Skip to Content

Solar keratose

Solar keratose er en hudskade som skyldes påvirkning fra solen. Hudforandringene består i små flekker som er lett røde, evt. gulaktige og skjellende. De kan være alt fra lyse til mørke, overflaten er ru.

Forandringene finnes på solutsatt hud, og det kan være alt fra én til mange flekker. Dersom den ikke behandles kan tilstanden i noen tilfeller utvikle seg til plateepitelkreft, en "snill" type hudkreft.

Hvem kan ha solare keratoser?

Personer som har vært eksponert for intenst sollys over mange år har størst risiko for å få dette. Mer enn 80% av flekkene forekommer på de hudområder som er mest utsatt for sollys, som hodet, halsen, brystet (spesielt for kvinner), underarmene og håndrygger. Tilstanden forekommer oftere med økende alder og er hyppigere hos menn.

 

Årsak

Tilstanden skyldes påvirkning av sollys gjennom mange år. Hyppigst finnes dette hos personer med lys hud, det vil si personer som har lett for å bli solbrente. Ved stor totalbelastning med sollys på huden kan slike forandringer også oppstå i mer robust hud, f.eks hos personer som oppholder seg mye utendørs. 

 

Symptomer på solare keratoser

Typisk forekommer en eller flere rødlige eller grå- til gulbrune, tørre, skjellende hudforandringer av varierende størrelse. Forandringene er ofte lettere å kjenne enn å se, og de finnes på områder som utsettes for sol. I tidlige stadier er huden ru og sandpapiraktig, men etter hvert blir den tykkere og skjelldannelse kommer til. De fleste flekkene er symptomfrie, men noen forårsaker kløe eller en ømhet/sårhet i huden. 

Kontakt oss:

Frogner (Oslo), tlf: 22 54 10 00
Colosseum-Nobel (Majorstuen, Oslo),tlf: 23 19 50 50
Strømmen, tlf: 63 80 03 30
Marken (Bergen), tlf: 55 59 99 99
Hinna Park (Stavanger), tlf: 51 57 75 50
Colosseum Stavanger, tlf: 51 91 19 60
Solsiden (Trondheim), tlf: 73 87 20 00
Agder (Lillesand), tlf: 38 04 99 20
Bodø, tlf: 75 80 19 10
Ålesund tlf 70 10 00 10

 

Behandling

Soleksponering er årsak til solare keratoser, og en bør derfor beskytte spesielt de utsatte områder. Smøring med solkrem med høy faktor er viktig.

Det er tre hovedformer for behandling: 

Behandlingsform avgjøres av lege. 

 

Langtidsutsikter

Effekten av behandlingen er god, men nye forandringer i solutsatt hud kan oppstå. Dersom hudforandringen ikke behandles, vil noen få tilfeller kunne utvikle seg til hudkreft etter mange år. Det er viktig at du bruker høy solfaktor for å beskytte deg mot solen. På utsatte områder bør du bruke krem med solfaktor 30 eller høyere. Olaf Antonsen

Olaf Antonsen

Hudlege

Oslo
Bodø

Katarina Zak Stangeland

Katarina Zak Stangeland

Hudlege

Stavanger og Ålesund

Sheila A.M. Fevang

Sheila A.M. Fevang

Hudlege

Stavanger

Alesya Knutsen

Alesya Knutsen

Hudlege og allmennlege

Trondheim


Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Hudlege på Strømmen

Hudlege på Strømmen

Våre hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Hudlege i Oslo

Hudlege i Oslo

Vi har hudleger både på Frogner og på Majorstuen. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Temperaturen kryper nedover, og mange av oss kjenner værskiftet på kroppen. Kanskje klør du ekstra mye på leggene, eller du har oppdaget røde nupper på huden til barnet ditt?

Les mer >

Hudlege i Stavanger

Hudlege i Stavanger

Vi har hudleger både på Hinna Park og på Colosseum, på dagtid og kveldstid.

Les mer >

Hudlege i Trondheim

Hudlege i Trondheim

Våre hudleger i Trondheim utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >


Back to top