Skip to Content

Påfyll av vaksiner

Ikke alle vaksinene du får som barn, gir beskyttelse livet ut. Folkehelseinstituttet anbefaler derfor at voksne tar vaksiner mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio omtrent hvert tiende år.

Immuniteten etter vaksinering som spedbarn og i barnealder avtar gradvis i voksen alder og bør derfor gjentas. Anbefalingen gjelder for alle voksne, ikke bare de som har tenkt seg på utenlandsreise.

Du blir ikke innkalt til helsestasjon eller lege som voksen for påfyll av disse vaksinene, her må du selv følge med og bestille vaksinen.

Folkehelseinstituttet anbefaler påfyllvaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio for å sikre individuell beskyttelse, men også for å opprettholde høy immunitet i befolkningen. Når de aller fleste i befolkningen er beskyttet mot en sykdom oppnås såkalt flokkbeskyttelse, som igjen beskytter dem som ikke er vaksinert. Ved lav vaksinasjonsdekning vil sykdommer som vi har kontroll over i Norge i dag (som polio og difteri), kunne komme tilbake.

Jo større del av befolkningen som er vaksinert, dess bedre beskyttelse gir det for de små og sårbare blant oss. Noen få barn og voksne kan av spesielle grunner, for eksempel medfødt immunsvikt, ikke vaksineres. Det er derfor viktig de som kan vaksinere seg gjør det, slik at de uvaksinerte også beskyttes mot smittsomme sykdommer.


Her får du utført denne tjenesten

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf Sykehus 22 54 10 00

Tlf Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Hinna Park

Jåttåvågveien 7, Viking Stadion
4020 Stavanger

51 57 75 50

Aleris Sykehus og Røntgen Solsiden Trondheim

Innherredsveien 7D, 4. etg. Inngang fra Kirkegata
7014 Trondheim

Tlf Sykehus 73 87 20 00

Tlf Røntgen 22 43 43 43Vaksine

Nå er det høysesong for vaksinering

Aleris har lang og bred erfaring innen vaksinasjon og kan hjelpe deg med alt du lurer på i forbindelse med reisemedisin.

Det er spesielt viktig at vi som voksne beskytter oss og andre mot polio, difteri, stivkrampe og kikhoste.

Ferdes du ofte i strøk hvor det er mye flått? Da kan det være lurt å ta en vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE).

Difteri

Påfyll av vaksiner

Ungdom og voksne trenger alle påfyll av vaksiner.

Vaksinen mot pneumokokkinfeksjon anbefales til kronisk lungesyke eller personer med nedsatt immunforsvar og miltopererte.

For noen vaksiner trengs det en oppfriskningsdose eller flere for å forlenge beskyttelsen.

Back to top