Vanlige spørsmål om slankeoperasjon

 

1. Hvor høy BMI må man ha for å kunne ta en slankeoperasjon hos dere?

For å vurderes for slankeoperasjon hos oss må du ha en BMI over 30. Hvilken opererasjon som vil gi deg det beste langtidsresultatet vil våre kirurger avgjøre i samråd med deg. Sjekk din BMI her

2. Hva er aldersgrensen for å ta en slankeoperasjon?

Vi har en nedre aldersgrense på 18 år for alle typer slankeoperasjon. Vi har ingen fast øvre aldersgrense, det gjøres i hvert enkelt tilfelle en vurdering basert på generell helse og medisinsk tilstand.

3. Stemmer det at man kan bli kvitt PCOS ved å ta en slankeoperasjon?

PCOS (Polycystisk ovariesyndrom) er vanlig hos overvektige kvinner. Svært mange av de kvinnene i fertil alder som lar seg operere hos oss har PCOS. De går ned i vekt på samme måte som andre etter slankeoperasjon. Mange blir også kvitt PCOS når de går ned i vekt etter operasjon.

4. Kan man bli gravid etter slankeoperasjon?

Man kan bli gravid etter slankeoperasjon. Mange kvinner har nedsatt fertilitet på grunn av overvekten og vil lettere blir gravide etterpå. Grunnet et stort vekttap rett etter operasjon og risiko for underernæring, anbefaler vi at det går to år fra operasjon til man blir gravid. Det er ønskelig at man er stabil i vekt før man blir gravid.

5. Hva er bivirkningene ved en slik operasjon? Hva kan gå galt?

Man må spise riktig ellers kan man få en del problemer, bla. dumping. Man må også spise vitaminer og mineraler for å hindre underernæring. Hvis man ikke legger om livsstilen, vil man på sikt få et dårligere resultat. Akutte komplikasjoner, som lekkasjer eller blødninger, kan forekomme hos 0,5 – 3 % av pasienten. Hos Aleris er det alltid to kirurger som opererer, og vi har et svært erfarent team. Dette reduserer risikoen for komplikasjoner.

6. Kan man dø av en slankeoperasjon?

Det finnes en risiko for komplikasjoner og død ved alle typer kirurgiske inngrep (f.eks. også hvis en må fjerne blindtarmen). Dette gjelder også slankeoperasjoner. Jo høyrere BMI og jo flere sykdommer man har, jo høyere er risikoen forbundet med operasjon. Heldigvis er dette noe som skjer svært sjelden, og for mange vil helserisikoen ved å fortsette å være overvektig være minst like stor. Hos Aleris er risikoen under 0,2 %.

7. Må man ha henvisning fra lege for å bli operert hos dere?

Nei, det trengs ikke henvisning for å bli operert ved Aleris. Vi gjør alltid en individuell vurdering i forkant av en operasjon. For å få slankeoperasjon i det offentlige trenger du henvisning.

8. Hva slags oppfølging får man etter en slik operasjon?

Erfarne kirurger og et grundig oppfølgingsprogram er viktig for et godt og varig resultat. Det får du hos Aleris. Vårt tverrfaglige team sørger for å gi deg en trygg vei til gode resultater. Hos oss får du tverrfaglig oppfølging i inntil 5 år etter operasjon. Før avreise etter operasjonen deltar du på et kurs om kosthold i regi av en av våre ernæringsfysiologer. Uken etter at du har reist fra sykehuset blir du kontaktet av sykepleier for å kontrollere at alt er bra. Innen 3 uker etter operasjonen vil også ernæringsfysiologen kontakte deg for en oppfølgingssamtale. I tillegg til tett dialog og polikliniske kontroller arrangerer vi mestringskurs etter tre måneder, 12 måneder og 3 år. Her vil du som er operert få veiledning av lege, psykolog, fysioterapeut, klinisk ernæringsfysiolog og spesialsykepleier. Det blir også anledning til å utveksle erfaringer med andre slankeopererte. Har du behov for mer oppfølging er det bare å ta kontakt med vårt fagteam eller sekretærer.

Har du fremdeles mange spørsmål og tanker, ta kontakt med Aleris Overvektsklinikk på e-post overvektsklinikken@aleris.no eller på tlf 22 12 49 91 (alle hverdager mellom 08.00 og 15.30).

Ønsker du å lese andres erfaringer? Her finner du en rekke personer som har blit slankeoperert hos oss.