Skip to Content

Gastric Bypass

Gastric Bypass er en kirurgisk operasjon som reduserer størrelsen på magen. Dette gjøres ved å omgå store deler av magesekken og den første delen av tynntarmen.

En gastric bypass bidrar til en betydelig mindre magesekk som begrenser matinntak og reduserer kaloriabsorpsjon hos alvorlig overvektige.

Gastric Bypass og livsstilendringer

Over 90% av de som opereres ved Aleris går ned minst 80% av sin overvekt (vekt over BMI 25) etter 1-2 år. Det er godt dokumentert at dette vekttapet vedvarer. Vi har resultater opp til sju år etter slankeoperasjon som bekrefter dette.

Gastric Bypass i kombinasjon med livsstilendring gir best resultater på lang sikt. Gastric bypass egner seg til pasienter med BMI over 40 og pasienter med BMI 35-40 som i tillegg har fedmerelaterte sykdommer. Ta kontakt for en uforpliktende prat i dag.

En gastric bypass operasjon fører til at deler av magesekken og tynntarmen kobles vekk. Kirurgene lager en liten lomme (ca. 20-30 ml) av pasientens opprinnelige magesekk og kobler resten av tynntarmen på den “nye magesekken”. Dette gjør at pasientene får en tidlig og vedvarende metthetsfølelse.

Etter slankeoperasjonen er magesekken svært liten. Man må derfor spise små og hyppige måltider. Tarmen tar til seg mindre næring fra mat og toleransen for fett og sukker reduseres.

En gastric bypassoperasjon medfører også forandring i nerve- og hormonsystemene. Dette fører til at sultfølelsen og trangen til å spise reduseres. Pasienter med diabetetype 2 før operasjon blir som oftest fri fra disse symptomene. Mange kan slutte med blodtrykksmedisiner når vekten reduseres.

Andre tilleggssykdommer som for eksempel refluks, søvnapnè, og hjerte- og karsykdom bedres hos de aller fleste. Flere studier viser at livskvaliteten øker etter en gastric bypass operasjon.

 

Slankeoperasjon erfaring:

Lin ble Gastric Bypass operert.
– Som å endelig komme ut av et skikkelig dårlig forhold!
 

 

 

Trygghet ved Gastric Bypass

Gastric bypass-operasjon er i dag den mest brukte slankeoperasjonen i verden med over 340 000 operasjoner per år. Ved Aleris har nesten 5000 pasienter gjennomført operasjonen siden vi startet med slankeoperasjoner i 2005.

Med utvikling av kikkhullskirurgi og med økt erfaring, har gastric bypass blitt et meget sikkert operativt inngrep. Forskning viser at de kirurgene som gjør flere hundre slankeoperasjoner per år, slik som våre kirurger gjør, har bedre resultater enn de som gjør færre operasjoner.

 

Kort operasjonstid

Ved Aleris har vi utviklet metoder som gir kort operasjonstid, kort narkosetid og hurtig mobilisering. Alt dette fører til mindre kirurgisk stress og færre komplikasjoner. I tillegg blir liggetiden kortere og pasientene er raskere tilbake til normal aktivitet. Vår fagorganisasjon tilbyr tett oppfølging etter operasjon og gir deg fri tilgang til sykehuset døgnet rundt. Alle som slankeopereres hos oss får direkte telefonnummer til kirurg. 

All kirurgi innebærer en komplikasjonsrisiko. Hos Aleris viser våre tall at vi har kortidskomplikasjonsrisiko (innen 30 dager) på 2,8 %. I sammenliknbar litteratur oppgis komplikasjonsrisikoen ved andre klinikker å være opp mot 7 %. De alvorligste komplikasjonene er lekkasje (0,75 %), blødning (0,21%) og tarmslyng (0,1%). De fleste kortidskomplikasjoner blir raskt oppdaget og behandlet. Mortalitetsrisikoen hos Aleris er på 0,03 %.

Gastric bypass egner seg til pasienter med BMI over 40 og pasienter med BMI 35-40 som i tillegg har fedmerelaterte sykdommerTa kontakt for en uforpliktende prat i dag.

 

Gastric Bypass komplikasjoner

Den mest alvorlige komplikasjonen er lekkasje i skjøtene, noe som kan medføre bukhinnebetennelse. Ved mistanke om en slik komplikasjon (skjer hos under 1 % av pasientene) gjør vi raskt en ny operasjon. En sjelden gang kan det begynne å blø etter operasjonen, oftest fra skjøtene. Dette kan også medføre en ny operasjon kort tid etter den første.

Andre mulige komplikasjoner er blodpropp, lungebetennelse og sårinfeksjon. For å minske risikoen for disse komplikasjonene får pasienten blodfortynnende medisin én gang i døgnet etter operasjonen og antibiotika gis som engangsdose like før operasjonen for å redusere faren for sårinfeksjon.

Det er svært viktig at pasienten er i så god fysisk form som mulig før operasjonen og kommer seg tidlig opp av sengen etter operasjonen. Pasienter som er i god form og godt forberedt, har mindre risiko for å få komplikasjoner.

Det er viktig at pasienten har diskutert risikoen og muligheten for å få komplikasjoner med sine nærmeste før operasjonen. Dersom komplikasjoner oppstår, kan liggetiden på sykehus bli flere dager.

 

Senkomplikasjoner og følgetilstander

Ved en stor operasjon som denne, kan ulike problemer og komplikasjoner oppstå. Vanligvis kan det meste av dette løses, men samarbeid og tålmodighet er viktig.

Magesår

Det er en økt risiko for å utvikle magesår i den lille magesekken, særlig ved skjøten, etter en operasjon. Faren er størst i perioden 1-3 måneder etter operasjonen. Alle vil derfor få syrehemmende medisin de 100 første dager etter operasjon som forebyggende behandling. Det er også viktig at man ikke overbelaster den lille magesekken med å spise for mye av gangen, spesielt de første månedene etter operasjonen.

Ernæringsmangler

På grunn av en kombinasjon av redusert inntak av mat og redusert opptak av næringsstoffer etter en gastric bypassoperasjon står man i risiko for å få mangel på nødvendige næringsstoffer etter operasjonen. Mangel på vitamin-d, kalsium, vitamin B12 og jern kan oppstå, og alle er nødt til å ta tilskudd av vitaminer og mineraler daglig resten av livet etter operasjon, i tillegg til å være nøye med hva man spiser.

Indre brokk

Etter gastric bypass får noen pasienter indre brokk. Dette kan enkelt løses ved å operere på nytt. Dersom dette blir aktuelt vil Aleris ta hånd om reoperasjonen uten å belaste pasienten for noen ekstra kostnad, uavhengig av når det skjer.

Fettdiare

Ved inntak av fettrik kost, vil mange etter operasjonen få diaré.

Dumping

Etter en gastric bypassoperasjon kommer maten umiddelbart ned i tarmen. Dersom man spiser mat med høyt sukkerinnhold, for store mengder, eller for fort, vil blodsukkeret stige raskt og tarmen vil utvide seg mekanisk. Kroppen reagerer på dette med økt insulinfrigjøring som igjen gir et raskt blodsukkerfall samtidig som man kan få et blodtrykksfall. Dette kan gi symptomer som slapphet, hjertebank, uvelhetsfølelse og kvalme.

Gallestein

Når man går raskt ned i vekt, kan dette føre til dannelse av gallestein. Rundt 35 % av pasientene har gallesteiner før operasjonen, og noen vil få det etterpå. Vi anser ikke dette som et stort problem. Dersom en pasient som har vært operert hos oss, får et gallesteinsanfall, blir hun/han behandlet på samme måte som andre som har gallestein. Hvis man har kjent gallestein med symptomer, fjerner vi galleblæren samtidig med gastric bypassoperasjonen.

 

Utfordringer etter operasjonen

  • Etter operasjonen er det ikke mulig å gjøre gastroskopi /inspisere magesekken via en slange med kamera på den store delen av magesekken (den frakoblede delen).
  • Det er heller ikke mulig å gjøre endoskopisk undersøkelse av galleganger etter operasjonen.
  • Når pasienten har gått kraftig ned i vekt, kan det bli overflødig hud som kan være plagsom og kosmetisk skjemmende. Dette kan korrigeres ved plastisk kirurgi, men vi anbefaler at pasienten venter med slike inngrep i ca. 2 år (til vekten har stabilisert seg).

Vi anbefaler at man tar tilskudd av vitamin B12, multivitamin, kalsium og vitamin D daglig etter en gastric bypass. Noen kan også ha behov for jern, men dette tilpasses individuelt.

 

Forebygging av tarmslyng

På lang sikt er den vanligste komplikasjonen etter gastric bypass tarmslyng. Fra 2010 har våre kirurger utviklet en metode for å forebygge tarmslyng ved å lukke åpningene (slitser) der tarmen kan sette seg fast. Risikoen for tarmslyng hos Aleris ligger derfor nå under 1 %, mot tidligere forventet 11 %.

Andre bivirkningene som kan oppstå etter en gastric bypass er ofte relatert til livsstil. Pasienten kan få ubehag dersom man spiser for mye mat for fort, eller dersom maten inneholder for mye sukker.

Spiser man for mye fett kan man få fettdiare. Endring av livsstil er en viktig del av oppfølgingen du får på Aleris. Tilskudd av vitaminer og mineraler er nødvendig.

 

Oppfølging etter Gastric Bypass

Slankeoperasjonen utføres på vårt sykehus i Oslo. De fleste pasientene er innlagt i ett døgn etter operasjonen, og er i arbeid igjen etter 1-6 uker. Pasientene får grundig opplæring i kost- og levevaner etter fedmeoperasjonen av vårt tverrfaglige team, og vil bli invitert til kurs etter 3 og 12 måneder.

Etter gastric bypassoperasjonen må man gå til jevnlige legekontroller med blodprøver; minimum to ganger årlig de første tre årene, deretter en gang årlig.

 

Gastric Bypass Pris

Vi utfører gastric bypassoperasjon ved vår overvektsklinikk i Oslo. Vi har to ulike priser avhengig av oppfølgingsprogram du velger. Prisene inkluderer konsultasjoner og møter, operasjon, mat- og oppfølgingsprogram, prøvetaking og kontroll etter operasjon. Vi vil passe ekstra godt på deg etter operasjonen og du kan ta kontakt med oss når du trenger.

  • Gastric bypass pris med 5 års oppfølging: 138 000,-
  • Gastric bypass pris med 1 års oppfølging: 118 000,-

Les mer om prisene iht. 1 og 5 års oppfølging her.

 

Hva skjer etter slankeoperasjonen?

 

 

Har du andre spørsmål om gastric bypass og slankeoperasjonen kan du ta direkte kontakt med Overvektsklinikken ved å benytte deg av linken under.

Kontakt oss for mer informasjon om slankeoperasjonenBestille gratis og uforpliktende rådgivning

Vil du vite mer om slankeoperasjon?

Fyll ut kontaktskjemaet og vi tar kontakt med deg.

Kontakt oss >

– Aleris ble redningen min!

– Aleris ble redningen min!

– Jeg var redd for at han skulle oppleve å få en mor som ble syk i tidlig alder. Karianne ble slankeoperert ved Aleris Overvektsklinikk.

Les mer >

Preben veide 150 kg før han tok slankeoperasjon hos oss

Preben veide 150 kg før han tok slankeoperasjon hos oss.

Preben ble gastric bypass operert. Her forteller han om sine erfaringer før, under og etter gastric bypass operasjonen.

Les mer >

Gratis og uforpliktende konsultasjon*

Kontakt meg

* Gjelder nye konsultasjoner for slankeoperasjon


Back to top