Skip to Content

Talgvorter

Seborreiske keratoser, også kjent som talgvorter, er svært vanlige utvekster i huden. De er ikke farlige, men kan være kosmetisk skjemmende.

Seborreiske keratoser

Talgvorter er godartede utvektser i huden som kan forveksles med føflekker, og derfor kunne gi mistanke om at de er farlige. Det er de ikke. Talgvorter opptrer mest på overkroppen, men kan også sees andre steder, inkludert hodebunn og ansikt. De utvikler seg aldri til noe ondartet.

Hvem får talgvorter?

De fleste av oss- men oftere ettersom vi blir eldre- derav det folkelige navnet "gammelmannsvorter". Omtrent som lav vokser på trær. De kan komme så tidlig som i 20-årene, men oftest i høyere alder. Årsaken til vortedannelsen er ukjent, men de er ikke utløst av virus, slik mange andre vorter er. De er heller ikke smittsomme. Det er ikke noe man kan gjøre for å forebygge dette, ofte ser man en familiær tendens til å få slike vorter. 

Hvordan ser talgvorter ut?

De består av gråbrune, ofte litt tørre, flate og vorteaktige utvekster. Hvis man fjerner dem, for eksempel med neglen, vil de kunne blø litt. De kan av og til klø eller bli litt irriterte, men kan også være helt uten plager.

Hvordan behandles talgvorter?

Det finnes forskjellige behandlinger for talgvorter. Man kan godt velge å la være å fjerne disse, så lenge legen er sikker på at det foreligger en slik vorte, og ikke en mistenkelig føflekk. Ved å undersøke dem og eventuelt fjerne dem med en liten skarp skje, vil hudlegen se at det er en slik vorte. Av og til sender man inn materiale for undersøkelse for bekreftelse av diagnosen ved tvil. Legen kan også velge å bruke flytende nitrogen for å fryse dem bort, såkalt kryobehandling. Det er sjelden nødvendig å operere dem fullstendig ut. Fjernede vorter kan langsomt komme tilbake, over år, med det burde ikke føre til bekymring. Behandlingen har som mål å sikre diagnosen og fjerne vortene med best mulig kosmetisk resultat.

Forveksling med ondartede føflekker

Talgvortene skal ikke medføre sårdannelser, svulstdannelser, eller blødninger i huden som ikke gror. Føflekkreft vil ofte være svarte føflekker i endring, og ikke tørre, grålige flekker som talgvortene. ved tvil bør legen kan ta prøver som kan undersøkes i mikroskop.Olaf Antonsen

Olaf Antonsen

Hudlege

Oslo
Bodø

Sheila A.M. Fevang

Sheila A.M. Fevang

Hudlege

Stavanger

Alesya Knutsen

Alesya Knutsen

Hudlege og allmennlege

Trondheim

Inger Marie Skoie

Inger Marie Skoie

Hudlege

Agder


Back to top