Hvorfor får man kviser?

akneproblemer1008.jpg

Kviser skyldes en betennelse i de små talgkjertlene som omgir de fine hårene i ansiktet og på overkroppen. Dette er svært vanlig i ungdommen, men rammer også èn av fem voksne.

Mange tenker at kviser er et “nødvendig onde” som de bare må slite seg igjennom. Men det er ikke slik at du trenger å være plaget av kviser. 

Det kan være vanskelig å vite hva som gjør at kvisene bryter frem, og hvorfor de ikke forsvinner - selv om man prøver alt fra kostholdsendringer til rensing av huden. 

Er du plaget med kviser eller uren hud, akne, i voksen alder er det beste du kan gjøre å oppsøke en hudlege. Med riktig behandling kan hudlegen hjelpe deg å bli kvitt kvisene og hindre unødige arrdannelser i huden.

 

Vi deler gjerne inn kviser også kalt akne i tre alvorlighetsgrader:

  • Overfladisk akne preget av hudormer
  • Akne preget av røde og ømme kuler
  • Akne preget av større verkebyller som etterlater skjemmende arr

 

Hvem blir rammet?

En av de vanligste grunnene til at man får kviser er at man er genetisk disponert. Det vil si at du kan ha arvet økt følsomhet for det mannlige kjønnshormonet i kroppen. 

Samtidig kan også tett sminke, stress, prevensjonsmidler (med hormoner), menstruasjon, graviditet og visse typer medisiner være andre mulige årsaker til at kvisene plutselig popper opp.

De fleste med mild akne blir helt bra igjen med ulike kremer som du får på resept. Har du derimot moderat til kraftig akne, kan det hende du trenger en tablettkur for å bli kvitt kvisene.

 

Ønsker du en vurdering av hudlege? 

Bestill time her