Skip to Content

Psoriasis

Psoriasis er en betennelse i huden som kan gi utslett over store deler av kroppen. Psoriasis rammer ca. 2-4 % av befolkningen. Sykdommen er likt fordelt mellom kjønnene.

Hva er psoriasis?

Psoriasis er en systemsykdom som oftest rammer huden. Sykdommen kan være genetisk betinget. For at sykdommen skal aktiveres, behøves ofte en ytre omstendighet som kan starte prosessen. Slike omstendigheter kan være stress, infeksjonssykdommer, legemidler med mer. Psoriasis er ikke smittsomt og ikke koblet til allergi.

Psoriasis viser seg først og fremst ved utslett på kroppen. Oftest ser vi røde flekker med skorper og flass på visse hudområder. Årsaken til dette er overdrevet produksjon av hudceller. De vanligste områdene for utslett er hårbunn, albuer, knær. Også neglene kan bli påvirket. 

 

Ulike symptomer for ulike typer psoriasis.

De viktigste typene psoriasis er:

  • Plakkpsoriasis: Den vanligste formen som viser seg som større og mindre flekker på kroppen, ofte med avflassing.
  • Guttat (dråpeformet) psoriasis: Slike dråpeformede småflekker kan finnes på hele kroppen, og kommer ofte etter infeksjon i halsen. 
  • Invers psoriasis: En type som setter seg i hudfolder som armhuler, lysken og under brystene.

 

Det finnes også pustuløs psoriasis, palmoplantar, erytrodermisk psoriasis  som er mer sjeldne varianter.

Rundt en tredjedel av psoriasispasienter kan utvikle psoriasisartritt (psoriasis som rammer leddene). Hjerte- og karsykdommer er noe vanligere hos psoriasispasienter enn i befolkningen generelt.

 

Behandling av psoriasis

Det finnes ikke kurerende behandling mot psoriasis, men det finnes gode lindrende behandlinger. Behandlingsvalg kommer an på alvorlighetsgrad. Det finnes ulike lokale behandlinger med kremer og salver eller UV-lys. I blant må man benytte pille- eller sprøytebehandling. De fleste pasienter (opp til 90 %) får betydelig forbedring av sol og bad.Olaf Antonsen

Olaf Antonsen

Hudlege

Oslo
Bodø

Katarina Zak Stangeland

Katarina Zak Stangeland

Hudlege

Stavanger og Ålesund

Sheila A.M. Fevang

Sheila A.M. Fevang

Hudlege

Stavanger

Alesya Knutsen

Alesya Knutsen

Hudlege og allmennlege

Trondheim


Priser medisinsk senter

Priser medisinsk senter

Prisene gjelder fra 1. februar 2018. Aleris dekker et bredt tilbud av fagområder, og vi kan derfor ofte tilpasse løsninger basert på individuelle behov.

Se priser >

Hudlege på Strømmen

Hudlege på Strømmen

Våre hudleger utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Hudlege i Oslo

Hudlege i Oslo

Vi har hudleger både på Frogner og på Majorstuen. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Gode tips til deg som får tørr vinterhud!

Temperaturen kryper nedover, og mange av oss kjenner værskiftet på kroppen. Kanskje klør du ekstra mye på leggene, eller du har oppdaget røde nupper på huden til barnet ditt?

Les mer >

Hudlege i Stavanger

Hudlege i Stavanger

Vi har hudleger både på Hinna Park og på Colosseum, på dagtid og kveldstid.

Les mer >

Hudlege i Trondheim

Hudlege i Trondheim

Våre hudleger i Trondheim utreder og behandler både kroniske og akutte hudsykdommer. Det er kort ventetid og henvisning er ikke nødvendig.

Les mer >


Back to top