Intervju med dr. Hilde Bugge

Dr. Hilde Bugge er spesialist i plastikkirurgi med solid erfaring. Hun utfører ca 500 plastikkirurgiske inngrep i året ved Aleris Sykehus på Frogner i Oslo. Jeg har fått høre at dr Bugge er meget dyktig på overarmsplastikk, og derav mitt besøk i dag.

Hilde Bugge tar imot meg på kontoret sitt på Aleris på Frogner. Jeg opplever henne som meget sympatisk og får tillit til henne med en gang jeg møter henne. Jeg ber henne fortelle litt om overarmsplastikk; et inngrep som man kanskje ikke med en gang assosierer til når man tenker på plastikkirurgi, men som allikevel er en operasjon som relativt mange etterspør.

- I Aleris utfører vi ca 150 overarmsplastikker hvert år. Aleris- sykehusene er så vidt jeg vet de som utfører flest i Norge. Av de som blir operert er det desidert flest kvinner som ønsker denne operasjonen.

Er det mulig å stramme opp armene med trening og slanking?

- Man kan ikke stramme opp selve huden ved trening og slanking, men det er til en viss grad mulig å fylle ut huden ved å bygge muskler. Det finnes dessverre ingen gode alternativer til overarmsplastikk dersom man er plaget av løs og hengende hud på armene.

Men er det mulig å forebygge sånn at man ikke får løs hud på armene?

- Det man kan gjøre er å unngå å bli overvektig. Det er den sterkest bidragende faktoren til utvikling av løs hud på armene.

Vil bevegeligheten i armene være den samme etter operasjon?

- De første ukene etter inngrepet kan bevegeligheten være dårligere, men på sikt er den like god som før operasjonen.

Dr. Bugge forteller at etter en overarmsplastikk er man som regel sykemeldt i 2-4 uker. Videre forteller hun at det er lite komplikasjoner forbundet med operasjon av løs hud på armene. De vanligst forekommende komplikasjonene er infeksjon eller sår som bruker litt lengre tid på å gro. 

Men hva med arr?

- Pasienter som ønsker operasjon har ofte problemer med å finne klær som passer. De kan ha smerter og ubehag når de trener fordi huden "slenger" og det kan være vondt fordi huden kommer i klem. Ofte synes de også at overskuddshuden gir et kosmetisk sjenerende utseende og de lurer på om operasjon hjelper. Jeg diskuterer nøye gjennom et eventuelt inngrep med hver pasient for å finne ut om plagene er så omfattende at det er verdt en operasjon og det å bli påført synlige arr.

- Ved en overarmsplastikk er det vanlig å plassere arret på innsiden av overarmen, eller bak på overarmen. Jeg opplever at mange kvinner ønsker å ha arrene på innsiden av overarmen. Da har man på en måte kontroll på hvor arrene er. Hvis man for eksempel ønsker å gå med en ermeløs kjole og har arrene bak, kan man føle seg usikker på hvor mye av arrene som er synlig for andre. Har man arrene på innsiden av armene opplever mange større kontroll på hvor de er, og de blir ikke like eksponert. Det er selvfølgelig noe uenighet om hva som er best. Her ved Aleris på Frogner i Oslo gjør vi begge deler, og finner sammen med pasienten ut hvilken løsning som egner seg best.

- Man må regne med at det tar opp til et år før arrene blir myke og bleke, forteller Hilde Bugge.

Hvorfor skal jeg velge å bli operert ved Aleris?

- I Aleris har vi erfarne plastikkirurger som gjør en faglig vurdering og gir råd og veiledning i forkant av operasjonen. Vi har utført mange operasjoner av denne typen og har mye erfaring på området. Hos oss møtes du av et team med høyt kvalifisert helsepersonell, alt fra anestesileger til sykepleiere, som passer på at du har det bra både før, under og etter operasjonen. Det er trygge omgivelser og alle våre avdelinger er offentlig godkjent som sykehus. Skal man først gjennomgå et kirurgisk inngrep så er tryggheten og erfaringen hos de som tar hånd om deg det absolutt viktigste.  

Dr. Hilde Bugge har arbeidet i Aleris siden 2008. Hun er utdannet lege ved Universitetet i Bergen i 1990 og spesialist i plastikkirurgi siden 2003. Dr. Bugge er fagansvarlig for plastikkirurgien ved Aleris Helse i Norge og har ansvaret for de kosmetiske operasjonene ved Aleris Helse i Oslo.