Bodylift: Alt på én gang til det beste for pasienten

Hilde_tyge_1008.jpg

En bodylift-operasjon fjerner overflødig hud og strammer opp magen og rumpe samtidig – og gir en helt ny kroppsfasong til pasienter som plages med løs hud. Ett kirurgisk inngrep, én narkose og én rekonvalesensperiode, istedenfor to av hver, slik det vanligvis gjøres. Til gjengjeld får pasienten to meget erfarne plastikkirurger som opererer sammen – for å halvere operasjonstiden og sikre best mulig resultat.

Et stort vekttap, som etter slanking eller fedmekirurgi, kan føre til store mengder løs hud på kroppen. Dette kan virke hemmende på normal funksjonalitet, gi hudplager og være til sjenanse utseendemessig.

Bodylift: Fjerner overflødig hud over magen og rumpa

Ved store mengder løs hud er det mange som har behov for både bukplastikk og seteløft, det vil si plastisk kirurgi for å fjerne overflødig hud og stramme opp magen og rumpa. En bodylift  - eller et  kroppsløft – er et inngrep der begge operasjonene gjøres på en gang. Snittet ved buken utvides til også å omfatte midjen og ryggen.

- Dette innebærer at løs hud og underhudsfett fjernes sirkulært, rundt hele kroppen, fra rygg til mage. Inngrepet kombineres med fettsuging av magen, flankene og nedre del av rygg. I tillegg sys magemusklene sammen i midtlinjen. Resultatet er at pasienten oppnår en komplett hudoppstramming av overkroppens nedre halvdel. Slik oppnås en flatere mage, smalere midje og et løft av baken samtidig, forteller dr Tyge Tindholdt, spesialist i plastikkirurgi ved Aleris Sykehus Frogner i Oslo.

- Etter operasjonen vil de de fysiske plagene forårsaket av løshuden være borte – og kroppsfasongen vil være dramatisk endret. Dr Tindholdt, som har bred erfaring innen kosmetisk og rekonstruktiv plastikkirurgi, er tydelig entusiastisk. Han viser frem før- og etterbilder av en av de mange pasientene han har hjulpet på denne måten – og resultatet er slående.

Les pasientinformasjon om bodylift her

Bedre kosmetisk resultat med bodylift

Fordelene ved å gjøre alt på én gang, er mange.  -Når vi kan fjerne alt overflødig hud i én operasjon oppnås et mer helhetlig resultat, forteller kirurgen. -Den sirkulære fjerningen av hudoverskuddet gjør at pasienten unngår løs hud i flankene eller i verste fall såkalte 'eselører', der arrene slutter. Det kosmetiske resultatet blir altså finere.

Flere fordeler for pasienten

Dr Hilde Bugge, fagansvarlig kirurg for plastikkirurgien ved Aleris Helse Norge, legger til at det er flere fordeler for pasienten: -De som velger bodylift slipper ventetid mellom to operasjoner og trenger heller ikke mer enn én rekonvalesensperiode. For mange pasienter er dette viktig når de først har bestemt seg, sier hun. Pasientene forteller at de vil bli ferdig med det og bli kvitt plagene raskt, istedenfor å la det trekke ut over lang tid. Mellom mage- og seteoperasjoner bør det vanligvis gå to til tre måneder, hvis de ikke gjøres samtidig i en bodylift.

Kirurgen er også opptatt av at pasienten slipper unna med én narkose, i stedet for to.

Unikt på Aleris:
To kirurger samarbeider om inngrepet

Bodylift er en omfattende operasjon – og lang operasjonstid kan øke risikoen for komplikasjoner. Dette har de erfarne plastikkirurgene ved Aleris Sykehus Frogner løst på en smart måte: De utfører alltid operasjonene i tospann. På den måten halverer de operasjonstiden og dermed reduseres også risikoen. 

-Hilde Bugge og jeg har jobbet sammen i mange år. Vi føler oss derfor veldig trygge på hverandre, hvilket er avgjørende for å oppnå et godt resultat. Vi snakker alltid med våre bodylift-pasienter sammen i forkant av operasjonen. På den måten lager vi en felles plan, som den enkelte pasient er enig i. Under inngrepet opererer vi parallelt på hver vår side av pasienten. Vi bruker eksakt samme teknikk for å sikre et symmetrisk resultat – og som regel blir vi ferdige samtidige, slik at det ikke blir noen unødvendig ventetid, sier dr. Tindholdt.

Han forteller at de begynner i mageleie med seteplastikken. Deretter snus pasienten til ryggleie slik at de kan fortsette med bukplastikken. Operasjonen tar i gjennomsnitt cirka 4 timer og foregår i full narkose.

Kirurgene Bugge og Tindholdt gjør til sammen 1000 større inngrep i året. Med seg har de et fast operasjonsteam, som er spesielt valgt ut til å assistere under denne typen operasjon. Teamet beskriver kirurgene som ansvarsfulle, dedikerte og omsorgsfulle. 

Hvem passer bodylift for?

-Det er et inngrep som egner seg både for kvinner og menn, ifølge dr Bugge. –De fleste som kommer til oss har vært gjennom en slankeoperasjon ved overvektsklinikken her på sykehuset eller de har mye løshud etter å ha gått betydelig ned i vekt av andre grunner.

I henhold til nasjonale retningslinjer kan ikke bodylift gjennomføres før det ha gått minst to år etter en slankeoperasjon – og vekten skal ha vært stabil i de siste seks månedene. Pasientene bør ha en BMI under 30 og være generelt friske når de skal opereres, forteller hun og legger til: -Hos oss er det ingen ventetid.  Du er velkommen til en uforpliktende konsultasjon, hvis du lurer på om dette er noe for deg.

Om Tyge Tindholdt

Tyge Tindholdt er spesialist i plastikkirurgi. Han har bred erfaring innen kosmetisk og rekonstruktiv plastikkirurgi.

Ved sitt arbeid på Aleris fokuserer dr Tindholdt på kosmetisk bryst- og ansiktskirurgi samt kroppsformende kirurgi etter store vekttap. Blant noen av de operasjoner han utfører kan det nevnes ansiktsløft, fettransplantasjon, brystforstørrelse, brystløft, brystreduksjon, bodylift, braline back lift, bukplastikk, overarmsplastikk og lårplastikk. Han utfører ca. 500 større operasjoner i året.

Tyge Tindholdt har en lang årrekke som overlege ved Rikshospitalet arbeidet med avansert brystrekonstruksjon etter brystkreft og medfødte brystmisdannelser samt rekonstruktiv ansiktskirurgi. Han har publisert flere artikler i internasjonale plastikkirurgiske tidsskrifter og er også medforfatter til lærebok om brystrekonstruksjon.

Dr Tindholdt er medlem av Norsk Plastikkirurgisk Forening, Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi og Dansk Selskab for Plastik- og Rekonstruktionskirurgi.

Om Hilde Bugge

Hilde Bugge er spesialist i plastikkirurgi.  Dr Bugge er fagansvarlig for plastikkirurgien ved Aleris Helse Norge og har ansvaret for de kosmetiske operasjonene ved Aleris Helse i Oslo. Hun utfører bl.a. bodylift, braline back lift, fettransplantasjon, bukplastikk, lårplastikk, overarmsplastikk, ansiktsløft, brystforstørrelse, brystløft, brystrekonstruksjoner og brystreduksjon– og gjør årlig ca 500 større inngrep. 

Dr Bugge har arbeidet ved Aleris Helse siden 2008. Tidligere var hun overlege på Plastikkirurgisk avdeling ved Ullevål Universitetssykehus der hovedarbeidsfeltet var rekonstruktiv mikrokirurgi.

Hilde Bugge er medlem av Den norske legeforening, Norsk Plastikkirurgisk Forening og Norsk Forening for Estetisk Plastikkirurgi.