Slik reduserer du risikoen for pigmentflekker

1200x630_pigmentflekker.jpg

Våren og sommeren er tiden da vi ønsker å være den aller flotteste utgaven av oss selv. Det er deilig når solen titter frem, men er du opptatt av en sunn og frisk hud bør du nyte solen med forsiktighet for å unngå pigmentflekker. Her får du tips for en sunn og flott hud til sommeren!

De aller fleste har studert seg selv i speilet bare for å oppdage noe som tilsynelatende ikke var der i går: små, brune flekker.

Pigmentflekker kan være til sjenanse, selv om det er langt fra et uvanlig problem. Derfor er det kanskje ikke så rart at Erle Haviken Fjeldsaa, kosmetisk sykepleier på Aleris Colosseum-Nobel, forteller at det er ujevn pigmentering i huden hun behandler hyppigst før sommeren gjør sitt inntog. 

– Pigmentflekker er noe av det som dukker opp mest hos mine kunder, sier Fjeldsaa, som også behandler for eksempel sprengte blodkar, slapp hud og uønsket hårvekst.

Heller fine linjer enn pigmentflekker

Flekkene kan oppstå på grunn av en rekke forskjellige faktorer, men kundegruppen som oppsøker Aleris for å få førstehjelp før sommeren synes å være enige om én ting:

– Mitt inntrykk er at mange ikke lenger er så redd for fine rynker, men at de heller ønsker seg en jevn og klar hud, uten flekker. Det ser fresht ut, forklarer hun.

– Det viktigste du da kan gjøre er å forberede huden på soleksponering, året rundt.

Bruk solvett for å unngå pigmentering

Skikkelig godvær er for sjelden vare å regne i Norge, og da er det ikke rart man legger seg langflat i parken så fort solen titter frem og gradestokken bikker tyvetallet.

Men selv om soling kan være bra for både kropp, sjel og D-vitamin-lagrene, er det nettopp overeksponering for solstråler som er en av hovedårsakene til både pigmentering og rynker i huden.

– En løsning kan være behandling med Dermaroller. Med mikroskopiske nåler lager Dermarolleren små kanaler i huden som kan frakte næringsstoffer til cellene. Vi bruker gjerne et serum som er med på å binde fuktighet og stimulere kollagenproduksjonen i huden, som gjør at den blir fastere.

Kollagen er grunnmuren i huden vår, men etterhvert som man blir eldre produserer kroppen mindre kollagen, sier Fjeldsaa og fortsetter:

– Når vi booster kollagenproduksjonen, forebygger vi ikke bare aldringstegn i huden, men vi reduserer også pigmentering, arr og ujevn hud.

Fjeldsaa er opptatt av at alle som ønsker å forebygge mot potensielle solskader må begynne tidlig på året, og at det for spesielt skandinavere er veldig viktig å bruke solfaktor hver dag, uansett årstid.

På Aleris tilbyr hun en rekke skreddersydde hudpleieprogram for å redusere furene i ansiktet og for å øke cellefornyelsen.

– Min erfaring er at vi kan utrette veldig mye med hudkremer.  I den serien vi benytter oss av på Aleris, finner du alt fra reseptbelagte kremer, renseprodukter og beskyttende dag-serum til behandlende nattkremer, forteller hun.

– Men å få bukt med pigmenteringsproblematikk er et evighetsprosjekt. Hvis du slutter å behandle, kommer det som oftest tilbake med tiden. Du kan sammenligne det med trening: Med én gang du stopper, sniker kiloene seg tilbake.

Sol og hårfjerning med laser

– Å fjerne hår på legger, under armene og ved bikinilinjen med laser er det også stor etterspørsel for nå.

Fordi de fleste trenger syv til femten behandlinger, og du helst skal være så lite eksponert for sol som mulig når laseren tar knekken på hårroten, anbefaler Fjeldsaa å begynne med hårfjerningen allerede nå. 

– Etter laserbehandlingen må du nemlig vente fire uker før du utsetter deg for sol.

Samme oppfordring har hun til dem som ønsker å redusere ujevn pigmentering.

– Det er bedre å komme på en konsultasjon før solen titter frem, før du får dine første solflekker. Da kan vi både behandle det som allerede har skjedd, og gi opplæring i hvordan du skal forebygge og ta vare på huden.

– Hva er det verste man kan gjøre mot huden sin?

– Solarium er noe av det verste du kan utsette huden for, først og fremst på grunn av den sterke UVA-strålingen. Ulikt UVB-strålene går UVA-strålene dypest ned i huden og ødelegger bindevevet.

– Er det noen myter om hudpleie du ofte hører som du kan tilbakevise?

– At man skal slutte å behandle huden om sommeren. Selv om du ikke skal bruke de sterkeste kremene eller laserbehandlinger på sommeren, er det viktig at du bruker noe. For eksempel anbefaler vi at du bruker en a-vitaminkrem gjennom sommeren med pigmentbekjempende ingredienser, som ZO Medicals krem, Brightenex. Bruker du det regelmessig, er du mer motstandsdyktig for solstråler og påfølgende hyperpigmentering. For at du skal kunne bruke et slikt produkt gjennom sommeren forutsetter dette at huden ikke er i "reaksjonsfase" når du utsetter deg for sol. Reaksjonsfasen er tiden det tar fra du begynner å bruke produktet til huden er vant til behandlingen, og ikke lenger er rød og irritert. En vanlig reaksjonsfase varer i seks til åtte uker.

Erles beste tips for en sunn hud

 1. Rens huden godt morgen og kveld
  Da får du bort smuss, talg og døde hudceller.
 2. Bruk en eksfolierende skrubb om morgenen
  Huden blir jevn og glatt og sminken legger seg pent.
 3. Bruk solfaktor daglig
  Dette er også viktig i vinterhalvåret, og gjerne med et beskyttende dagserum under.
 4. Bruk en aktiv nattkrem
  En aktiv nattkrem som inneholder retinol (a-vitamin) stimulerer hudcellefornyelsen.

Det er også viktig med en sunn livsstil for øvrig, det vil si at du bør spise sunt, ikke røyke, og du bør prioritere gode rutiner for søvn og fysisk aktivitet.

Bestill gratis hudkonsultasjon hos en av våre dyktige kosmetiske sykepleiere. Vi hjelper deg med en behandlingsplan tilpasset din hud og dine ønsker.

Jeg ønsker gratis konsultasjon hos kosmetisk sykepleier