Analabscess og perianal fistelsykdom
&width=188&height=141&quality=70)
Dersom du har en hudbyll i nærheten av endetarmen som væsker og er vond, kan det være en analabscess. Flere abscesser kan utgjøre perianal fistelsykdom, noe våre spesialiserte proktologer kan hjelpe deg med.
Hva er en analabscess?
En analabscess er en byll ved endetarmsåpningen, ofte forårsaket av hudbakterier eller tarmbakterier. Abscessen fører gjerne med seg lokale smerter, feber og redusert allmenntilstand. Noen abscesser kan utvikle seg videre til å bli en analfistel, eller er allerede et symptom på en slik fistelsykdom. De to tilstandene opptrer ofte sammen, og menn rammes dobbelt så ofte som kvinner.
Hva er perianal fistelsykdom?
En analfistel er en falsk forbindelse/gang/kanal fra innsiden av endetarmen som går ut til huden rundt endetarmsåpningen. Det starter ofte med en analabscess (byll) som utvikler seg til en kanal. Analfistler rammer som oftest ungdom eller yngre voksne. Mb Crohn pasienter er mer utsatt for slike tilstander.
Dersom du har en byll eller infeksjon i eller rundt endetarmen - som ikke bare verker, men som det renner væske, blod eller avføring fra - kan du være rammet av en perianal fistel.
Symptomer:
· Smerter og infeksjon i eller rundt endetarmen
· Periodevis forekomst av verkebyll i, rundt eller ved endetarmen som tømmer seg for puss (sekresjon)
· Sårhet og svie
· Redusert allmenntilstand og feber (ved abscesser)
Utredning
Våre proktologer vil ta en grundig prat med deg for å få innsikt i dine plager før endetarmen undersøkes visuelt, med anorektoskopi og ultralyd. I enkelte tilfeller er det også behov for å gjøre en kartlegging av vevsforholdene rundt endetarmen med en MR bekken/endetarm, også kalt MR fistulografi.
Behandling av analabscesser og perianal fistelsykdom
Behandlingen av en analabscess består i å tømme abscessen for bakterier og puss gjennom et snitt i huden under et lite kirurgisk inngrep. Det tas mikrobiologisk prøve. Noen ganger vil det være behov for antibiotikabehandling i tillegg.
Det finnes mange ulike metoder for å behandle perianal fistelsykdom. Alle metodene inkluderer å tørke ut fistelen/kanalen før endelig behandling kan utføres. De fleste metodene innebærer en stegvis tilnærming (flertrinns operasjon) til endelig behandling er utført. Alle inngrep utføres i narkose.
Ved første inngrep legges det inn en gummistrikk, setontråd, i fistelen for å drenere og tørke den ut. Dersom fistelen ikke blir helt tørr, kan man justere setontråden for å bedre drenasjen i et nytt inngrep (revisjon). En prøver også minimere lengden av kanalen ved første inngrep eller ved revisjon.
Når fistelen er tørket ut kan endelig behandling utføres. Her finnes det ulike behandlingsmetoder. Behandlingsmetoden velges ut ifra fistelsykdommens utbredelse, beliggenhet, relasjon til lukkemuskler (indre og ytre).
Proktologen vil finne behandlingsmetoden som virker mest hensiktsmessig å utføre i ditt tilfelle. Suksessraten på de fleste endelige behandlinger er vitenskapelig angitt som 50-70%. I enkelte tilfeller vil det derfor kunne oppstå tilbakefall og ulike behandlingsmetoder må forsøkes.
Ulike behandlingmetoder:
· Direkte spalting – Utføres for enkle, korte fistler som ikke involverer ytre lukkemuskel. Da deler vi hele fistelen på langs for å tømme den slik at den kan begynne å gro igjen.
· Autolog fettvevsinfiltrasjon (FettTx) - Fett høstes fra andre steder på kroppen for så å injisere det i fistelkanalen. Denne prosedyren skal bidra til å tette fistelen og fremskynde helingsprosessen.
· LIFT - Fistelen deles i rommet mellom ytre og indre lukkemuskel for å ikke gjøre skade på disse musklene og, dermed unngå inkontinens etter operasjon.
· Advancement flap – Utføres for fistler som strekker seg langt inn i bekkenet, og som gjerne er mer kompliserte på flere vis. Fistelens indre åpning dekkes og lukkes med en slimhinnelapp for å hindre ytterligere utvikling. Det gjøres sjeldnere.
Våre proktologer vil kunne legge en trygg og rask behandlingsplan tilpasset din sykdom og dine behov.