Kognitiv atferdsterapi
Kognitiv atferdsterapi tar utgangspunkt i hva vi tenker, og hvordan dette virker inn på våre følelser og handlinger. Våre tanker spiller en stor rolle i utviklingen og opprettholdelsen av psykiske lidelser. Behandlingen dreier seg derfor om innsikt, problemløsning og endring av tankemønstre og handlemåter. Ved kognitiv atferdsterapi vil du få noen verktøy som vil hjelpe deg til å endre tankemåte og atferd i hverdagen. Denne terapimetoden er effektiv i behandling av tilstander som angst, panikk, fobier og depresjon. Dessuten brukes kognitive tilnærminger til stressmestring og for å fremme prestasjoner.
Hva er kognitiv terapi?
Kognitiv atferdsterapi (Cognitive behavioural therapy (CBT)) retter seg mot innsikt i sammenhengen mellom tanker, handling og følelser, og problemløsning relatert til slike mønstre.
Denne terapiformen lærer oss å se på tankene våre og revurdere de. Metoden lærer oss hvordan tankene våre henger sammen med og påvirker følelsene og atferden vår, og gir oss verktøy og øvelser for å jobbe med å endre negative og dysfunksjonelle tanke- og reaksjonsmønstre.
Du vil, med hjelp fra din terapeut, tilegne deg en bedre forståelse av hvordan hjernen din og sinnet ditt fungerer, og hvorfor du reagerer eller oppfører deg som du gjør i forskjellige situasjoner. Du vil også lære deg hvordan du bedre kan håndtere negative tanker og vanskelige følelser, slik at de ikke styrer hverdagen din og livet ditt.
Kognitiv atferdsterapi kan hjelpe deg til å snu negative eller dysfunksjonelle tankemønstre til mer konstruktive måter å tenke på – noe som igjen påvirker dine følelser og atferd i positiv retning. Som en del av dette lærer du også gradvis å tilnærme deg og mestre utfordrende situasjoner som du tidligere har unngått eller følt mangel på mestring i. Denne terapimetoden kan dessuten hjelpe deg til å utvikle bedre selvhevdelse og selvtillit, og bidra til din generelle personlige utvikling.
Hvilke utfordringer kan kognitiv terapi passe for?
Angst og nedstemthet/depresjon
Kognitiv atferdsterapi kan ha god effekt i behandling av angst og depresjon. Metoden (og terapeuten som bruker den) hjelper deg å forstå hvordan dine symptomer og utfordringer henger sammen med og opprettholdes av negative eller dysfunksjonelle mønstre av tanker, følelser, kroppslige fornemmelser og handlinger. Du vil også lære hvordan slike mønstre ofte forsterker hverandre. Du vil dessuten få effektive verktøy, teknikker og øvelser som vil hjelpe deg til å bryte slike negative spiraler og skape mer konstruktive og hjelpsomme tanke- og handlingsmønstre. Disse vil igjen utløse mer positive følelser og gjøre at du håndterer utfordringer på en bedre måte. Minst 3-6 terapisesjoner er ofte nødvendig, da det kan ta litt tid og kreve litt innsats fra deg selv å redusere eller eliminere angstsymptomer og nedstemthet – spesielt om det er symptomer og vansker som har vedvart over tid. Endringen blir som regel også mer varig når man går flere sesjoner samt øver på det man har lært i hverdagen mellom sesjonene. Mange opplever dessuten økt innsikt i eget indre liv, samt økt selvhevdelse, velvære og personlig utvikling som et resultat av behandlingen. Hva som blir riktig behandlingsplan og mål for deg, kommer du og din terapeut frem til sammen.
Stressmestring
Kognitiv terapi kan også være hjelpsomt i håndtering av stressrelatert problematikk. Våre terapeuter hjelper deg å tenke og handle annerledes i ulike stress-triggende situasjoner slik at du håndterer stress på en ny og bedre måte. På denne måten kan du bli bedre på å håndtere stress både i jobbsammenheng og i private sammenhenger som ved planlegging av store begivenheter, taler eller lignende.
Sinnemestring
Kognitiv terapi er et godt redskap for sinnemestring hos eksempelvis foreldre. Målet er at foreldre skal få et verktøy til å hjelpe seg selv og forbedre interaksjonen med sine barn gjennom å se sammenhengen mellom tanker, følelser og atferd.
Isolasjon, unnvikende atferd og sosial angst
Opplever du verden som vanskelig og isolerer deg? Er terskelen for å gå ut å møte andre høy? Da kan det være lurt å oppsøke hjelp. Din terapeut vil ved hjelp av kognitiv terapi hjelpe deg med å snu negative tanke- og atferdsmønstre. På den måte vil terapeuten gi deg forståelse av hvorfor du reagerer på en bestemt måte på en hendelse eller situasjon, og hvordan du kan endre måten du reagerer på. Eksempler på relaterte vansker som kan utløse unnvikelse eller isolasjon er sosial angst, panikkangst, eksamensangst eller nedstemthet.
Kognitiv atferdsterapi er altså en allsidig terapimetode som kan brukes til å bedre forstå og forbedre mange forskjellige typer problematikk og utfordringer. Om dette er den riktige behandlingsmetoden for deg og dine utfordringer, finner du og din psykolog ut sammen.
Timebestilling psykolog/samtaleterapeut
Her kan du finne en tid som passer for deg.