Hva er kolesterol?
Kolesterol er et fettstoff, som binder seg til store transportmolekyler og fraktes rundt i blodet. Har du høyt kolesterol betyr det at du har mer fettstoffer i blodet enn det som er normalt. Kolesterolnivået måles ved å ta en blodprøve.
Høyt kolesterol regnes ikke som en sykdom i seg selv, men er en av flere risikofaktorer for utvikling av hjerte- og karsykdommer.
Hva kommer høyt kolesterol av?
Høyt kolesterol kan ha arvelige årsaker, men ofte har det en klar sammenheng med livsstil. Mye mettet fett i kostholdet, lite fysisk aktivitet, røyking og overvekt øker kolesterolet.
Når bør man sjekke kolesterolet?
Ulike typer kolesterol
Vi snakker gjerne om to typer kolesterol, ofte omtalt som "det gode" kolesterolet (HDL) og "det dårlige" kolesterolet (LDL).
HDL-kolesterolet transporterer fettstoffer vekk fra blodårene og til leveren, hvor det blir tatt hånd om. Har du høye nivåer av HDL beskytter dette mot hjerte- og karsykdommer.
LDL-kolesterolet transporterer fettstoffer fra tarmen og rundt i kroppen, og kan avleire på innsiden av blodårene. Høye nivåer av LDL øker risikoen for hjerte- og karsykdommer.
Et sunt kolesterolnivå betyr at du ikke har altfor mye kolesterol totalt i blodet, og at balansen mellom de to typene av kolesterol (LDL og HDL) er god.
I blodet finner vi også en annen type fettstoffer som kalles triglyserider. For høye verdier av triglyserider gir også en økt risiko for hjerte- og karsykdommer.
Hva kan man gjøre for å senke kolesterolet?
Mange vil kunne få et gunstigere kolesterolnivå ved å gjøre grep i kostholdet. Det å redusere inntaket av bearbeidede kjøttprodukter og fettrike meieriprodukter er et godt tips for mange, samtidig som du bør øke inntaket av fisk, frukt og grønnsaker, grove korn og belgvekster som linser og bønner.