Utjevne trykk i mellomøret
Har du vedvarende problemer med å utligne trykk i mellomøret? Vanlige plager i forbindelse med dette er endret hørsel, dotter i ørene og trykkfornemmelse. Da kan en ballongdilatasjon av øretrompeten være noe for deg.
Inngrepet passer for voksne personer som har vedvarende problemer med å utligne trykk i mellomøret. Dette kan gi seg utslag som endret hørsel, "dotter" i ørene og trykkfornemmelse. I tillegg kan man også ha plager som akutt eller kronisk mellomørebetennelse (gjerne med sekresjon) og tynn trommehinne. Andre egnede pasienter er øreopererte flere ganger, uten det forventede resultat. En av årsakene til dette kan være at øretrompeten (Eustakisk rør) som går fra mellomøret til nesesvelget er trang.
Kontakt oss:
Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Stavanger, tlf: 51 57 75 50
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Tromsø, tlf: 77 66 21 30
Forberedelser til operasjon
Operasjon
Inngrepet utføres i narkose og etterlater seg ikke operasjonssår, såkalt mini-invasiv kirurgi.
Holdbarheten av resultatet
Hensikten med inngrepet er å fjerne årsaken til problemet med å utligne trykket i mellomøret, og forhindre gjentatte tilbakefall og reoperasjoner på mellomøre og trommehinne.
Forundersøkelse
Før beslutningen tas, kommer du til konsultasjon hos en spesialist i ØNH-kirurgi. Du blir undersøkt av kirurgen og får grundig informasjon om behandlingsforløpet. Det informeres om mulige bivirkninger og komplikasjoner.
Faste
Du skal være fastende 6 timer før møtetidspunktet til operasjon.
Pastiller, tyggegummi, røyk eller snus er heller ikke tillatt i 6 timer før oppmøte. Du kan imidlertid drikke «tynne» væsker som vann, saft, te og kaffe (uten melk eller fløte) inntil 2 timer før møtetidspunkt.
Medisin
På grunn av økt blødningsfare i forbindelse med operasjon er det enkelte medikamenter du skal være oppmerksom på. Disse inkluderer blant annet T. Albyl E, T. Marevan og andre blodfortynnende medikamenter, medisiner som inneholder acetylsalisylsyre og betennelsesdempende medikamenter. F.eks. T. Ibux, T. Napren og T. Voltaren. Avtal med operatør eller ta kontakt med sykehuset hvis du er i tvil.
Bruker du medisiner mot høyt blodtrykk, angina, hjerterytmeforstyrrelse eller epilepsi skal du ta disse medisinene med et glass vann på operasjonsdagen.
Bruker du medisiner mot diabetes, ta kontakt med ØNH-poliklinikk 22 54 10 60.
Hygiene før operasjonen
For å redusere infeksjonsfaren i forbindelse med operasjonen skal du dusje og vaske håret både kvelden i forveien og på morgenen operasjonsdagen. Du skal ikke smøre deg med hudlotion etter å ha dusjet.
Hud, negler, og smykker
Du skal ikke bruke, parfyme eller sminke operasjonsdagen. Møt uten smykker og piercing (selv om det kan være vanskelig å ta ut), det kan være til fare for deg under operasjonen. Neglene skal være korte, rene og uten neglelakk.
Dietter og allergier
Har du spesielle krav til kosten i form av dietter eller allergier ber vi deg vennligst kontakte Aleris før operasjonen.
Transport
Du må avtale henting med en pårørende eller venn. Du kan altså ikke kjøre hjem selv eller ta offentlig transport alene hjem etter operasjonen. Sykehuset kan være behjelpelig med å bestille taxi gjennom pasientreiser ved behov. Forsikringspasienter avtaler transport med forsikringsselskapet.
Tilsyn
Du skal ikke være alene det første døgnet etter utskrivelsen, så det er viktig at du gjør en avtale med en voksen person som kan være sammen med deg i denne tiden (må kunne tilkalle hjelp ved behov).
Selve operasjonsdagen
Ankomst
Ved ankomst henvender du deg i resepsjonen. Du blir hentet av sykepleier som hjelper deg med forberedelsene til operasjonen. Anestesilegen informerer deg om bedøvelsen og kirurgen svarer på eventuelle spørsmål.
Operasjonen
Operasjonen varer ca. 45 minutter i narkose. Når du er i narkose, vil operatør sette lokalbedøvelse i nesen, for å gi plass til innsettelse av ballongen. Deretter fører operatør en slange med kamera inn i nesen, til øretrompeten blir synlig bak i nesesvelget. Så føres et kateter med ballong i spissen inn i åpningen av øretrompeten. Ballongen blåses opp til et høyt trykk i ca. 2 minutter, for så å bli fjernet igjen.
Når operasjonen er avsluttet blir du kjørt tilbake på oppvåkningsavdelingen. Du observeres av sykepleier inntil du er tilstrekkelig våken og velbefinnende. Kirurgen vil se til deg og informere om det er spesielle forholdsregler du må ta etter operasjonen.
Utskrivelse
Operasjonen utføres dagkirurgisk, det vil si at du normalt blir utskrevet fra sykehuset 2-3 timer etter at operasjonen er ferdig. Du får med deg informasjonsskriv med aktuelle telefonnumre til Aleris og kirurgen som opererte deg, slik at du enkelt kan komme i kontakt med oss hvis du ønsker det.
Hjemreise
Forsikringspasienter må selv avtale med forsikringsselskapet med hensyn til transport.
Du skal ikke være alene 1 døgn etter inngrepet, der skal være en person som kan tilkalle hjelp ved behov.
Etter utskrivelsen
Kontakt etter utskrivelse
Du vil bli oppringt av helsepersonell dagen etter operasjonen for å høre om alt står bra til. Du kan da stille eventuelle spørsmål du måtte ha.
Smerter
Det er lite smerter forbundet med dette inngrepet. Ubehag kan i tilfelle behandles med reseptfrie medikamenter som Paracetamol eller Ibux, som du kan kjøpe selv på apoteket.
Annet
De første to dager etter inngrepet må du ikke pusse nesen. Etter 3-4 dager skal du begynne å holde for nesen og blåse, for å utligne trykk til mellomøret (Valsalvas manøver). Dette kan du gjøre 4-5 ganger pr dag i en uke.
Aktivitet og hvile
Det er ingen restriksjoner, du kan ha et normalt aktivitetsnivå.
Sykemelding
Det er ikke vanlig med sykemelding, du kan gå på arbeid dagen etter inngrepet.
Annet
Du vil få med deg operasjonsbeskrivelse, henvisende lege vil få epikrise. Du vil også få med deg telefon nummer til operatør og sengeposten ved Aleris.
Kontroll
Du vil bli innkalt til kontroll med eventuell hørselstest 4-6 måneder etter inngrepet.
Mulige komplikasjoner og langtidsvirkninger
Hevelse
Normalt at det føles lett hovent i nesen de første dagene, og noen kan ha lettere slimhinneblødninger fra nesen.
Infeksjon
Infeksjon etter inngrepet er sjeldent. Du skal imidlertid være oppmerksom på symptomer på mellomørebetennelse, som noen ganger kan oppstå etter operasjonen. Hvis du i dagene etter operasjonen får smerter eller feber over 38 grader, skal du kontakte oss.
Blodproppdannelse
I forbindelse med alle typer operasjoner er det risiko for komplikasjoner, selv om det er meget sjelden etter denne type inngrep. Det kan oppstå blodproppdannelse i de dype venene i bena. Dette kan forebygges ved at du er i aktivitet rett etter inngrepet. Symptomer på blodpropp er økende hevelse i tykklegg og lår, samt smerter. Du må da raskt ta kontakt med lege.
Bestill time hos øre-nese-hals-spesialist her:
Finn en tid som passer for deg.
Relatert innhold
Korona, forkjølelse eller allergi?
Symptomene på allergi, korona, forkjølelse kan være nokså like, og det kan derfor være vanskelig å skille dem fra hverandre. Dette bør du gjøre hvis du er usikker på hva plagene skyldes.
- Følte meg sett og trygg gjennom hele pasientforløpet!
- Opplevelsen av å komme til et sted hvor alt er på stell – det føles trygt, forteller Thomas Havsberg. - Jeg ble operert for trange øreganger av øre-kirurg Svjetlana Matkovic ved Aleris Frogner. Det er godt å komme til et sted hvor man føler seg godt ivaretatt i alle ledd.
Alt du trenger å vite om pollenallergi
Pollenallergi kan være både plagsomt og utmattende. Heldigvis finnes det både medisiner og gode råd som kan lindre plagene.
Har du rennende nese, kløende øyne eller pusteproblemer? Da bør du ta en prikktest
Hvordan vet du at du ikke bare er forkjøla eller plaget av noe helt annet enn allergi?
Klump eller slim i halsen?
Det er viktig å først finne årsaken, og deretter bli behandlet. Hva slags behandling som gis er helt og holdent avhengig av årsaken.
Nå er pollensesongen i gang - dette er grepene du bør ta
Noen har begynt å klø i nesen og øynene allerede, enda det er lenge til mai og bjørkepollensesongen. Når sola begynner å varme på dagtid, og tørr asfalt kommer til syne i februar, kommer raklene på or og hassel. Disse sprer pollen som mange bjørkepollenallergikere kan reagere på. I april og mai starter vanligvis sesongen for salix og bjørk, mens gresspollen kommer i mai, og burot på sensommeren.