Meningokokk b
Vaksinen mot Meningokokk b gir beskyttelse mot en av de vanligste gruppene meningokokker i Norge, som kan gi smittsom hjernehinnebetennelse – spesielt hos ungdom.
I dag anbefaler Folkehelseinstituttet ungdom i alderen 16–19 år å vurdere å vaksinere seg mot meningokokksykdom – smittsom hjernehinnebetennelse. I tillegg til ungdom, kan meningokokk B-vaksinen også være aktuell ved lengre opphold i land med høy forekomst av meningokokker.
Selv om antall tilfeller av meningokokker er lav i Norge, er ungdom i alderen 16–19 år ekstra utsatt. Få av dem blir syke, men de kan fortsatt smitte andre.
Russetiden, hvor svært mange ungdommer er tett på hverandre, er en spesielt sårbar tid når det kommer til smittsom hjernehinnebetennelse. Derfor anbefales meningokokkvaksine spesielt til unge som vet de skal delta aktivt i russefeiringen.
For å være beskyttet mot alle de fem vanligste gruppene av bakterien som forårsaker smittsom hjernehinnebetennelse (A, C, W, Y og B) må man vaksinere seg med to vaksinetyper.
Fra før av anbefaler Folkehelseinstituttet kombinasjonsvaksine mot meningokokker A,C,W,Y. Den nye vaksinen mot meningokokk B er en tilleggsbekyttelse, og anbefales av Folkehelseinstituttet for å gi en enda bedre og bredere beskyttelse mot smittsom hjernehinnebetennelse.
Hos oss settes vaksinen mot meningokokk B i to doser, med seks måneders mellomrom fra første til andre dose. Det er derfor lurt å være tidlig ute med vaksinen om man er i risikogruppen 16-19 år, eller tilhører en av de andre gruppene som meningokokkvaksine kan være aktuelt for.
Når du først har fått begge dosene av vaksinen, gir den beskyttelse i ca. fem år, altså i den tiden ungdom spesielt trenger å være beskyttet. Ytterligere doser må vurderes i hvert enkelt tilfelle.
Hos oss finner du også
Relatert innhold
Private helsetjenester øker i popularitet
En ny undersøkelse viser at flere har en positiv innstilling til private helsetjenester enn først antatt.
Interessert i å lære mer om helse?
Meld deg på vårt nyhetsbrev ved å fylle ut skjemaet på denne siden!
Ofte stilte spørsmål om narkose
Mange har spørsmål tilknyttet narkose før en operasjon. Er det trygt? Hva skjer med kroppen? Og hva skjer når jeg våkner? Vi har derfor spurt vår anestesilege Gry Dahl.
- Å trene karate 3 ganger i uka er ikke lenger et smertefullt ork
Terje Årdal har alltid vært aktiv innen karate, både som utøver og de senere år som karateinstruktør. De siste årene har hobbyen blitt preget av knesmerter. Bare det å gå ned fortauskanter og trapper har vært plagsomt.
For deg med helseforsikring
Har du behandlingsforsikring/helseforsikring kan du få utredning og behandling hos oss dekket av forsikringen din.