Få ett nytt liv etter øyelaser!
Har du en vanlig synsfeil er sjansen stor for at den kan korrigeres med en operasjon som bare tar noen få minutter. – De fleste som er nærsynte, langsynte eller har skjeve hornhinner vil få gode resultater med laser, fastslår Eirik Sundlisæter.
Eirik Sundlisæter er øyelege og spesialist på øyesykdommer ved Aleris Frogner.
Hvordan rettes synsfeil opp?
– Synskorrigerende laseroperasjon er et veldig vanlig inngrep verden over. Den forbedrer synet på en trygg og skånsom måte. Operasjonen egner seg for veldig mange, og jeg synes det er veldig positivt at vi nå tilbyr dette.
Laseroperasjonen endrer formen på hornhinnen – den ytterste delen av øyet - slik at den får rett krumning. Da vil lyset brytes riktig på netthinnen, og synsfeilen blir rettet opp. Selve inngrepet gjøres ved hjelp av to lasere.
Den første er en «femtosekund»-laser. Denne opererer med korte pulser og høy presisjon.
– Med den første laseren lager vi et lokk på hornhinnen som vi bretter til siden. Størrelsen og dybden på lokket bestemmer jeg sammen med en optiker etter en grundig undersøkelse av øynene dine.
– Deretter fortsetter inngrepet med en «exsimer»-laser. Det er denne som gjør selve endringen av hornhinnen. Den fordamper molekyler i vevet slik at hornhinnen får rett krumning.
Du kan reise hjem samme dag
Til slutt skylles det godt under lappen, og den legges på plass igjen. Operasjonen tar noen få minutter, du kan reise hjem samme dag, og allerede dagen etter opplever mange at synet er klarere.
– Du finner ikke en mer presis kirurg
Før operasjonen får du bedøvende øyedråper, og selve inngrepet er verken vondt eller skummelt. Sundlisæter forstår imidlertid at enkelte synes det er ubehagelig å la seg operere i øynene.
– Vi fester en stabiliserende linse på øyet når vi lager lappen i hornhinnen. Det kan kjennes som et trykk på øyet, og det blir mørkt i noen sekunder, men det gjør ikke vondt, forklarer han.
Han kan også berolige med at du ikke finner en mer presis kirurg.
– Det er et dataprogram som styrer laseren, og det kan ikke bli mer nøyaktig. Vi opplever av og til at noen er bekymret for varme på øyet, men laseren vi bruker er kald, så du vil ikke kjenne noe varme, sier han.
Etter operasjonen kan du ifølge øyelegen få en følelse av rusk på øyet – men det vil gå over i løpet av et par dager. Du kan også bli litt ekstra lyssky.
– Du vil kunne leve som normalt selv de første dagene, men du må sove med spesielle briller eller øyeskjold for at det ikke skal komme noe inn på øyet om natten.
For å sikre at det ikke blir noen komplikasjoner, vil du også få god og nødvendig oppfølging i etterkant.
– Finner vi noen uregelmessigheter er det en fordel å kunne justere det på et tidlig tidspunkt. Derfor gjør vi en sjekk etter operasjonen, dagen etter, samt én uke, tre måneder og et år senere, forteller han.
Styrken må være stabil
Laser er en veldig god behandling, men det er ikke alle det passer for.
– Primært vil de som ligger mellom styrke pluss tre og ned mot minus seks få best resultat av en laseroperasjon, sier Sundlisæter.
Ligger du på rundt null, med en styrke på pluss eller minus én, så ser du såpass greit at du ikke vil trenge en laseroperasjon, mener han.
– Så små synsfeil kommer ofte av alder, for eksempel vil de fleste trenge lesebriller etter hvert. Dette er det lite poeng i å prøve å rette opp med laser fordi synet fortsatt vil utvikle seg i den retningen med alderen, derfor vil effekten av laser være kortvarig.
Ifølge Sundlisæter er det ingen øvre aldersgrense for når du kan opereres med laser, men du må være over 21 år. Dette er fordi synet utvikler seg mens du er ung.
– Det er viktig at du har en stabil styrke, derfor må styrken på synet ditt ikke ha endret seg det siste året før du får en laseroperasjon, sier han.
En annen gruppe som ikke egner seg for laseroperasjonen er de med tynne hornhinner, ettersom det øker faren for infeksjoner og laseren kan i tillegg svekke hornhinnen.
For alle andre er risikoen for infeksjoner svært lav.
Alle som er interessert i en laseroperasjon blir dessuten grundig undersøkt av optiker og øyelege for å sikre at det er riktig løsning.
– Laser passer de aller fleste, men det er viktig med en ordentlig forundersøkelse. Det gjør at vi kan informere om hva slags resultat du kan forvente av operasjonen, og om det er riktig løsning for din type synsfeil, avslutter Sundlisæter.
Lurer du på om øyelaser er for deg?
Hos Aleris får du utført øyelaser i et trygt og sikkert sykehusmiljø med mange dyktige øyeleger. Ingen ventetid. Ingen henvisning nødvendig.
Ring øyeavdelingen direkte på 22 54 19 10