Brystforstørrelse med eget fett

1200x700_brystforstørrelse_med_eget_fett.jpg

Blant kvinner som velger å forstørre brystene, har det blitt stadig mer populært å velge brystforstørrelser med kvinnens eget fett istedenfor implantater. Metoden er mer naturlig og skånsom.

-Vi ser en stadig større etterspørsel etter brystforstørrelse med eget fett ved våre Aleris-sykehus, forteller Kenneth Chiu, spesialist i plastikkirurgi ved Aleris Sykehus Frogner i Oslo. – I Danmark erfarer de den samme trenden. Våre kolleger i Danmark rapporterer om 10 prosent økning det siste året.

-Med denne metoden unngår kvinnene å få operert inn et fremmedlegeme i kroppen samtidig som de får fettsuging et annet sted på kroppen der det er overflødig fettvev, forklarer dr Chiu.

Et skånsomt inngrep

Fettet kan for eksempel hentes fra lårene, hoftene og magen. Det fjernes med en maskin som renser fettcellene slik at det kan gjenbrukes som fyll i brystene. Når fettet er tatt ut og renset, føres det inn i brystet med små kanyler og legges som fine striper inn i brystet.  

-Av og til er det nødvendig å gjenta denne prosedyren, alt etter hvilken fylde kvinnen ønsker og hvor mye fettvev kvinnen har. Etter den første operasjonen kan man forvente at omkring halvparten av fettvevet overlever i brystet, og ved den andre operasjonen er det omkring 50-70 prosent som overlever, forteller dr Chiu.

Fri for fremmedlegemer

Det er fortsatt mest vanlig å benytte silikonimplantater ved brystforstørrende operasjoner, men det er mer skånsomt for kroppen å bruke fett, da man ikke fører et fremmedlegeme inn i kroppen.

-Fettsugingen vil gjøre at det vil være ømt i en kort tid etter inngrepet, og kvinnen vil muligens ha litt blåmerker. Fettsuging kan medføre ujevnheter i huden over. Derfor er det viktig med en erfaren plastikkirurg. Brystene vil være hovne i rundt 14 dager, men så reduseres gradvis hevelsen og brystene får den størrelsen de skal ha, fortsetter plastikkirurgen.

Fraværet av implantater betyr også at det ikke kan skje en innkapsling av brystet.

-Kapseldannelse skjer i sjeldne tilfeller hos kvinner som har fått silikonimplantater. Med fettransplantasjon skjer det derimot ingen kapseldannelse ettersom det ikke settes noe fremmedlegeme inn i kroppen.

Naturlig resultat

Selv om brystforstørrende operasjoner med fett er blitt mer populære, er det ikke et inngrep som alle kvinner vil få resultater av.

-Kvinner som velger denne typen operasjon, kan forvente en økning på en til to cupstørrelser. Det er et inngrep som er velegnet for kvinner som ønsker en mindre brystforstørrelse og ønsker å fjerne andre fettlagre som de har hatt vanskeligheter med å bli kvitt. Til Aleris kommer voksne kvinner i alle aldre, ofte har de fått barn. Felles for dem alle er at de ønsker et naturlig resultat. Derfor velger stadig flere brystforstørrelse med eget fett. Metoden gir et resultat som følger pasienten gjennom livet.

Brystet blir mykt og får en naturlig fylde, men operasjonen vil ikke løfte brystet eller endre dets grunnleggende utseende. For å oppnå det, kan man kombinere brystforstørrelsen med et brystløft.

-Vi ser at trenden har begynt å snu, og spesielt yngre kvinner som har opplevd plager med sine implantater, ønsker å ta disse ut og heller forstørre brystene med eget fett. Pasientene får ikke det samme volumet som med implantater, men de fleste blir veldig fornøyde med resultatet, konstaterer dr Chiu. 

Visste du at?

Det kan fylles et sted mellom 150 og 400ml fett i et bryst ved brystforstørrelse med fett. Det avhenger av brystets størrelse.

Brystforstørrelse med fett brukes blant annet for kvinner som har hatt brystkreft og ønsker å rekonstruere brystene.

All nikotinbruk medfører redusert overlevelse av fettvev ved transplantasjon.