Arr etter plastisk kirurgi

All bruk av kniv i huden etterlater arr - også plastikkirurgi. Plastikkirurger forsøker imidlertid å plassere arrene på steder hvor de vil være minst mulig synlig.

For å få så pene arr som mulig har vi følgende råd:

  • Bruk papirtape over arrene minimum de første 3 månedene etter operasjonen, til arrene er bleknet. Tapen bør ikke skiftes oftere enn 1 gang i uken. Skulle huden reagere med kløe og rødme må du slutte å bruke den, eller gå over til silke- eller silikontape.
  • Beskytt arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med plaster, klær eller solfaktor med høy faktor.

Arrene etter operasjonen vil ofte være røde og hovne opp til 12 måneder etter operasjonen. De fleste arr vil med tiden bli smale og lyse, men enkelte kan få arr som er bredere og mørkt pigmenterte.

Hvis man først har fått arr som man finner skjemmende, er det flere mulige behandlinger som kan bedre arrene, men det er vanskelig å fjerne dem fullstendig. Men kan f.eks behandle noen arr med laser, noen med teipbehandling, andre med å korrigere kirurgisk ved at man fjerner arret og syr på nytt.

Arret bør vurderes av plastikkirurg før det settes opp avtale for operasjon slik at dere kan bli enige om operasjonen og forventet resultat. Ved hypertrofiske arr kan det være annen behandling som anbefales. Plagsomme arr må vurderes i hvert enkelt tilfelle for å kunne gi den best mulige anbefalingen for en eventuell behandling.