Poser under øynene plager mange

En øyelokksoperasjon kan fjerne overskytende hud og fett på øvre og nedre øyelokk, slik at du får et mer opplagt uttrykk i ansiktet.

Poser og løs hud både over og under øynene er noe som kommer naturlig med alderen. Selv om det i noen tilfeller kan være arvelig, er det også en del av aldringsprosessen. Mange av de som oppsøker oss for poser under øynene forteller at de synes de ser slitne og uopplagte ut, uten at det nødvendigvis er tilfellet. For noen fører tunge øyelokk til innsnevret synsfelt, sviende øyne og hodepine, fordi man ubevisst trekker musklene i pannen oppover for å kompensere.

Fysisk og psykisk ubehag

Årsaken til løs hud generelt er at huden gradvis mister elastisiteten, og blir rynkete. Hos noen skyldes den løse huden på de øvre øyelokkene at pannehuden har blitt slapp og har seget nedover. Øyenbrynene sitter da nedenfor kanten på øyehulen. Poser rundt øynene skyldes utbuling av fettvev fra øyehulen. Uansett årsak kan dette føre til ubehag for den det gjelder, både psykisk og i noen tilfeller fysisk, ved at man ubevisst strammer musklene i pannen.

– Dette kan man gjøre noe med ved hjelp av relativt enkle kirurgiske inngrep. Ved å fjerne overflødig fett og vev rundt øynene får man bokstavelig talt et nytt syn på verden, og omvendt. Inngrepet innebærer lite smerter i etterkant, selv om man selvsagt vil merke at man har hatt et kirurgisk inngrep, sier Håvard Seland, plastikkirurg ved Aleris i Marken, Bergen. Her finner du mer informasjon om øyelokkoperasjon. 

For noen vil det være mer hensiktsmessig med andre inngrep, eller en kombinasjon av inngrep. Et panneløft vil for eksempel heve øyenbrynene, og glatte ut pannen. Dermed fjerner man både problemet og de synlige resultatene som allerede har oppstått. 

Ansiktsløft

Med årene blir huden i ansiktet mindre elastisk og bløtdelene under huden siger nedover. Operasjonsmetoden strammer inn huden og kan kombineres med løft av bløtdeler for å gjenskape et mer ungdommelig utseende. Les mer om ansiktskløft her. 

Samme operasjonsteknikk kan anvendes ved gjenskapning av et symmetrisk ansikt hos de personer som opplever ansiktslammelser. Oftest kombinerer man et løft av bløtdeler i ansiktet med en transplantasjon av muskelvev og nerver for også å gjenskape et normalt smil.

– Man må ta helheten med i betraktningen, og ikke fokusere for mye på det ene eller det andre. Da blir gjerne resultatet lite tilfredsstillende. Noen ganger vil øyelokkplastikk være det riktige inngrepet, mens andre ganger er et panneløft eller et øyenbrynsløft mer passende for dine problemer og ønsker. For enkelte kan begge deler være aktuelt. Denne vurderingen får man hjelp til under en konsultasjon hos oss. Vi forsøker å gjøre prosessen så problemfri som mulig for pasienten, både før, under og etter operasjonen, forklarer Håvard Seland.