Skip to Content

Psoriasis

Psoriasis er en betennelse i huden som kan gi utslett over store deler av kroppen.

Psoriasis rammer ca. 2-4 % av befolkningen. Sykdommen er likt fordelt mellom kjønnene.

Psoriasis er en systemsykdom som oftest rammer huden. Sykdommen kan være genetisk betinget. For at sykdommen skal aktiveres, behøves ofte en ytre omstendighet som kan starte prosessen. Slike omstendigheter kan være stress, infeksjonssykdommer, legemidler med mer. Psoriasis er ikke smittsomt, og ikke koblet til allergi.

Psoriasis viser seg først og fremst ved utslett på kroppen. Oftest ser vi røde flekker med skorper og flass på visse hudområder. Årsaken til dette er overdrevet produksjon av hudceller. De vanligste områdene for utslett er hårbunn, albuer, knær. Også neglene kan bli påvirket. 

Man kan få ulike symptomer for ulike typer psoriasis. De viktigste typene psoriasis er:

  • Plakkpsoriasis: Den vanligste formen som viser seg som større og mindre flekker på kroppen, ofte med avflassing.
  • Guttat (dråpeformet) psoriasis: Slike dråpeformede småflekker kan finnes på hele kroppen, og kommer ofte etter infeksjon i halsen. 
  • Invers psoriasis: En type som setter seg i hudfolder som armhuler, lysken og under brystene.

Det finnes også pustuløs psoriasis, palmoplantar, erytrodermisk psoriasis  som er mer sjeldne varianter.

Rundt en tredjedel av psoriasispasienter kan utvikle psoriasisartritt (psoriasis som rammer leddene). Hjerte- og karsykdommer er noe vanligere hos psoriasispasienter enn i befolkningen generelt.

Det finnes ikke kurerende behandling mot psoriasis, men det finnes gode lindrende behandlinger. Behandlingsvalg kommer an på alvorlighetsgrad. Det finnes ulike lokale behandlinger med kremer og salver eller UV-lys. I blant må man benytte pille- eller sprøytebehandling. De fleste pasienter (opp til 90 %) får betydelig forbedring av sol og bad.Olaf Antonsen

Olaf Antonsen

Hudlege

Oslo
Bodø

Sheila A.M. Fevang

Sheila A.M. Fevang

Hudlege

Stavanger

Alesya Knutsen

Alesya Knutsen

Hudlege og allmennlege

Trondheim

Inger Marie Skoie

Inger Marie Skoie

Hudlege

Agder


Back to top