Hvordan velge riktig sykehus for slankeoperasjon?

Før du velger hvor du skal bli slankeoperert, er det en del relevante spørsmål du bør stille klinikken. Spørsmålene under kan hjelpe deg i valg av klinikk.

Hvor mange overvektsoperasjoner har kirurgen utført?

For å sikre lavest mulig risiko er valg av kirurg avgjørende. Jo flere inngrep kirurgen har utført av den typen du skal gjennomgå, jo bedre teknisk trent er han/hun. Spør om antall – ”mange” er et utilfredsstillende svar, og du bør be om eksakte tall! Aleris har de mest erfarne kirurgene i Norden. Fagansvarlig kirurg Hjörtur Gislason har utført mer enn 6000 overvektsoperasjoner i sin karriere. De øvrige kirurgene har utført mellom 3000 og 4500 overvektsoperasjoner hver. Dette betyr sikkerhet for deg som pasient.

Hvem opererer overvektskirurgen sammen med?

Ved mange klinikker utføres operasjonen ved at en kirurg opererer alene med hjelp fra en sykepleier eller eventuelt en annen uerfaren lege. Dette skjer aldri ved Aleris. Hos Aleris er det alltid to svært erfarne kirurger sammen på operasjonsstuen, i tillegg til spesialiserte sykepleiere og anestesilege. Dette fører til at inngrepet kan utføres på en rask og sikker måte uten at du må ligge unødvendig lenge i narkose. Slik kommer du deg også raskere etter operasjonen.

Hva inkluderer egentlig oppfølgingen?

Vi vet at tett og riktig oppfølging er essensielt for et godt og vedvarende resultat. Derfor er det viktig å undersøke hva du får inkludert.

Alle som opereres hos Aleris skal ha en individuell oppfølgingssamtale med en i fagteamet etter 3 mnd og 1 år. Denne kan vi ta på telefon, men det er viktig at vi får vite hvordan det står til med deg, at vekttapet ditt skjer som det skal, vi gjennomgår blodprøver og kosttilskudd og om det har skjedd noen endring i sykdom og medisinbruk.

Slankeoperasjon: Erfaring fra overvektspasient

Takket være Aleris har jeg redusert vekten fra 154 til 87 kg. For meg var slankeoperasjonen livreddende og jeg er svært takknemlig for inngrepet og medisinsk oppfølging i etterkant. – Jens Bjørn 

Les erfaringer fra andre slankeopererte her

Hos oss har du i tillegg ubegrenset tilgang på alle i fagteamet i oppfølgingsperioden. Du kan velge kontaktform selv –og du kan selvsagt selv få bestemme hvem i teamet du vil komme til oppfølging hos. Vi er der når du trenger oss!

Alle våre pasienter blir invitert til å delta på mestringskurs etter 3 mnd, 1 år og 3 år (5 års oppfølging) etter operasjonen. Da treffer du igjen de du ble operert sammen med. Dette er heldagskurs med gruppesamtaler og veiledning ledet av psykolog, klinisk ernæringsfysiolog, kirurg, sykepleier og fysioterapeut.

Hvor tilgjengelig er kirurg og annet helsepersonell?

Aleris Overvektsklinikk er en del av et stort privat sykehus med døgnåpen sengepost, og du vil alltid få svar og hjelp hos oss! Hos Aleris har du mulighet til å kontakte kirurg direkte på mobil 365 dager i året dersom du har behov. Vi er også tilgjengelige i romjul, påske og holder telefonen åpen hele fellesferien om sommeren. Dette betyr trygghet for deg.

Hvis du får komplikasjoner – hva skjer da?

Det er viktig og trygt å vite at hos Aleris håndteres komplikasjoner uansett når de måtte oppstå etter operasjon. Ditt lokalsykehus har ikke alltid ekspertisen som trengs – du har alltid en mulighet til å kontakte oss, selv mange år etter operasjonen din!

Hvilke erfaringer har andre pasienter gjort seg?

Det kan være svært nyttig å snakke med andre som er operert samme sted. Sjekk for eksempel vår Facebookside: www.facebook.com/overvektsklinikken for å komme i kontakt med tidligere opererte pasienter på Aleris Overvektsklinikk.

Hvilke operasjoner tilbyr klinikken?

Pasienter er ulike og har behov for ulike løsninger. Derfor tilbyr Aleris ulike overvektsoperasjonstyper, og våre kirurger vil alltid anbefale deg den operasjonen som gir det det beste resultatet på sikt. Klinikker som kun tilbyr en operasjonsmetode kan ende opp med å tilby deg en metode som ikke er optimal for deg. Har du for eksempel diabetes type 2 vil som regel metoden gastric bypass være et bedre valg enn gastric sleeve, for å øke sannsynligheten for at man blir kvitt sykdom og medisiner etter operasjonen.

Blir du undersøkt av kirurg/lege før operasjonen?

Det er ikke lurt å komme “direkte” til operasjon uten en vurdering i forkant. Å bli undersøkt av lege før en operasjon er svært viktig for din sikkerhet. Det krever mer ressurser av klinikken– men er en viktig side av kvalitetssikringen for å sørge for et trygt og sikkert inngrep. Hos Aleris blir ingen operert uten forundersøkelse av kirurg.

Hva er konsekvensen av å la seg operere i utlandet?

Selv om prisen tilsynelatende er lav, kan sluttprisen man betaler bli høy – i form av komplikasjoner og manglende dekning gjennom Norsk Pasientskadeerstatning (NPE). I følge Pasientskadeloven kan ikke nordmenn som opereres i utlandet søke om erstatning hos NPE dersom det oppstår komplikasjoner eller skader. I tillegg står man uten mulighet til oppfølging av spesialister etter operasjonen.