Hva bør du være obs på i ulike verdensdeler?

reisemedisin-mat_pa_bat_100.jpg

I enkelte land er det nødvendig å vurdere ekstra beskyttelse mot smittsomme sykdommer. Reisende som ferdes utenfor Vest-Europa, Nord-Amerika, Australia og New Zealand bør derfor ta visse forhåndsregler.

Dyr og insekter

Alle som skal reise utenlands bør være på vakt for sykdommer som spres via dyr og insekter. Ulike insekter varierer med årstiden og tid på døgnet, og om oppholder deg i byen, landsbygda eller ute i naturen. 

Det viktigste du kan gjøre for å beskytte deg og ditt reisefølge er å sørge for riktig bekledning. Om du ikke har heldekkende klær, kan du forebygge eventuelle bitt med insektmidler og myggnett. Vaksiner og enkelte medisiner kan også hjelpe. 

Når man oppholder seg i utlandet bør man også unngå omgang med dyr. Dette gjelder særlig hunder, katter (generelt pelskledde dyr), fugler og reir. Disse kan være smittekilder til blant annet lopper og rabies. 

Under overnatting på hotell, pensjonat eller campinghytter, kan også ubudne insekter dukke opp. Disse kan sitte i vegger, senger og potensielt bli med deg og eiendelene dine hjem. Derfor bør du holde sekker, bager og kofferter lukket under oppholdet. Skulle du være så uheldig at disse likevel trenger inn i bagasjen bør du riste alt innholdet godt ute før du pakker det bort.

Pågående utbrudd av sykdommer

I flere deler av verden er det pågående utbrudd av sykdommer vi ikke har i Norge. På Folkehelseinstituttets hjemmesider kan du finne oppdatert informasjon om reiseråd for å forebygge mot infeksjoner på reise. 

Vaksinasjon

For optimal effekt bør man vaksineres i god tid før avreise. Hvilke vaksiner du trenger kommer an på alder, reisemål og din helsetilstand. Alle vaksinasjoner samles i Nasjonalt vaksinasjonsregister, slik at du til enhver tid har oversikt. Noen land krever også at du har med dokumentasjon på dette. 

Helsetilbud

I Norge har vi høy standard på sykehus og legetjenester, både offentlig og privat. Slik er det dessverre ikke i alle land. Enkelte reisemål har kun tilgang til begrensede helsetjenester, med dårlige sanitære forhold. Derfor bør du gjøre deg kjent med hva som gjelder for det landet du skal reise til. Det kan du gjøre på Utenriksdepartementets sider for reiseinformasjon

Før du reiser bør du imidlertid investere i et reiseapotek, da det til tider kan være vanskelig å oppdrive apotekvarer. Du bør også gjøre deg kjent med gjeldende nødnumre for det landet du besøker. Da er du forberedt i tilfelle det skulle oppstå behov for akutt hjelp.

For langtidsopphold bør du alltid følge råd fra lokale myndigheter. 

Reiser med barn

Om du reiser med barn bør du alltid gjøre en helhetsvurdering om hva som er best for barnet. Spedbarn og småbarn er spesielt utsatt for infeksjonssykdommer i ikke-vestlige land. Husk at det også kan være vanskelig å komme i kontakt med helsepersonell. 

Ta derfor forhåndsregler. Et godt tips er å vente med spesielle reiser til etter at barnet har gjennomgått barnevaksinasjonsprogrammet.  

Hygiene

Den vanligste plagen som kommer av dårlig hygiene er turistdiaré. Hygieneforholdene varierer ettersom hvor du skal reise. Mange steder anbefales forseglet flaskevann fremfor springvann. Vær også nøye med håndhygienen. På steder med høy luftforurensing er spesielt små barn utsatt.