Hvordan skal jeg spise i ukene etter slankeoperasjonen?

Det er viktig at du bruker de første ukene etter operasjonen til å komme inn i gode rutiner. Sett mobilen til å ringe når det er på tide å spise, sett av god tid til måltidene, tygg maten godt og prøv deg forsiktig fram med nye matvarer. Dette vil kunne kjennes slitsomt og vanskelig i starten, men etter hvert har regelmessige måltider blitt en ny vane for deg.
Når du er nyoperert er det viktig at du spiser mat med tilpasset konsistens slik at du ikke får vondt eller skader magesekken din.
De to første ukene etter slankeoperasjon
De første to ukene skal du kun spise flytende mat uten biter og klumper, slik som supper, smoothies, melk, yoghurt og proteindrikker. Det du spiser skal kunne passere gjennom et sugerør, så det kan være lurt å sile, mose eller plukke ut biter før du spiser. Det aller viktigste i disse ukene er at du får i deg nok væske, ca 1,5 liter daglig. Du skal også passe på å få i deg gode proteinkilder som melkeprodukter, egg, kjøtt og fisk. Det er lurt å ha en stavmikser eller blender tilgjengelig, da finner du ut at det meste kan lages flytende. Hva med å lage en suppe av familiens middag og litt buljong? Eller smoothie med egg, mager kesam, frukt og grønnsaker? Her setter bare fantasien grenser.
Etter to uker på flytende kost kan du gradvis gå over til fastere konsistens på maten. Vi kaller dette findelt eller most mat. Tenk deg at du nærmest ikke skal bruke tennene og kun spise mat som du ville ha gitt til et lite barn som ikke kan tygge noe særlig. Gode valg er supper med myke biter, gryteretter med karbonadedeig eller fisk og saus som du knuser med en gaffel. Du kan også spise knekkebrød i disse ukene så lenge du tygger godt. Bruk smørbart pålegg som makrell i tomat, leverpostei, smøreost eller eggerøre. Husk også at du fra nå av kun skal drikke mellom måltidene dine, ca 10 minutter før og 30 minutter etter.
Fire uker etter slankeoperasjon
Etter fire uker skal du gradvis over på vanlig mat. Da er det viktig at du tygger maten godt, tar deg god tid og prøver deg forsiktig fram. Det kan ta litt tid før du tåler mat som er vanskelig å få tygget godt eller som lett klumper seg, typisk stekt kjøtt, rå grønnsaker, ferskt brød og pasta. Opplever du at maten setter seg fast eller du får vondt i magen av noe, så vent noen uker før du prøver det igjen.