Skip to Content

Psoriasis

Psoriasis er en betennelse i huden som kan gi utslett over store deler av kroppen. Psoriasis rammer ca. 2-4 % av befolkningen. Sykdommen er likt fordelt mellom kjønnene.

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en systemsykdom som oftest rammer huden. Sykdommen kan være genetisk betinget. For at sykdommen skal aktiveres, behøves ofte en ytre omstendighet som kan starte prosessen. Slike omstendigheter kan være stress, infeksjonssykdommer, legemidler med mer. Psoriasis er ikke smittsomt og ikke koblet til allergi.

Psoriasis viser seg først og fremst ved utslett på kroppen. Oftest ser vi røde flekker med skorper og flass på visse hudområder. Årsaken til dette er overdrevet produksjon av hudceller. De vanligste områdene for utslett er hårbunn, albuer, knær. Også neglene kan bli påvirket. 

 

Symptomer for ulike typer psoriasis

 

De viktigste typene psoriasis er:

  • Plakkpsoriasis: Den vanligste formen som viser seg som større og mindre flekker på kroppen, ofte med avflassing.
  • Guttat (dråpeformet) psoriasis: Slike dråpeformede småflekker kan finnes på hele kroppen, og kommer ofte etter infeksjon i halsen. 
  • Invers psoriasis: En type som setter seg i hudfolder som armhuler, lysken og under brystene.

 

Det finnes også pustuløs psoriasis, palmoplantar, erytrodermisk psoriasis  som er mer sjeldne varianter.

Rundt en tredjedel av psoriasispasienter kan utvikle psoriasisartritt (psoriasis som rammer leddene). Hjerte- og karsykdommer er noe vanligere hos psoriasispasienter enn i befolkningen generelt.

 

Behandling av psoriasis

Det finnes ikke kurerende behandling mot psoriasis, men det finnes gode lindrende behandlinger. Behandlingsvalg kommer an på alvorlighetsgrad. Det finnes ulike lokale behandlinger med kremer og salver eller UV-lys. I blant må man benytte pille- eller sprøytebehandling. De fleste pasienter (opp til 90 %) får betydelig forbedring av sol og bad.

 

Ønsker du vurdering av hudlege? Aleris har mange dyktige hudleger.

Bestill time på nett her
Føflekkreft symptomer

Føflekkreft symptomer

Er du flink til å sjekke føflekkene dine? Nedenfor lister vi opp typiske symptomer på føflekkreft, og nevner noen faktorer som kan gjøre deg mer utsatt enn andre for å få denne typen av kreft.

Lær mer her >

Når bør du oppsøke hudlege?

Når bør du oppsøke hudlege?

Lær om hudforandinger du bør være oppmerksom på.

Les mer >

Slik holder du huden ung lenger

Slik holder du huden ung lenger

De første synlige tegnene på at huden blir eldre kommer tidligere enn du tror. Heldigvis finnes det ting du kan gjøre for å sette på bremsen.

Les mer >

Jeg ønsker å bestille time hos hudlege

Fyll inn dine opplysninger så tar vi kontakt.


Back to top