Vorter
Vorter skyldes et svært vanlig forekommende virus som trives spesielt godt i overhuden. Vortene sitter oftest på hender og føtter, men kan også finnes andre steder på kroppen. Vorter har lav grad av smittsomhet, og spres mer avhengig av hver enkelt persons mottakelighet enn av direkte smitte.
Hvordan behandles vorter?
De fleste vorter trenger ikke behandling, fordi de forsvinner av seg selv etter noen måneder eller år. Noen vorter er meget vanskelige å behandle effektivt uansett hvilken metode som velges. Vortebehandling er ofte en tålmodighetsprøve, da behandling ofte må gjentas. Det finnes mange kjemiske midler til hjemmebruk, som f.eks. Verucid. Slike midler kombineres med forsiktig nedhøvling av vorten og bruk av spesielle plaster som kan inneholde salicyl, som løser opp huden. Frysebehandling er vanlig hos lege. Brenning eller laserbehandling kan også brukes (dette tilbys ikke ved Aleris). Vorter blir meget sjeldent fjernet kirurgisk.
Er noen mer utsatt enn andre for å få vorter?
Noen friske personer med eksem og allergi, samt de som bruker immundempende legemidler eller av andre grunner han redusert immunforsvar, kan være mer mottakelige for vorter enn andre.
Spesielle vorter
Flate vorter er flate, millimeter storevorter som finnes oftest på håndryggen eller i ansiktet hos unge mennesker.
Mollusker (smittsomme barnevorter) er mer smittsomme ved dirkete kontakt enn vanlige vorter. Molluskene er runde, små nupper, ofte med en lite sentral "navle", og kan ofte sees i grupper flere steder på kroppen. Molluskene vil oftest forsvinne etter 5-8 måneder, men spesielt hos barn med barneeksem kan det vare lenger. De kan enkelt fjernes hos lege, oftest kombinert med bruk av lokalbedøvende, reseptbelagt krem.
Bestill time hos hudlege
Finn en tid som passer for deg.
Vi har kort ventetid!
Hos oss finner du også
Relatert innhold
Private helsetjenester øker i popularitet
En ny undersøkelse viser at flere har en positiv innstilling til private helsetjenester enn først antatt.
Slik blir du kvitt akne
I dag finnes det så gode behandlinger at det er unødvendig å leve med akne. Les hva du kan gjøre for å bli kvitt problemet.
Gode tips til deg som får tørr vinterhud!
Temperaturen kryper nedover, og mange av oss kjenner værskiftet på kroppen. Kanskje klør du ekstra mye på leggene, eller du har oppdaget røde nupper på huden til barnet ditt?
Husk å beskytte huden i vårsola!
Selv om det ikke er høye temperaturer ute, kan UV-strålingen fra solen være skadelig nå på vinteren. Er du på fjellet i påsken og det er snø - er det spesielt viktig å beskytte seg mot solen! Refleksjon fra snø og sjø gjør at strålingen blir sterkere. Vi har spurt en av våre dyktige hudleger om hvordan vi best kan ta vare på huden i sola.
Forekomsten av skabb øker: Visste du dette om den kløende hudsykdommen?
Hva er skabb? Hvordan smitter den, og hvordan kan den behandles?
Rosacea: Endelig en behandling som hjelper!
-På Aleris fikk jeg endelig hjelp til å bli kvitt synlige blodkar og rødhet i ansiktet som følge av hudsykdommen rosacea.