Skip to Content

Gastric Sleeve

Gastric sleeve er en ny metode, og på Aleris har vi operert pasienter med gastric sleeve siden 2010. Ved denne slankeoperasjonen kan du tape ca. 50-80 % av overvekten (vekt over BMI 25) i løpet av 1 år.

Hva innebærer en gastic sleeve-operasjon?

En gastric sleeve-operasjon innebærer at vi fjerner en del av magesekken som begrenser mengden mat som kan spises. Som andre metabolske operasjoner, fremmer det også vekttap ved å endre hormonelle signaler mellom mage, hjerne og lever, og bidrar til redusert sultfølelse.

Ved en gastric sleeve fjernes 85 % av magesekken ved hjelp av kikkhullskirurgi slik at den resterende magesekken får form som et rør eller et erme – derav navnet ”sleeve”. Delen av magen som fjernes, tas ut av bukhulen. Den tynne ermeformede magen som er igjen stiftes sammen med avanserte kirurgiske instrumenter. En forminsket magesekk gjør at pasienten får en tidlig og relativt vedvarende metthetsfølelse.

Gastric sleeveoperasjonen virker fordi:

1. Den begrenser matinntaket, fordi det ikke er plass til mer enn små mengder mat av gangen i den forminskede magesekken. Inntak av for store mengder mat for fort vil medføre ubehag og i verste fall brekninger og oppkast.

2. Når magesekken fylles skapes det trykk som gir metthetsfølelse. Siden magesekken etter en sleeve-operasjon er veldig liten, vil metthetsfølelsen komme raskere.

3. Operasjonen gir en hormonell effekt, noe som gjør at sultfølelsen minsker. De opererte vil derfor ikke kjenne seg like sultne som de gjorde før, og spiser dermed mindre.

 

Gastric sleeve kriterier

Det kan være aktuelt å gjøre gastric sleeve på pasienter med lavere BMI der man ønsker et mindre drastisk inngrep eller hos personer som har hatt tilstander eller utført inngrep i buken som gjør at en gastric bypass operasjon er uegnet. Operasjonen er noe enklere å utføre enn gastric bypass/SASI. Ved BMI over 40 er metoden vanligvis ikke god nok. For denne pasientgruppen er ofte gastric bypassoperasjon en bedre metode for et varig resultat.

 

Pasienterfaring:

Tom Sandik (30) ble gastric sleeve operert.

Slankeoperasjon var det eneste riktige for meg - en ny retning i livet

 

 

 

Gastric sleeve operasjon

En forminsket magesekk gjør at pasienten får en tidlig og relativt vedvarende metthetsfølelse. 

Metoden er ikke reversibel, men regnes som mer skånsom enn gastric bypass. Det er fordi vi ikke kobler om tarmene og pasienten vil derfor ha en normal tarmfunksjon for opptak av næringsstoffer. Derfor bruker de sleeveopererte mindre kosttilskudd og mange tar kun vitamin B12 og en multivitamin daglig. 

De fleste pasienter får et godt resultat etter 1-2 år, men resultatene er noe mer usikre på lang sikt (over 5 år). Magevolumet vil på sikt kunne øke noe og det er sannsynlig at man kan gå noe opp i vekt igjen. Derfor er oppfølging og endret livsstil viktig for et varig resultat. Studier har vist at gastric sleeve operasjon bidrar til økt livskvalitet. Hos de fleste vil i tillegg problemer med fedmerelaterte følgesykdommer reduseres eller forsvinne 1-2 år etter operasjon.Bestille gratis og uforpliktende rådgivning

Vil du vite mer om slankeoperasjon?

Fyll ut kontaktskjemaet og vi tar kontakt med deg.

Kontakt oss >

Slankeoperasjon steg for steg

Slankeoperasjon steg for steg

Hvordan foregår egentlig prosessen rundt en slankeoperasjon? Det er det mange som lurer på. Prosessen varierer noe fra klinikk til klinikk, men hos oss er det viktigst at pasientens behov står i fokus hele veien. På denne siden kan du lese om alle stegene du gjennomgår, fra du tar kontakt første gang til oppfølgingen etter operasjon.

Les om hele prosessen >

– Slankeoperasjon var det eneste riktige for meg - en ny retning i livet

– Slankeoperasjon var det eneste riktige for meg - en ny retning i livet

Tom Sandik (30): Gastric sleeve operert på Aleris Overvektsklinikk.

Les mer >

Gratis og uforpliktende konsultasjon*

Kontakt meg

* Gjelder nye konsultasjoner for slankeoperasjon


Back to top