Skip to Content

Meningokokk B

Vaksinen mot Meningokokk B gir beskyttelse mot en av de vanligste gruppene meningokokker i Norge, som kan gi smittsom hjernehinnebetennelse – spesielt hos ungdom.

I dag anbefaler Folkehelseinstituttet ungdom i alderen 16–19 år å vurdere å vaksinere seg mot meningokokksykdom – smittsom hjernehinnebetennelse. I tillegg til ungdom, kan meningokokk B-vaksinen også være aktuell ved lengre opphold i land med høy forekomst av meningokokker.

Selv om antall tilfeller av meningokokk er lav i Norge, er ungdom i alderen 16–19 år ekstra utsatt. Få av dem blir syke, men de kan fortsatt smitte andre.

Russetiden, hvor svært mange ungdommer er tett på hverandre, er en spesielt sårbar tid når det kommer til smittsom hjernehinnebetennelse. Derfor anbefales meningokokkvaksine spesielt til unge som vet de skal delta aktivt i russefeiringen.

For å være beskyttet mot alle de fem vanligste gruppene av bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse (A, C, W, Y og B) må man vaksinere seg med to vaksinetyper.

Fra før av anbefaler Folkehelseinstituttet kombinasjonsvaksine mot meningokokker A,C,W,Y. Den nye vaksinen mot meningokokk B er en tilleggsbekyttelse, og anbefales av Folkehelseinstituttet for å gi en enda bedre og bredere beskyttelse mot smittsom hjernehinnebetennelse.

Hos oss settes vaksinen mot meningokokk B i to doser, med 6 måneders mellomrom fra første til andre dose. Det er derfor lurt å være tidlig ute med vaksinen om man er i risikogruppen 16 til 19 år, eller tilhører en av de andre gruppene som meningokokkvaksine kan være aktuelt for.

Når du først har fått begge dosene av vaksinen, gir den beskyttelse i ca 5 år, altså i den tiden ungdom spesielt trenger å være beskyttet. Ytterligere doser må vurderes i hvert enkelt tilfelle.


Her får du utført denne tjenesten

Aleris Sykehus og Røntgen Frogner

Frederik Stangs gate 11-13
0264 Oslo

Tlf Sykehus 22 54 10 00

Tlf Røntgen 22 43 43 43

Aleris Sykehus Hinna Park

Jåttåvågveien 7, Viking Stadion
4020 Stavanger

51 57 75 50

Aleris Sykehus og Røntgen Solsiden Trondheim

Innherredsveien 7D, 4. etg. Inngang fra Kirkegata
7014 Trondheim

Tlf Sykehus 73 87 20 00

Tlf Røntgen 22 43 43 43Vaksine

Nå er det høysesong for vaksinering

Aleris har lang og bred erfaring innen vaksinasjon og kan hjelpe deg med alt du lurer på i forbindelse med reisemedisin.

Det er spesielt viktig at vi som voksne beskytter oss og andre mot polio, difteri, stivkrampe og kikhoste.

Ferdes du ofte i strøk hvor det er mye flått? Da kan det være lurt å ta en vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE).

Difteri

Påfyll av vaksiner

Ungdom og voksne trenger alle påfyll av vaksiner.

Vaksinen mot pneumokokkinfeksjon anbefales til kronisk lungesyke eller personer med nedsatt immunforsvar og miltopererte.

For noen vaksiner trengs det en oppfriskningsdose eller flere for å forlenge beskyttelsen.

Back to top