Visste du du dette om fettransplantasjon?

1200x700_fettransplantasjon.jpg

Kroppsforming med fettransplantasjon kan være en meget god metode for deg som har uønsket fett på deler av kroppen, og samtidig et ønske om en moderat forstørrelse av andre deler av kroppen, som for eksempel bryst eller rumpe.En dyktig plastikkirurg kan utføre skånsom fettsuging der du ønsker redusert volum. Ved å behandle fettet forsiktig kan fettcellene flyttes til en annen del av kroppen.

Intervju med spesialist i plastikkirurgi dr. Kjersti Ausen ved Aleris Solsiden 

Hvem egner seg for en brystforstørrelse med eget fett?

– Om du har et ønske om større bryster, og samtidig har uønsket fett på noen deler av kroppen kan du være en god kandidat for brystforstørrelse med eget fett. Metoden egner seg aller best for deg som vil ha en moderat forstørrelse av brystene.

– Etter en fettransplantasjon kan du forvente at 150-200 ml fett overlever pr bryst. Prosedyren kan imidlertid gjentas etter 6-12 måneder dersom du fremdeles har overskuddsfett og ønsker ytterligere forstørrelse med eget vev.

– Brystforstørrelse med eget fett egner seg godt for deg som ønsker litt fyldigere bryster, men kanskje ikke ønsker silikonimplantater. En av fordelene med denne metoden er at du ikke trenger å skifte ut noe eller opereres på nytt etter en gitt tid. Du vil heller ikke risikere å få problemer med kapsel som man kan få ved bruk av silikon, og brystene vil føles helt naturlige og myke ut.

– Du skal ikke ha planer om å slanke deg dersom du ønsker brystforstørrelse med eget fett. Hvis du slanker deg etter en fettransplantasjon vil også det flyttede fettvevet reduseres. Det første halve året er de transplanterte fettcellene noe overfølsomme, og kan være de første som forsvinner ved aktiv slanking.

– En erfaren plastikkirurg kan gi deg råd om fettransplantasjon passer for deg.

Hvordan vil brystet føles ut og se ut etter en brystforstørrelse med eget fett?

Den første tiden etter behandlingen vil brystet føles fastere og fyldigere, men etter en liten tid blir det naturlig mykt. Du vil ikke kjenne noen forskjell på et vanlig bryst og et bryst som er forstørret med eget fett. Fett-transplantert vev vil oppføre seg akkurat som ekte vev, siden det ER ekte vev.

Når er eventuelt silikon et bedre alternativ ved brystforstørrelse?

– Til slanke personer som ikke har overskuddsfett vil jeg ikke anbefale brystforstørrelse med eget fett. Det er fordi fettet vi skal bruke i brystene først må tas fra et annet sted på kroppen. Dersom man fettsuger områder hvor man egentlig ikke har overskuddsfett, øker faren for ujevnheter i huden. Da er brystforstørrelse med silikon et bedre alternativ. – For dem som ønsker en betydelig forstørring av brystene er også silikon å foretrekke, forteller dr Ausen.

Hvor mye av fettet som flyttes vil overleve  etter en fettransplantasjon?

– Vanligvis overlever mellom 50–75 % av det flyttede fettvevet på sitt nye sted.  Dette er levende vev, og det er derfor vanskelig å si nøyaktig hvor mye fett som vil overleve i hvert enkelt tilfelle. Hud hos eldre personer har dårligere sirkulasjon enn ung hud, og derfor kan man forvente dårligere overlevelse av fettet med økende alder. Røykere har dårligere blodsirkulasjon i vevet, og da overlever fettcellene i liten grad. Du må være ikke-røyker for å gjøre fettransplantasjon, både flere måneder før, og minst et halvt år etter inngrepet.

– Etter fettransplantasjonen må du bruke kompresjonsplagg i ca fire uker, men du kan være i normal aktivitet allerede etter to uker.  Fettvevet som overlever integreres som helt ekte, eget vev og vil oppføre seg deretter. Metoden gir meget små arr i huden, og perioden etter inngrepet er vanligvis lite smertefull.

Kan eget fett brukes ved andre kosmetiske inngrep enn til bryst?

– Fett kan i prinsipp flyttes til der du måtte ønske. For eksempel egner fett seg godt til å korrigere arr. Det vanligste bruksområdet er imidlertid til forstørrelse av bryster eller sete, altså rumpe. Det er denne teknikken som omtales som “Brazilian butt lift”, som da ikke er et kirurgisk løft, men en volumøkning på ønskede steder.

– Ved all fettransplantasjon er det viktig at plastikkirurgen har en skånsom teknikk, og flytter moderate mengder fett. Det er en god metode dersom du har ønsker om å bli kvitt overskuddsfett og samtidig ønsker en forstørrelse av en annen del på kroppen. Resultatet vil se og føles helt ekte ut, og du vil kun ha brukt ditt eget vev.