Skip to Content

Smerter i underlivet

Vi tar kvinnehelse på alvor! Derfor har vi nå satt sammen et svært dyktig fagteam bestående av gynekologer, ernæringsrådgiver og fysioterapeut. Sammen skreddersyr vi riktig utredning og behandling av dine smerter i underlivet. Noen av Norges ledende eksperter på området er klare for å hjelpe deg!

 

Utredning av smerter i underlivet

Symptomer 

Kvinner med smerter i bekkenbunn, samleiesmerter eller smerter i skjedeåpning, menstruasjonssmerter eller magesmerter kan komme til oss. Noen kvinner med smerter i underlivet opplever også plager fra urinveier og tarm. 

Skånsom undersøkelse

Vårt fagteam har spesialisert seg på smerter i underlivet. Under utredning setter vi av god tid til en skånsom undersøkelse. Vi vil gå gjennom ditt smertebilde og gjennomføre en grundig undersøkelse. På denne måten finner vi ut av hvordan vi kan behandle dine smerter på best mulig måte, slik at du kan få høyere livskvalitet.

 

Ufrivillig barnløs

Mange kvinner med smerter i underlivet opplever også at de har utfordringer med å bli gravid. Det kan være en sammenheng mellom smertene du opplever og din fruktbarhet.

 

Behandling av smerter i underlivet

Det kan være flere grunner til at du har smerter i underlivet. I noen tilfeller er det riktig med operativ behandling, mens i andre tilfeller kan fysioterapi eller ernæring være til hjelp. Vårt dyktige fagteam skreddersyr den beste behandlingen mot dine smerter.

 

Vanlige lidelser tilknyttet smerter i underlivet

Endometriose

Endometriose rammer 6–10 % av den kvinnelige befolkningen. Karakteristisk for sykdommen er tilstedeværelse av endometrielignende vev utenfor livmorhulen. Endometriose er avhengig av østrogen og forekommer derfor hovedsakelig hos kvinner i fertil alder. Endometriose anses å være en kronisk inflammatorisk sykdom som kan medføre smerter i ulik grad og som kan redusere fertiliteten. Det er ingen relasjon mellom graden av sykdommen og symptomer. Noen kvinner har ingen eller få plager, mens andre kan ha invalidiserende smerter.  Blant kvinner som søker hjelp for ufrivillig barnløshet har så mange som 35–50 % også diagnosen endometriose.

De vanligste symptomene på endometriose:

 • Smerter før og under menstruasjonen
 • Smerter i forbindelse med eggløsningen
 • Smerter i forbindelse med samleie
 • Kraftige blødninger og/eller uregelmessige blødninger
 • Uttalt tretthet
 • Barnløshet
 • Smertefull vannlating og avføring under menstruasjonen

 

Vulvodyni og vaginisme

Vulvodyni er en tilstand med økt smertefølsomhet. Smertene kan bli utløst ved berøring eller være tilstede hele tiden. Det er anslått at opptil 15 % av kvinner får denne lidelsen en gng i løpet av livet. Vaginisme betyr at bekkenbunnsmuskulaturen er stram og øm. Dette vil ofte føre til smerter ved innsetting av tampong og ved samleie samt følelsen av tranghet. De fleste pasientene med vulvodyni og vaginisme blir ofte bedre eller helt bra med en kombinasjon av individuelt tilpassede behandlingsopplegg.

Symptomer på vulvodyni og vaginisme

 • Svie
 • Kløe
 • Brennende følelse
 • Stikkende smerter
 • Smerter ved samleie
 • Smerter ved bruk av trange jeans og undertøy
 • Smerter ved å sitte lenge

 Endometriose og kosthold

Endometriose er en kronisk gynekologisk tilstand som kan føre til store smerter og infertilitet. Mage- og tarmsymptomer er vanlig i denne pasientgruppen og overlapper gjerne med IBS-symptomer. Les mer om lindring av symptomer på endometriose ved hjelp av riktig kosthold.Smerter i skjeden? Her er behandlingen som virker mot vaginisme

Smerter i skjeden? Her er behandlingen som virker mot vaginisme

Klarer du ikke gjennomføre samleie, eller kjennes det som om skjeden strammer seg ukontrollert, kan det være vaginisme.

Les mer >

Endometriose og kosthold

Endometriose og kosthold

Endometriose er en kronisk gynekologisk tilstand som kan føre til store smerter og infertilitet. Mage-tarm symptomer er vanlig i denne pasientgruppen

Les mer >


«Mitt Aleris» gir deg som pasient full oversikt og viktig informasjon om dine avtaler hos oss. Last ned her!


Back to top