Skip to Content

Fettsuging

Fettsuging er framfor alt egnet til figurforming av normalvektige. Det vil si fjerning av usymmetriske og uønskede fettansamlinger på f.eks innside lår og knær, legger, hofter/flanker, mage, dobbelthake og bryster hos menn.

Hvem er egnet for fettsuging?

dame på en benkFettsuging er generelt velegnet for å korrigere kroppens konturer. Lokale fettansamlinger samles på ulike kroppsdeler og kan gi en uharmonisk kroppsfigur. Det vanligste målet på kroppsfett er BMI, og verdier fra 19 til 25 regnes som normalvektig. Det er altså i denne vektgruppen fettsuging har sin plass i estetisk plastikkirurgi. Aleris' øverste grense for fettsuging er BMI på 27. De vanligste områdene å behandle er lår, mage, hofter, midje, hake og bryster hos menn. 

Mange forveksler fettsuging med overvektskirurgi, som er et kraftig hjelpemiddel for å bli kvitt alvorlig overvekt. Fettsuging er først og fremst egnet til å bedre figuren til normalvektige personer.

Operasjonen

Operasjonen foregår dagkirurgisk i lokalbedøvelse med søvndyssende medisiner eller narkose. Det settes lokalbedøvende væske i aktuelle regioner som skal fettsuges. Fettsuging utføres gjennom 5-6 millimeter store hull i huden og etterlater seg som regel helt ubetydelige arr. 

Huden vil være øm og bedøvet i operasjonsområdet etter operasjonen og det vil være smerter de første dagene. Det vil være hevelse og blålig misfarging av huden de første ukene etter operasjonen, men det normaliseres etter hvert.

Du vil ikke få sykmelding etter fettsuging da dette inngrepet er av kosmetisk indikasjon. Du bør ta fri fra jobben 2-10 dager helt avhengig av yrke du har og omfanget på fettsugingen.

Holdbarheten av resultatet

Det kosmetiske resultatet av en fettsuging er avhengig av hudens kvalitet og spenst. I visse tilfeller må en fettsuging frarådes på grunn av hudens kvalitet. Ujevnheter i huden som for eksempel appelsinhud blir aldri bedre av en fettsuging, men kan derimot forverres. Har du mye løs hud bør det diskuteres om det heller anbefales å fjerne hud og fett kirurgisk. Ved fettsuging fjernes fettcellene på det aktuelle området helt, og de kommer ikke tilbake. Med gode kost- og mosjonsvaner kan du unngå at det oppstår fettansamlinger på andre deler av kroppen.

Fettsuging: erfaringer før og etter operasjon

 

Jeg ønsker konsultasjon!


Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Drammen, tlf: 32 21 11 00
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Nesttun (Bergen), tlf: 55 11 80 80
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Ålesund, tlf: 70 10 00 10
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Kristiansand, tlf: 38 04 99 20
Bodø, tlf: 75 80 19 10
Tromsø, tlf: 77 66 21 30

 

Astri og hennes erfaring med fettsuging

fettsugingAstri fikk utført fettsuging med laser på magen og nedre del av ryggen hos dr. Frode Amland ved Aleris Colosseum-Nobel i Oslo. 

– Resultatet etter operasjonen ble kjempebra! Magen ble fin og slank, og valkene på hoftene er borte!

Her kan du lese hele historien

 


Før operasjonen

Her kan du lese om forundersøkelsen hos kirurgen, og hva du må planlegge eller ta hensyn til før du møter opp til operasjon.

Forundersøkelse

Før beslutningen om fettsuging taskommer du til en konsultasjon hos enspesialist i plastikk kirurgi. Du får fortelleom dine ønsker og forventninger du har til operasjonen. Vi anbefaler at du leserdenne informasjonen førkonsultasjonen, og skriv gjerne nedeventuelle spørsmål. Det kan være enide å ta med en venn eller et familiemedlem til forundersøkelsen, siden det er mye informasjon å forholde seg til. Det er viktig at du føler deg trygg gjennom hele prosessen.Under konsultasjonen planlegger dere hvilken operasjon som er den rette for deg, samt forventet resultat. Du blir informert om inngrepet, det postoperative forløpet og mulige bivirkninger og komplikasjoner.

Faste

Du skal være fastende 6 timer før oppmøtetidspunktet til operasjon. Du kan drikke «tynne» væsker som vann, saft, te og kaffe (uten melk eller fløte) inntil 2 timer før møtetidspunktet. Du skal ikke ta pastiller, tyggegummi, røyke eller snuse når du faster. Du kan ikke drikke alkohol etter kl. 20 kvelden før operasjonen.

Medisin

Enkelte medikamenter kan gi økt blødnings- eller blodproppfare i forbindelse med operasjon. Om du bruker blodfortynnende medisiner, må du opplyse om dette til sykehuset, og du vil få beskjed hvis det er noen av disse medisinene du skal slutte med før operasjonen. Se også eget informasjonsskriv ved innkalling til operasjon. Kirurgen informerer om P-piller må seponeres før operasjonen.

Resept

Du får tilsendt en resept på smertestillende til bruk etter operasjonen som kan hentes ut før operasjonsdagen.

Røyking og snus

Du skal ikke røyke eller bruke snus senest 3 uker før til 2 uker etter operasjonen. Røyk og snus nedsetter blodets evne til å transportere oksygen til vevet og forsinker dermed sårhelingen. Det kan gi større fare for komplikasjoner etter operasjonen.

Hygiene før operasjonen

For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje og vaske håret kvelden før, og på morgenen operasjonsdagen. All hud skal vaskes godt med såpe, vask spesielt nøye rundt nese og munn, armhulene, navlen, underliv og lyskene. Det er viktig at all såpe skylles godt av.Tørk med rent håndkle og ta på rene klær. Du skal ikke smøre deg med hudlotion etter å ha dusjet.

Hud, negler, navle og smykker

Du skal ikke bruke krem, parfyme eller sminke operasjonsdagen. Møt uten smykker og piercing. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk.

Kompresjonstøy

Du må medbringe kompresjonsplagg som settes på umiddelbart etter at operasjonen er ferdig. Ved sykehuset i Oslo kan du få kjøpt magebelte,brystbind og hakemaske.

Ernæring

Det er viktig at kroppen din er i best mulig ernæringsmessig balanse før en større operasjon. Hvis du er på slankekur eller en spesiell diett like før operasjonen, risikerer du at stoffskiftet er ute av balanse. Den anbefales at du i ukene før operasjonen inntar god, næringsrik og variert kost. Har du spesielle krav til kosten i form av dietter eller allergier ber vi deg vennligst kontakte Aleris før operasjonen.

Transport

Du må avtale med en pårørende eller venn å hente deg og bli hos deg det første døgnet etter utskrivelsen. Du kan ikke kjøre selv eller ta offentlig transport alene hjem etter operasjonen. Sykehuset kan være behjelpelig med å bestille taxi ved behov.

Tilsyn

Du skal ikke være alene det første døgnet etter utskrivelsen. Det er derfor viktig at du i forkant av operasjonen gjør en avtale med en voksen person som kan være hos deg denne tiden. 

Selve operasjonen

Ankomst

Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen. Du blir hentet av sykepleier som hjelper deg med forberedelse før operasjon. Anestesilegen informerer deg om bedøvelsen og kirurgen foretar en opptegning av operasjonsområdet og svarer på eventuelle spørsmål.

Operasjonen

Operasjonen foregår i lokal bedøvelse med søvndyssende medisiner eller narkose. Det settes lokalbedøvende væske i aktuelle regioner som skal fettsuges. Fettsuging utføres gjennom 5-6 millimeter store hull i huden og etterlater seg som regel helt ubetydelige arr. Tiden som brukes på fettsugingen avhenger av hvor store områder som skal fettsuges. Det settes på kompresjonsbekleding og godt med padding rundt innstikksåpningene. Det vil sive væske fra disse etter operasjonen. Når operasjonen er avsluttet blir du kjørt tilbake på oppvåkningsavdelingen. Du observeres av sykepleier inntil du er tilstrekkelig våken og velbefinnende. Plastikkirurgen vil se til deg og informere om det er spesielle forholdsregler du skal ta etter operasjonen.

Smerter

Det kan være smerter umiddelbart etter operasjonen.

Mobilisering

Du vil være oppe å gå kort tid etter operasjonen.

Utskrivelse

Operasjonen utføres dagkirurgisk. Du blir normalt utskrevet fra sykehuset 2-3 timer etter at operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnummer til Aleris og kirurgen som opererte deg. 

Sykmelding

Du vil ikke få sykmelding etter fettsuging da dette inngrepet er av kosmetisk indikasjon. Du bør imidlertid ta fri fra jobben 2-10 dager avhengig av yrke du har og omfanget på fettsugingen. 

Etter operasjonen

Kontakt etter utskrivelse

Du vil bli ringt opp av helsepersonell dagen etter operasjonen for at vi skal kunne høre om alt står bra til. Du kan da stille spørsmål du måtte ha. Du får med nødvendige telefonnumre ved utskrivning, slik at du kan komme i kontakt med oss hvis du trenger det.

Smerter

Huden vil være øm og bedøvet i operasjonsområdet og det vil være smerter de første dagene. Du kan derfor ha bruk for noe smertestillende. Du får tilsendt en resept på dette sammen med innkallingsbrevet. Det vil være hevelse og blålig misfarging av huden de første ukene etter operasjonen, men det normaliseres etterhvert

Siving

I de første dagene kan det sive en del fra de små innstikksstedene som følge av væske som benyttes til fettsugingen.

Bandasje

Det settes plaster på innstikksstedene og padding over for å hindre lekkasje. Kompresjonsbekledning legges på umiddelbart etter operasjonen er avsluttet.

Aktivitet og hvile

Det anbefales at du venter med å dusje til 4 dager etter operasjonen. Behold plaster på innstikkstedene og skift til tørre etter å ha dusjet. Du kan kjøre bil når du kan reagere normalt i enhver situasjon. Du kan gå turer, sykle og oppta daglig aktivitet når du måtte ha lyst til det, men vente med trening og hard fysisk aktivitet til 4 uker etter operasjonen. Du kan svømme ca. 4 uker etter operasjonen, når sårskorpene er borte. Det anbefales å være forsiktig med klorvann inntil sårene er helt grodd for å unngå hudreaksjoner.

Kompresjonsbekledning

Det er viktig at du bruker kompresjonsbekledning dag og natt i 4 uker og deretter 2 uker til på dagtid, tilsammen 6 uker. Du kan gjerne bruke dette lenger om du har behov for det.

Tape/plaster

Det anbefales å bruke papirtape over innstikkstedene de første 3 månedene etter operasjonen eller til arrene er bleke. Disse skiftes ca. 1 gang i uken. Skulle huden reagere med kløe og rødme må du slutte eller gå over til silke- eller silikontape.

For å oppnå så pene arr som mulig er det viktig å beskytte arrene mot sollys og solarium de første 12 månedene etter operasjonen. Vi anbefaler beskyttelse av arrene med plaster, klær eller solfaktor med minimum faktor 15.

Fjerning av sting

Det blir vanligvis sydd med tråd som skal fjernes etter 7-10 dager. Du avtaler tid med sykehuset for å fjerne stingene.

Kontroll

Kirurgen tilbyr deg å komme til kontroll 4-6 måneder etter operasjonen. Du må være klar over at resultatet av fettsuging ikke synes før tidligst 3 måneder etter operasjonen. Da er hevelsen mindre og huden har trukket seg sammen. Har du behov for kontroll tidligere, er du velkommen til å kontakte oss. 

Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger

Hevelse

Det oppstår alltid hevelse etter en fettsuging, men i varierende grad. Hevelsen kan vare i opp til 6-12 uker.

Ujevnheter

Ujevnheter etter en fettsuging kan skyldes flere ting. Det kan være sugd for lite eller for mye i enkelte områder. Dersom det er fjernet for lite, kan det som regel foretas en mindre korreksjon i lokalbedøvelse. Det kan være vanskeligå korrigere hvis det er fjernet for mye. Kirurgen prøver derfor heller fjerne for lite, enn for mye.Ujevnheter kan også skyldes slapp og uelastisk hud som ikke har evne til å trekke seg tilstrekkelig sammen. Da hjelper det ikke med ytterligere fettsuging. Ujevnheter i form av mindrekuler kan være synlig i flere månederetter en fettsuging.

Misfarging

Det er vanlig at de behandlede områdene og områder nedenfor disse kan bli misfarget som ved et stort blåmerke. Misfargingen minsker i løpet av en måned.

Smerter

Du må regne med å være øm etter operasjonen. Det avtar i dagene etter operasjonen og varer sjeldent mer enn i 1-2 uker.

Nedsatt følelse

Under en fettsuging påvirkes de små følelsesnervene i området som er fettsuget. I tiden etter fettsugingen får du derfor ha områder med nedsatt følelse. Dette vil normalt avta i løpet av 3-6 måneder, men hos enkelte kan det være permanent.

Blødning

I veldig sjeldne tilfeller kan det forekomme blødning hvor det er behov for operativ uttømming av en blodansamling. I så fall vil det komme et arr i dette området.

Infeksjon

Infeksjon under fettsuging er veldig sjeldent, men kan forekomme. Man kan som regel behandle med antibiotika, men i ekstremt sjeldne tilfeller kan det være behov for kirurgisk drenasje. Tegn på infeksjon er rødme, varme, hevelse, dunkende smerter og eventuelt feber. Dersom du røyker er risikoen for infeksjon større.

Blodproppdannelse

I forbindelse med alle typer operasjoner kan det oppstå blodproppdannelse i de dype venene i bena. Dette forsøker man å forebygge ved at du raskest mulig kommer deg opp og beveger deg. Blodproppdannelse er ytterst sjelden etter fettsuging. 

Her finner du pris på fettsuging

Last ned pasientinformasjonsskriv som PDF

 Margareth Bruheim

Plastikkirurg

Oslo
Drammen

Tyge Tindholdt

Plastikkirurg

Oslo

Børge Davik

Plastikkirurg

Oslo, Strømmen og Bergen

Jamshaid Mulk

Plastikkirurg

Ålesund

Ivan Pavlovic

Plastikkirurg

Trondheim


Priser plastisk kirurgi

Priser plastisk kirurgi

Her finner du priser for plastisk kirurgi ved Aleris. Prisene gjelder fra 1.februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov. Vår prisliste er derfor ikke utfyllende. Kontakt oss for mer informasjon.

Se priser >

- Magen er flat og valkene er borte!

- Magen er flat og valkene er borte!

- Jeg er superfornøyd etter fettsuging med laser!

Les mer >

Visste du du dette om fettransplantasjon?

Visste du du dette om fettransplantasjon?

Kroppsforming med fettransplantasjon kan være en meget god metode for deg som har uønsket fett på deler av kroppen, og samtidig et ønske om en moderat forstørrelse av andre deler av kroppen, som for eksempel bryst eller rumpe.En dyktig plastikkirurg kan utføre skånsom fettsuging der du ønsker redusert volum. Ved å behandle fettet forsiktig kan fettcellene flyttes til en annen del av kroppen.

Les mer >

Små inngrep kan gjøre en stor forskjell

Små inngrep kan gjøre en stor forskjell

Aleris tilbyr alt innen kosmetisk og rekonstruktiv plastisk kirurgi i et trygt og sikkert sykehusmiljø. – Det er ikke alltid så store inngrep som skal til, men for pasientens selvbilde kan det utgjøre en stor forskjell, sier spesialist i plastikkirurgi, Hilde Bugge.

Les mer >

Stefan Hauptig, anestesilege

Dette skjer når du legges i narkose

Det er vanlig å være bekymret før en operasjon – spesielt hvis den innebærer narkose. Men hva kan du egentlig forvente deg idet du «sovner», og når du våkner opp igjen?

Les mer >

Fettsuging er ikke en slankemetode

Fettsuging er ikke en slankemetode

Fettsuging egner seg best for figurforming av normalvektige, ved at en fjerner usymmetriske fettansamlinger som er vanskelige å slanke bort.

Les mer >

Bestill konsultasjon hos plastikkirurg

Jeg ønsker time!


Back to top