – Jeg tar prøven med en gang hvis jeg oppdager selv den minste endring, og sender videre til undersøkelse. Fordelen er at man får svar raskt på hva det kan være. 

-Det viktigste du kan gjøre før du blir 50 er å sjekke brystene dine jevnlig. Oppdager du forandringer som du bekymrer deg for, bør du oppsøke lege, avslutter Trine.