Skip to Content

Psoriasisgikt

Psoriasisgikt er en kronisk inflammatorisk giktsykdom som kan ramme psoriasispasienter.

Psoriasis er en hyppig hudsykdom som forekommer hos opp mot 3% av befolkningen. Psoriasisgikt er en kronisk giktbetennelse som kan ramme psoriasispasienter. Nyere undersøkelser tyder på at opp mot 1/3 av alle med psoriasis utvikler psoriasisgikt.

Akkurat som psoriasis har psoriasisgikt tendens til å ramme bestemte familier samt personer med bestemte vevstyper. Psoriasisgikt kan i enkelte tilfeller starte før hudsymptomene er tilstede.

Gikten starter typisk hos unge voksne, men kan starte i alle aldre. Psoriasisgikt rammer like mange menn og kvinner. Man kjenner ikke til årsaken til utvikling av psoriasisgikt.

 

Symptomer på psoriasisgikt

Psoriasisgikt både starter og utvikler seg forskjellig hos den enkelte avhengig av arveanleggene. Sykdommen kan ramme ett enkelt, noen få eller i noen tilfeller mange ledd.

Psoriasisgikt er karakterisert ved klassiske symptomer som:

  • Hevelser, varme og rødme av leddene
  • Nedsatt bevegelighet
  • Leddsmerter og i mindre grad morgenstivhet

Oftest rammes fingre og tær, men det kan også vise seg i ryggsøylen, håndledd, kne, bekken og hofte. Hos opp mot 1/3 ser man dessuten giktbetennelse i den nederste del av korsryggen mellom korsbenet og bekkenet og i virvelsøylen.

Ofte er det også giktbetennelse langs senene eller der senene festes til knoklene. Dette ses f.eks typisk ved akillessenens feste til hælbenet.

 

Behandling av psoriasisgikt

Sykdommen både starter og utvikler seg forskjellig hos den enkelte avhengig av arveanleggene. Hos de fleste krever sykdommen livslang medisinsk behandling for at sykdommen kan holde seg i ro.
Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2019. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Timebestilling hos revmatolog

Time hos rematolog

Ønsker du å bestille time hos revmatolog, benytt web-bookingen til det enkelte sykehus ved å klikke på sykehusnavnet.

Bestill her >


Ragnar Gunnarsson

Revmatolog

Strømmen

Gunnar Wiig

Revmatolog

Bergen


Back to top